Ψηφιοποίηση και προβολή αρχειακού υλικού της περιόδου 1953-1998

Το ΡΙΚ, μέσω του Αρχείου  του, εξασφάλισε πριν από μερικές  μέρες και δεύτερο μεγάλο συγχρηματοδοτούμενο  Έργο, με σκοπό την ψηφιοποίηση και διάχυση στην κοινωνία, επιπρόσθετου αξιόλογου αρχειακού υλικού.

Το νέο Έργο, κάτω από το ακρωνύμιο «Ψηφιακός Ηρόδοτος II», θα δώσει την ευκαιρία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να αποκαταστήσει, να ψηφιοποιήσει και να καταστήσει κτήμα των πολιτών, σημαντικό οπτικοακουστικό και μουσικό υλικό της περιόδου 1953-1998.Η νέα επιτυχία του ΡΙΚ, εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Eλλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Η πρόταση του ΡΙΚ εγκρίθηκε με πολύ καλή βαθμολογία και κατετάγη στην τελική αξιολόγηση 7η ανάμεσα σε 232  άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν. Στο πλαίσιο του νέου Έργου, το οποίο αποτελεί συνέχεια του «Ψηφιακού Ηρόδοτου I», το ΡΙΚ θα είναι ο επικεφαλής Εταίρος τριμερούς σχήματος, στο οποίο θα συμμετάσχουν το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε..

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου θα ξεπεράσει τα 1.3 εκατομμύρια ευρώ, με περίπου το 42% των πόρων να αφορά το ΡΙΚ.Στο πλαίσιο του «Ψηφιακού  Ηρόδοτου ΙΙ»  από πλευράς  του  ΡΙΚ θα ψηφιοποιηθούν και θα αναρτηθούν σε Βάση Δεδομένων 450 συνολικά ώρες μοναδικών  ιστορικών ντοκουμέντων, τα οποία  αφορούν την περίοδο πριν και  κατά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού  αγώνα 1955- ΄59, την ανακήρυξη της  Κυπριακής Δημοκρατίας, τα πρώτα  χρόνια της λειτουργίας της νεοσυσταθείσας Κυβέρνησης, την συμβίωση με το σύνοικο στοιχείο, τα γεγονότα του 1963-΄67, καθώς και την προ του πραξικοπήματος περίοδο.

Στο υλικό θα περιλαμβάνονται επίσης τα γεγονότα από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και την διάδοχο κατάσταση, μέχρι το 1998. Εκτός από το οπτικοακουστικό υλικό θα ψηφιοποιηθεί επίσης ανέκδοτο μουσικό υλικό γνωστών Κυπρίων μουσουργών, του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΡΙΚ. Η συντήρηση και προβολή του  αρχειακού υλικού του Γραφείου Τύπου  και Πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και μεγάλος όγκος από συλλογές παλαιών εφημερίδων, περιλαμβάνεται στην προσπάθεια που θα αναλάβει το ΓΤΠ. Ψηφιοποίηση των σημαντικότερων εφημερίδων που έχουν εκδοθεί στο νησί της Ρόδου και βρίσκονται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου, περιλαμβάνεται  στις υποχρεώσεις του τρίτου εταίρου του Έργου, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Το Έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος II» θα ολοκληρωθεί εντός τριάντα (30) μηνών.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:10

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.