Αρχή για την πρωτοβουλία «Νεαροί Πρεσβευτές»

Την έναρξη της πρωτοβουλίας «Νεαροί Πρεσβευτές» πολιτιστικής κληρονομιάς σηματοδότησε τελετή στο Σπίτι της Συνεργασίας, το βράδυ της Τετάρτης, στο πλαίσιο της οποίας περίπου 40 νέοι και νέες και από τις δύο κοινότητες καλούνται να συνδράμουν στο έργο της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά μέσω των φρέσκων ιδεών τους αλλά και μέσω της διάχυσης του έργου της επιτροπής στη νέα γενιά.



Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο επικεφαλής της μονάδας υποστήριξης της λύσης του Κυπριακού στην Κομισιόν Κιάρταν Μπιόρνσον ανέφερε ότι συχνά «νομίζουμε ότι οι νέοι άνθρωποι νοιώθουν ότι δεν εισακούονται, ότι αντιμετωπίζουν ένα τοίχο αδιαφορίας από ανθρώπους που πιστεύουν ότι εκείνοι ξέρουν καλύτερα τι χρειάζεται να γίνει».

«Θα θέλαμε να αποδείξετε ότι αυτό είναι λάθος και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ακούμε τι έχουν να πουν οι νέοι άνθρωποι και να διασφαλίζουμε ότι η δουλειά που κάνουμε καθημερινά αντικατοπτρίζει και την δική σας συμβολή», είπε απευθυνόμενος στους νεαρούς πρεσβευτές.

Πρόσθεσε ότι «σας δίνουμε μια δίκαιη ευκαιρία να επηρεάσετε ό,τι γίνεται αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά».

Ο κ. Μπιόρνσον ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά την δύναμη της αλλαγής και έδωσε το παράδειγμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ. «Έχουμε γίνει μάρτυρες πως αυτό το νεαρό κορίτσι ξαφνικά βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής και έκανε τον κάθε ενήλικα να έχει μια άποψη για το άτομό της», είπε, προσθέτοντας ότι το κατάφερε «λόγω της αποφασιστικότητας της και ίσως με λίγη τύχη να επηρεάσει τι λένε άλλοι άνθρωποι».

«Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς μας», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι είναι πολύ καλό ότι συντηρούμε την πολιτιστική κληρονομιά στον πραγματικό κόσμο αλλά πρέπει επίσης να δούμε πως χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αυξηθεί η πρόσβαση σε αυτά τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κάλεσε τους νεαρούς πρεσβευτές να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για «να μας βοηθήσετε να αυξήσουμε την πραγματική επίδραση αυτού του έργου στις σκέψεις των ανθρώπων: Να χρησιμοποιηθεί με ένα παραγωγικό τρόπο για να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μομέντουμ».

Ουσιαστικά, σημείωσε ο κ. Μπιόρνσον «δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί το κάνουμε αυτό: Ναι, θέλουμε να συντηρήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά αλλά ο στόχος που θέλουμε να πετύχουμε εδώ είναι να φέρουμε τις κοινότητες μαζί σε μια επανενωμένη Κύπρο. Αυτό είναι το όραμα που έχουμε όλοι μας».

«Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους να πιστέψουν ότι αυτό είναι εφικτό. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους να κάνουν έξυπνες εισηγήσεις για το πώς μπορούμε να εργαστούμε διαφορετικά απ’ ότι πριν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Τιζιάνα Ζενάρο, η ανώτερη διευθύντρια προγράμματος του UNDP, της οποίας ιδέα υπήρξε η πρωτοβουλία, ανέφερε ότι λήφθηκαν σχεδόν 200 αιτήσεις από νεαρούς Κύπριους από την Πάφο ως την Καρπασία, από την Κερύνεια ως την Λάρνακα, από την Λεμεσό ως την Αμμόχωστο».

Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μας, είπε, το γεγονός ότι η τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά προσέλκυσε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη τόσων πολλών ταλαντούχων νεαρών ανθρώπων.

Ευχαρίστησε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στην πρωτοβουλία.

Ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος της τεχνικής επιτροπής Αλί Τουντζάι έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή».

Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της Κύπρου η νεολαία της δυστυχώς πέρασαν τις ζωές τους πολεμώντας ο ένας τον άλλο, είπε, προσθέτοντας ότι στο τέλος δεν καταφέραμε ποτέ να δημιουργήσουμε πολιτιστικό σεβασμό και συνεργασία. Αντ’ αυτού, είπε, «κατά τη διάρκεια εκείνων των χρόνων καταφέραμε δυστυχώς να δημιουργήσουμε πολλούς νεαρούς ήρωες και στις δύο πλευρές του νησιού».

«Ποτέ δεν αναφερθήκαμε στο τι μπορούμε να πετύχουμε αν συνεργαστούμε μαζί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σας δίνουμε τώρα μια ευκαιρία να συνεργαστείτε. Μοιραζόμαστε μαζί σας την ευθύνη μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου».

Ο κ. Τουντζάι εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «με την υποστήριξή σας θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά καλά πράγματα προς όφελος αυτού του όμορφου νησιού».

Από την πλευρά του, ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερη μέρα».

«Η πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρου του νησιού αποτελεί την κοινή προσπάθεια όλων μας», είπε, προσθέτοντας ότι «ο πολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα ούτε εμπόδια».

Η τεχνική επιτροπή, σημείωσε απευθυνόμενος στους νεαρούς πρεσβευτές, «σας παραδίδει τα μνημεία που έχουμε συντηρήσει σε συνεργασία με την UNDP και την ΕΕ».

Θα περιλαμβάνεται στα καθήκοντά σας να γνωρίσετε τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, να τα φροντίσετε και να τα εισηγηθείτε σε άλλους, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «γνωρίσετε την Κύπρο, την ιστορία της και τον πολιτισμός μας».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, τα μνημεία διηγούνται την δική τους ιστορία, δηλαδή την πραγματική ιστορία της χώρας μας και του λαού της. Την ιστορία, είπε, ενός νησιού στο σταυροδρόμι πολιτισμών, την πολυπολιτισμική ιστορία της Κύπρου.

«Γνωρίζοντας το παρελθόν μας, μας οδηγεί στο να κατανοούμε καλύτερα την σημερινή κατάσταση και ανοίγει τις προοπτικές για μια Κύπρο του αύριο με αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και συμπόνοια», ανέφερε.

Ο πολιτισμός, σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου μπορεί να γίνει το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια μελλοντική λύση.

Η τεχνική επιτροπή έχει επιτύχει να κάνει κάτι γιατί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργάζονται μαζί μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, πρόσθεσε.

«Το πιο σημαντικό επίτευγμα της επιτροπής είναι το παράδειγμα που δίνει στην κοινωνία ότι η συνεργασία είναι εφικτή και η πολιτιστική κληρονομιά μας ενώνει και μας καθοδηγεί με ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού», είπε.

Απευθυνόμενος στους νεαρούς πρεσβευτές τους είπε ότι «βρίσκεστε εδώ για να συνεχίσετε να μεταδίδεται το μήνυμα της συνεργασίας σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής».
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:49

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια
06:18
Τις προοπτικές της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
06:03
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στη Μέση Ανατολή
05:56
Μπάιντεν: Στόχος η αποφυγή της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
05:47
Ισραηλινός στρατός: Τα θύματα της επίθεσης της 1ης Απριλίου ήταν τρομοκράτες
05:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.