Αρχαιολόγοι βρήκαν τυχαία σπαθί 3.200 ετών

Ένα σπαθί 3.200 ετών βρήκαν τυχαία, αρχαιολόγοι στη Μαγιόρκα. Το σπαθί είναι ένα από τα λίγα όπλα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και έχουν βρεθεί στο νησί της Ισπανίας.

Το σπαθί βρέθηκε κοντά σε πέτρινους μεγαλίθους, που χτίστηκαν από τα φύλα που ζούσαν στα νησιά της Μαγιόρκα και της Μενόρκα από το 1000 έως το 6000 π.Χ.

Η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκε το σπαθί όταν σήκωσε έναν βράχο και είδε κάτι να προεξέχει. «Ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη, δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο γιατί αυτή η περιοχή έχει ανασκαφεί αρκετές φορές» δήλωσε ένας από τους επικεφαλής αρχαιολόγους στο CEN.

Παρά την... ηλικία του, το σπαθί είναι σε καλή κατάσταση με εξαίρεση ένα σπάσιμο που φέρει στη μύτη του και οι αρχαιολόγοι το τοποθετούν περίπου στο 1.200 π.Χ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σπαθί σκόπιμα αφέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, ενδεχομένως ως προσφορά από μια ευγενή ή αριστοκρατική οικογένεια στο μεγαλιθο που θεωρείται ότι ήταν ένας σημαντικός θρησκευτικός χώρος.

Μόλις δέκα τέτοιου είδους όπλα από τον πολιτισμό που κατοικούσε στη Μαγιόρκα έχουν βρεθεί μέχρι τώρα εκεί, κυρίως από αγρότες και οικοδόμους που τα έβρισκαν τυχαία και στη συνέχεια τα παρέδιδαν στις αρχές. Αυτό σήμαινε ότι οι ειδικοί δεν μπορούσαν να διερευνήσουν σωστά τα τεχνουργήματα, καθώς δεν ήξεραν πού και πώς βρέθηκαν».

Το γεγονός ότι αυτό το σπαθί βρέθηκε σε αρχαιολογικό χώρο, θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την προέλευσή του αλλά και τον πιθανόν συμβολικό του ρόλο στον πολιτισμό που κατοικούσε στο νησί.

Πηγή: reader,Daily Mail

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.