Υπ. Υγείας: Τα «ορφανά» κρούσματα προκαλούν ανησυχία

Τα «ορφανά» κρούσματα που εντοπίζουμε τις τελευταίες μέρες προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στο Υπουργείο Υγείας, και ταυτόχρονα χτυπούν καμπανάκι για ολόκληρη την κοινωνία, αφού, όπως είναι πια αντιληπτό, ο ιός δεν έχει ακόμα εκριζωθεί από την κοινότητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος σε 3.000 άτομα σε όλες τις Επαρχίες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι είναι σημαντικό ότι τα άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στον ιό και ήταν συμπτωματικά, ενήργησαν με τον σωστό τρόπο και επικοινώνησαν με τον Προσωπικό τους Ιατρό, ή μετέβησαν ιδιωτικά για εξέταση.

«Τούτων λεχθέντων, θέλω να καλέσω για ακόμα μια φορά τους συμπολίτες μας να επικοινωνούν αμέσως με τον Προσωπικό τους Ιατρό εάν έχουν συμπτωματολογία του κορωνοϊού (πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αιφνίδια έναρξη ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας). Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα τα κρούσματα, να τα περιορίσουμε και να διερευνήσουμε τις επαφές τους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε και τοπικά lockdown, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την επιδημιολογική εικόνα.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει σκέψη για τοπικό "lockdown", αφού θεωρούμε ότι η κατάσταση μπορεί για την ώρα να ελεγχθεί. Εκείνο που συνεχίζουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να διενεργούμε εργαστηριακούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού. Με την ευκαιρία αυτή, και με αφορμή τις πρόσφατες εγχώριες λοιμώξεις, θέλουμε να διερευνήσουμε σε πόσο μεγάλη έκταση υπάρχει ο ιός στην κοινότητα», ανέφερε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο ίδιος, «τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος σε 3.000 άτομα σε όλες τις Επαρχίες, με μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στην Επαρχία της Λεμεσού, όπου εντοπίσαμε τις περισσότερες από τις εγχώριες λοιμώξεις».

Ο Υπουργός Υγείας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και να υποβάλλονται σε δειγματοληψία, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας.

«Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα, και ανεξάρτητα από τα προγράμματα εργαστηριακού ελέγχου, οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι και χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό, φροντίζουμε να υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός στον χώρο μας, διατηρούμε τις επιφάνειες στον χώρο εργασίας μας ή στον ατομικό μας χώρο καθαρές, χρησιμοποιούμε μάσκα όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους χώρους, όπως είναι οι υπεραγορές, τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τράπεζες, κοκ», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «αποφεύγουμε όσο μπορούμε την έκθεσή μας σε πολλά άλλα άτομα, όπου αυτό είναι εφικτό, και τηρούμε αποστάσεις σε χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για εργαζόμενους σε πόστα εξυπηρέτησης κοινού, όπως οι ταμίες και οι πωλητές σε υπεραγορές, καταστήματα, κ.ά., οι εργαζόμενοι σε χώρους εστίασης που εξυπηρετούν κοινό ή ασχολούνται με την παρασκευή/ετοιμασία φαγητών και ποτών, κτλ».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι όλοι μαζί πετύχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τρόπο που μας καθιστά παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες χώρες παγκόσμια.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω προς όλους είναι πως η συνέχιση της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από συμπεριφορά που δείχνει ο καθένας από εμάς προσωπικά. Κανένα πρωτόκολλο και κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, εάν δεν δείξουμε όλοι υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πειθαρχία, όπως ακριβώς κάναμε τους προηγούμενους μήνες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.