Θ. Τσώκος : Το ΡΙΚ θα αναμένει αποφάσεις από τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος τη Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι το συμβούλιο του ιδρύματος σέβεται  τις ευαισθησίες του ΑΚΕΛ στο θέμα της προβολής της εκπομπής ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ με φιλοξενούμενο τον καλλιτέχνη κ. Νότη Σφακιανάκη.

Με δεδομένο το γεγονός  ότι το ΑΚΕΛ έχει καταγγείλει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για τη μετάδοση της εν λόγω εκπομπής στις αρμόδιες αρχές,  θέση μας είναι  ότι θα αναμένουμε τις αποφάσεις  τους επί του θέματος.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου θεωρεί ότι προέχει η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου  και ότι οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας στην εκπομπή ή μη μετάδοση της θα δημιουργούσε περισσότερη περιπλοκή γύρω από το θέμα.

Για το λόγο αυτό, έθεσε το περιεχόμενο της στην κρίση των τηλεθεατών και της κοινωνίας μας.  Μιας κοινωνίας με έντονα δημοκρατικά αισθήματα,  ικανή να απορρίψει ιδέες και απόψεις τις οποίες δεν ασπάζεται και δεν υιοθετεί.

Καταγγελία ΑΚΕΛ

 To ΑΚΕΛ καταγγέλλει το ΡΙΚ για προαγωγή μηνυμάτων ρατσιστικού και φυλετικού μίσους, στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης , στην επιτροπή δημοσιογραφικής δεοντολογίας, στην αρχή κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, στην επίτροπο διοικήσεως και στην επίτροπο προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, δήλωσε ότι τα ρατσιστικά σχόλια που διατύπωσε ο Έλληνας τραγουδοποιός Νότης Σφακιανάκης στην εκπομπή «τετ α τετ» η οποία προβάλλεται από το ΡΙΚ, αποτελούν παραβίαση του ποινικού δικαίου και υπονομεύουν τους θεσμούς του κράτους.

Η απόφαση του ΡΙΚ, είπε, να προβάλλει για άλλη μια φορά το Έλληνα καλλιτέχνη, αποτελεί πλήγμα κατά των δημοκρατικών θεσμών και καθιστά επιβεβλημένη την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων του κράτους.

Υπέδειξε, πως η προβολή του επιχειρήματος, από τον πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ, ότι το ίδρυμα οφείλει να προστατεύει το κοινό από ρατσιστικό λόγο και το πράττει, διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτή του καλεσμένου εκ των υστέρων, αποτελεί υπεκφυγή , προσθέτοντας ότι υπεκφυγή αποτελεί και η δήλωση ότι με αυτό τον τρόπο υπερασπίζεται τον τάχατες σεβασμό προς την ελευθερία έκφρασης.

Ο κ. Λαμάρης, σημείωσε παράλληλα πως η προβολή της εκπομπής αποτελούσε μαγνητοσκοπημένη παραγωγή, γεγονός που θέτει τους αρμοδίου του ΡΙΚ πλήρως γνώστες των λεχθέντων κατά τη ζωντανή προβολή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει τις σχετικές συμβάσεις του ΟΗΕ και έχει ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες που απαγορεύουν τις ρατσιστικές πράξεις , την προαγωγή του φυλετικού μίσους και τη δημιουργία ρατσιστικού κλίματος, οι θέσεις που μεταδόθηκαν από το ΡΙΚ παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα και σειρά άλλων ρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί από την ΚΔ.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:48

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.