70Η ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ - Στην ταινία «Το κακό δεν υπάρχει» η Χρυσή Άρκτος

Στην ιρανική ταινία «Το κακό δεν υπάρχει» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, συγκλονιστικό πολιτικό δράμα γύρω από την επιβολή απάνθρωπων νόμων σε αυταρχικά καθεστώτα, απονεμήθηκε η Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας του φετινού 70ου φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο Ρασούλοφ, ο οποίος αντιμετωπίζει ενός χρόνου φυλάκιση και δεν του επιτράπηκε να έρθει στο Βερολίνο, σε ανακοίνωσή του, όπου είχε εκφράσει τη λύπη του επειδή, εξαιτίας της απαγόρευσής του να ταξιδέψει δεν μπόρεσε να παραστεί στην προβολή της ταινίας του στη Μπερλινάλε, καταγγέλλοντας τη στάση της ιρανικής κυβέρνησης: «Λυπάμαι που δεν μπορώ να έρθω στο Βερολίνο για να παρακολουθήσω την προβολή της ταινίας μου μαζί με το κοινό, το δικαίωμα, πάντως, της επιλογής να είμαι παρών ή απών στο φεστιβάλ απλά δεν είναι δική μου. Η επιβολή παρόμοιων απαγορεύσεων πολύ ξεκάθαρα εκθέτει την αδιάλλακτη και δεσποτική φύση της ιρανικής κυβέρνησης».

Το Ειδικό Βραβείο της κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο τον Βρετανό ηθοποιό Τζέρεμι Άιρονς, κέρδισε η ανεξάρτητη αμερικανο-βρετανική ταινία «Ποτέ σπάνια μερικές φορές πάντα» της Ελάιζα Χίτμαν, τρυφερό ρόουντ-μούβι γύρω από ένα έφηβο κορίτσι που πηγαίνει, παρέα μια φίλη της, από μια κωμόπολη από την Πενσυλβάνια στη Νέα Υόρκη για να κάνει έκτρωση. Ενώ, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας δόθηκε στον Νοτιοκορεάτη Χονγκ Σανγκ-σου για την ταινία του «»Η γυναίκα που έτρεξε», πικρό σχόλιο γύρω από τη μοναξιά μιας ομάδας μικροαστών γυναικών.

Βραβείο από τις ανεξάρτητες επιτροπές, και συγκεκριμένα το βραβείο CICAE (της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφων Τέχνης - International Confederation of Art Cinemas), κέρδισε και η ελληνική ταινία «Digger» του Γιώργη Γρηγοράκη (στο τμήμα «Πανόραμα»), είδος σύγχρονου γουέστερν , τοποθετημένου στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, γύρω από τη σύγκρουση ενός πατέρα με τον αποξενωμένο για 20 χρόνια γιο του.

Φέτος, το φεστιβάλ, με τη νέα του διεύθυνση, εκτός από τα διάφορα παράλληλα προγράμματά του, μαζί και ένα καινούριο διαγωνιστικό τμήμα (τις «Συναντήσεις») και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ρετροσπεκτίβα στο έργο του Αμερικανού σκηνοθέτη Κινγκ Βίντορ, κατάφερε να συμπεριλάβει αρκετές καλές ταινίες στο επίσημο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, με βραβεύοντας τελικά τις πράγματι καλύτερες ταινίες της εκδήλωσης, βραβεύσεις που ικανοποίησαν πλήρως, με μόνη θα έλεγα ουσιαστική παράλειψη το αμερικανικό γουέστερν «The First Cow» της Κέλι Ράικαρντ.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας: «Το κακό δεν υπάρχει» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ
Ασημένια Άρκτος Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Ποτέ σπάνια μερικές φορές πάντα» της Ελάιζα Χίτμαν
Αργυρή Άρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας: Χονγκ Σανγκ-σου για την ταινία του «Η γυναίκα που έτρεξε»
Αργυρή Άρκτος καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Πάουλα Μπέαρ για την ταινία «Ουντίνε»
Αργυρή Άρκτος καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Έλιο Τζερμάνο για την ταινία «Κρυμμένος» του Τζόρτζιο Ντιρίτι
Αργυρή Άρκτος καλύτερου σεναρίου: στους αδερφούς Ντ’ Ινοτσέντζο για την ταινία «Κακές ιστορίες»
Αργυρή Άρκτος καλύτερης καλλιτεχνικής συμβολής: Γιούργκεν Γιουργκες για τη φωτογραφία στην ταινία «DAU, Natasha» των Ίλια Χριζανόφσκι και Εκατερίνα Ερτέλ
Αργυρή Άκτος της 70ης Μπερλινάλε: «Διαγραφή της ιστορίας» των Μπενουά Ντελεπίν και Γκιστάβ Κερβέρν

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:41

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.