Τελετή έναρξης 'Εργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος II»

Τελετή έναρξης «Ψηφιακός Ηρόδοτος II»,

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017, η τελετή έναρξης του Έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ»  που εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Eλλάδα-Κύπρος 2014-2020 και σκοπό έχει την ψηφιοποίηση και διάχυση στην κοινωνία, πρόσθετου αξιόλογου αρχειακού υλικού.

 Το νέο Έργο, με το ακρωνύμιο «Ψηφιακός Ηρόδοτος II», δίδει την ευκαιρία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να αποκαταστήσει, να ψηφιοποιήσει και να καταστήσει κτήμα των πολιτών, σημαντικό οπτικοακουστικό και μουσικό υλικό της περιόδου 1953-1990. Στο πλαίσιο του νέου Έργου, το οποίο αποτελεί συνέχεια του «Ψηφιακού Ηρόδοτου I», το ΡΙΚ είναι ο επικεφαλής Εταίρος τριμερούς σχήματος, στο οποίο συμμετέχουν το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Η συντήρηση και προβολή του αρχειακού υλικού του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και μεγάλος όγκος από συλλογές παλαιών εφημερίδων, περιλαμβάνεται στην προσπάθεια που θα αναλάβει το ΓΤΠ. Ψηφιοποίηση των σημαντικότερων εφημερίδων που έχουν εκδοθεί στο νησί της Ρόδου και βρίσκονται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου της περιόδου 1915-2006 περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις του τρίτου εταίρου του Έργου, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Το υλικό έχει άμεση με την Κύπρο και τους αγώνες της.  

Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος» στο Αρχείο ΡΙΚ.

Σε χαιρετισμό του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι το Έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ», είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μοναδικής ιστορικής σημασίας και προϊόν συνεργασίας του ΡΙΚ, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, έργο, πρόσθεσε που κύριο στόχο έχει την ψηφιοποίηση και τη διάχυση στην κοινωνία των πολιτών, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχειακού υλικού, οπτικοακουστικού, έντυπου και μουσικού, το οποίο αφορά το σύνολο του Ελληνισμού. Τόνισε επίσης ότι η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού των Τριών Φορέων, πέραν της ιστορικής σημασίας του εγχειρήματος θα συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεων της Κύπρου με τον ευρύτερο Ελληνισμό ενώ υλοποιεί πετυχημένα και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. 

 

ΟΜΙΛΙ ΚΥΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ


Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος σημείωσε ότι η διάσωση και διασφάλιση της καλύτερης δυνατής προσβασιμότητας στο οπτικοακουστικό υλικό του ΡΙΚ, αποτελεί έργο ύψιστης εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και πρόσθεσε: «Συμπληρώνουμε μια-μια τις ψηφίδες ιστορίας, ενός λαού, που συνεχίζει να αγωνίζεται. Οφειλόμενο χρέος σε αυτούς που έφυγαν και παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενεές. Έργο, η ολοκλήρωση του οποίου, θα συμβάλει και στην ανάγνωση της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας αλλιώς».      


Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Μιχάλης Μαραθεύτης τόνισε ότι το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» δεν αποτελεί παρά ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση επίτευξης ενός σημαντικού στόχου, της ψηφιοποίησης ακόμα περισσότερου υλικού, γεγονός που θα καθιστά την πρόσβαση σε αυτό ευκολότερη αλλά και σαφώς πιο ευέλικτη. Ενός έργου, πρόσθεσε, που θα επιτρέψει στο ΡΙΚ, όπως βεβαίως και στους υπόλοιπους εταίρους, να διαφυλάξει τον θησαυρό σε οπτικοακουστικό υλικό που διαθέτει και ο οποίος έχει πολλάκις φανεί χρήσιμος στην καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου αλλά και σε αυτήν ακόμα την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.
Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Σοφία Μιχαηλίδου, στο δικό της χαιρετισμό ανέφερε ότι  σήμερα είναι μια σημαντική μέρα διότι σηματοδοτεί τη διάθεση στον κόσμο της Κύπρου, του υλικού του Αρχείου Εφημερίδων του ΓΤΠ,  που έχει διαφυλάξει όλες ανεξαιρέτως τις εφημερίδες που εκδόθηκαν στην Κύπρο, από την πρώτη-πρώτη μέρα του 1878 μέχρι και τις εφημερίδες του σήμερα. Σήμερα, τόνισε η κυρία Μιχαηλίδου, αρχίζει επίσημα η διαδικασία ψηφιακής διάσωσης ενός σημαντικού μέρους των 10,000 τόμων εφημερίδων που βρίσκονται στο Αρχείο του ΓΤΠ,  αυτού του συσσωρευμένου πλούτου γνώσης, μιας από τις σημαντικότερες ιστορικές πηγές μελέτης και έρευνας της χώρας.    

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Μηνατσής, ανέπτυξε τη δραστηριότητα της Ενεργειακής Α.Ε, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων εφαρμόζει και αξιοποιεί προγράμματα, εθνικού, ευρωπαϊκού ή διακρατικού χαρακτήρα, που αφορούν την τοπική ανάπτυξη, σε συνεργασία με τα υπουργεία, φορείς του Δημοσίου και με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσίασε επίσης τρέχοντα έργα που ανέλαβε η Ενεργειακή Α.Ε περιλαμβανομένου του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ».

