"Έφυγε"ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος

Έφυγε από τη ζωή, το απόγευμα του Σαββάτου (28/12/19), σε ηλικία 72 ετών, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ο οποίος κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες, έδινε το τελευταίο διάστημα μάχη με τον καρκίνο.
Η πολιτική κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, στις 14:30, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
Η σορός θα εκτίθεται από τις 10:30 π.μ. στην αίθουσα τελετών για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας. GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς.
Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Άρχισε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Σπούδασε μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.
Ο Θάνος Μικρούτσικος έγραψε όπερες, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, έντεχνα τραγούδια και πειραματική μουσική.
Kορυφαία, θεωρείται η μελοποίηση της ποίησης του Νίκου Καββαδία, μέσα από τον ιστορικό δίσκο "Σταυρός του Νότου".
Μελοποίησε, επίσης, Γιάννη Ρίτσο, Άλκη Αλκαίο, Κωνσταντίνο Καβάφη και Κώστα Τριπολίτη.
Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και στην Κύπρο με την οποία είχε αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση.

Μίκης  Θεοδωράκης: «Βαθύ τραύμα στο ελληνικό τραγούδι...»

Το δικό του ξεχωριστό μήνυμα για την απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης.
«Μέσα στον δύσκολο αγώνα για την δημιουργία και διάδοση του ελληνικού τραγουδιού ο Θάνος Μικρούτσικος κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις» αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας πως «η απώλειά του δεν προκαλεί μονάχα πόνο στους φίλους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές του αλλά κι ένα βαθύ τραύμα στο ελληνικό τραγούδι και γενικότερα στο πολιτιστικό ''γίγνεσθαι''».
«Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος εκτός του ότι υπήρξε ένας ολοκληρωμένος συνθέτης με ταλέντο, με έμπνευση και με πλούσιο, πρωτότυπο και σημαντικό έργο, έφυγε σε μια ηλικία μεγάλης ανθοφορίας, ωριμότητας και εκπληκτικής διάθεσης προσφοράς στον νεοελληνικό πολιτισμό που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός.
Τον αποχαιρετώ με οδύνη και πικρία για την μεγάλη αδικία να τον βρίσκει το τέλος σε μια τέτοια στιγμή» καταλήγει στο μήνυμά του ο Μίκης Θεοδωράκης.

Δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

«Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί, αναμφισβήτητα, μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό μας γενικότερα. Και η απώλεια αυτή είναι τόσο περισσότερο επώδυνη, όσο έρχεται σε μιαν εποχή, κατά την οποία τέτοια κενά είναι πολλαπλώς δυσαναπλήρωτα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Συλλυπητήρια δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Με τη μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας. Τον αποχαιρετούμε καθώς ξεκίνησε να συναντήσει το Σταυρό του Νότου. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:35

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
ΕΚδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.