Παρουσιάζοντας τον «Ψηφιακό Ηρόδοτο ΙΙ» η Υπεύθυνη του Έργου Φοίβια Σάββα ανέφερε ότι από πλευράς ΡΙΚ θα ψηφιοποιηθεί οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο καλύπτει την περίοδο αγγλοκρατίας  και τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ΕΟΚΑ (1953-1960), την περίοδο ανακήρυξης και λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έως τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής (1960-1974) και την περίοδο μετά το θάνατο Μακαρίου (1978-1990).  Ανέφερε επίσης ότι η χρονική περίοδος 1950-1974 περιλαμβάνει απροσπέλαστο οπτικοακουστικό υλικό,  το οποίο περιέχεται σε φιλμ  16 χιλιοστών και το οποίο πριν από την ψηφιοποίηση του θα υποβληθεί, όπου κριθεί αναγκαίο και στη διαδικασία της αποκατάστασης. Η περίοδος μετά τον θάνατο Μακαρίου περιέχεται σε κασέτες UMATIC. Στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Έργου, θα ψηφιοποιηθούν 250 ώρες φιλμ και 200 ώρες υλικού από UMATIC.


 Η κυρία Σάββα ανακοίνωσε ότι πέραν του οπτικοακουστικού υλικού, θα ψηφιοποιηθεί και σπάνιο μουσικό υλικό, του οποίου το ΡΙΚ κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα έγινε επιλογή 50 ωρών μουσικού υλικού, προερχόμενο από  ηχογραφήσεις γνωστών Κυπρίων δημιουργών, όπως ο Σόλων Μιχαηλίδης, ο Θεόδουλος Καλλίνικος, ο Γιώργος Κοτσώνης κ.ά. Το υλικό ηχογραφήθηκε είτε στους ραδιοθαλάμους του ΡΙΚ, είτε σε ζωντανές συναυλίες.  


 Μετά την ψηφιοποίηση του, σημείωσε η κυρία Σάββα, τόσο το μουσικό όσο και το οπτικοακουστικό υλικό θα τεκμηριωθεί σε βάθος και κατά τρόπο ο οποίος να είναι προσβάσιμος όχι μόνο στο ευρύ κοινό και τους ερευνητές, αλλά και σε άτομα της κατηγορίας ΑΜΕΑ. Θα είναι επίσης διαθέσιμο μέσω σύγχρονης διαδικτυακής Πύλης, στην οποία θα μεταφερθεί και το υλικό του Ψ.Η I, καθώς και μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Πλατφόρμας Europeana.

 Εκ μέρους του ΓΤΠ, το έργο παρουσίασε ο Αλέξης Αλέκου, Λειτουργός Α’. Ο κύριος Αλέκου ανέφερε ότι μετά από χρόνια προσπαθειών για εξεύρεση χρηματοδότησης για τη διάσωση και διάχυση του Αρχείου του ΓΤΠ, η λύση δόθηκε από την από κοινού υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα Κύπρος 2014-2020» με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και την Ενεργειακή της Ρόδου. 

Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια του Έργου, το ΓΤΠ διαχωρίζει το δικό του μέρος υλοποίησης σε τρεις δράσεις: Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα διενεργήσει μελέτη σχετικά με τη συντήρηση του Αρχείου, αμέσως μετά θα διενεργηθεί μελέτη του Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναζήτησης και τέλος το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Έργου θα αναλωθεί στη ψηφιοποίηση εφημερίδων αυξημένου ερευνητικού ενδιαφέροντος. 

Συγκεκριμένα θα ψηφιοποιηθούν εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας οι οποίες δεν έχουν ψηφιοποιηθεί, αλλά και εφημερίδες χρονικών περιόδων στις οποίες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα γεγονότα ιστορικής σημασίας. Όπως είπε ο κύριος Αλέκου αναμένεται να ψηφιοποιηθούν πέραν του μισού εκατομμυρίου σελίδες.Ο Κώστας Χριστοφάκης, μέλος της  ομάδας Έργου Ενεργειακής Α.Ε, παρουσίασε το έργο που αναλαμβάνει η Ενεργειακή Α.Ε  σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων θα προχωρήσει σε ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων της νεότερης ιστορίας της Ρόδου, η οποία περιλαμβάνει ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν από το 1953 έως το 1990 (Κύπρος και Ρόδος), με δυνατότητες επέκτασης και μέχρι το 2006. Συγκεκριμένα θα γίνει ψηφιοποίηση των σημαντικότερων εφημερίδων που έχουν εκδοθεί στο νησί της Ρόδου και βρίσκονται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου.  Επεσήμανε επίσης τους πανάρχαιους δεσμούς ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου θα ξεπεράσει τα 1.2 εκ ευρώ, με περίπου το 42% των πόρων να αφορά το ΡΙΚ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε ιστορικό υλικό του ΡΙΚ της περιόδου 1950, 1960

Η τελετή έναρξης σε ηχογράφηση, σε αυτό τον Σύνδεσμο: http://www.cybc-media.com/aod2/index.php?view=playlist&playlist_id=69

Πηγή: Αρχείο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:46

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.