Να στείλουμε μαζικά το μήνυμα για την Αμ/στο αύριο, καλεί ο Γαλανός

Έκκληση προς όλους για μαζική συμμετοχή αύριο στην εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου έξω από το Προεδρικό μέγαρο απηύθυνε ο Δήμαρχος, Αλέξης Γαλανός λέγοντας ότι ήρθε η ώρα της κυβέρνησης να αναλάβει δράση και χαρακτηρίζοντας πισώπλατη μαχαιριά την κίνηση του Κουντρέτ Οζερσάι για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση.


Είναι πισώπλατη μαχαιριά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο συνέτρωγε λίγες μέρες πριν, αλλά και προς την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού, ανέφερε ο κ. Γαλανός σε διάσκεψη Τύπου στο ΓΤΠ.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου θεωρεί, όπως είπε, τον Κουντρέτ Οζερσάι πρωταγωνιστή πίσω από την κίνηση αυτή και ανέφερε ότι αναμένει από τον Τ/κ ηγέτη,Μουσταφά Ακιντζί να διαχωρίσει ξεκάθαρα την θέση του. Ο κ. Γαλανός μίλησε για παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και της δεύτερης συμφωνίας Κυπριανού – Ντενκτάς.

Ανακοίνωσε ότι αύριο έχει ορισθεί στις 18.45 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα επιδώσουν υπόμνημα με το τί αναμένουν να κάνει. Αναμένουν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, να προβεί σε διάβημα προς το ΣΑ του ΟΗΕ, την ΕΕ και αλλού. Ο Δήμος Αμμοχώστου, ανέφερε, θα προβεί και ο ίδιος στο μέτρο των δυνατοτήτων του σε διαβήματα στις πρεσβείες των χωρών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, σε κόμματα και όπου αλλού μπορεί.

Θέλω να αναφερθώ ειδικά στον κ. Οζερσάι, είπε ο κ. Γαλανός, λέγοντας ότι ήταν αυτός που παρενέβη τελευταία στιγμή και δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί κατά την επίσκεψη του πρώην Αντιπρέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν η συμφωνία για την ειδική επιτροπή υπό τα ΗΕ που θα έμπαινε στην περίκλειστη πόλη.

«Αυτή τη φορά έρχεται και μαχαιρώνει πισώπλατα όχι μόνο την Αμμόχωστο αλλά και τη λύση του Κυπριακού. Διότι με αυτή την κίνηση ανατινάζει στον αέρα οποιεσδήποτε ελπίδες και γέφυρες για συνεννόηση». Ο κ. Οζερσάι αποβλέπει στην επιστροφή πολύ λίγων Ε/κ προσφύγων υπό τ/κ διοίκηση, αλλά εισάγει ένα ανύπαρκτο θέμα, που έχει λυθεί πριν την εγκαθίδρυση της ΚΔ, αυτό του ΕΒΚΑΦ, με έγγραφο με τις υπογραφές των Κιουτσιούκ και Ντενκτάς που επισυνάπτεται στην συνθήκη εγκαθίδρυσης.

«Έιναι ένας ψυχολογικός πόλεμος και ένας πόλεμος νεύρων που ξεκίνησε από την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και επεκτάθηκε τώρα στο θέμα της Αμμοχώστου. Είναι η προώθηση του σχεδίου Β». Θέλοντας, είπε, να στείλει μήνυμα προς τον κ. Οζερσάι ανέφερε ότι όλοι μας έχουμε υποφέρει από το 1974, αλλά «πρέπει να ξεπεράσουμε τις προσωπικές βεντέτες και να κοιτάξουμε το μέλλον των παιδιών μας σε μια ειρηνική επανενωμένη Κύπρο».

Θέλουμε να στείλουμε αύριο το μήνυμα ότι ο λαός δεν κουράστηκε και διεκδικεί και θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στείλει διάβημα κατευθείαν στο ΣΑ του ΟΗΕ και να ζητήσει εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ που έχει καθήκον να εφαρμόσει τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πρόσθεσε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει αυτή η εξέλιξη που είναι παράνομη και άδικη.

Πρωταρχικός στόχος, είπε ο κ. Γαλανός, είναι να επαναφέρουν ως προτεραιότητα το θέμα της Αμμοχώστου και απαντώντας σε ερώτηση υπενθύμισε την πρόταση του Δήμου για να μπει μια ειδική ομάδα υπό τα ΗΕ με εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών στην περίκλειστη πόλη έναντι της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την ΕΕ, και να ανακηρυχθεί σε μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ η μεσαιωνική πόλη, πρόταση που είχαν αποδεχθεί και ο πρώην Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας και ο νυν, Νίκος Αναστασιάδης. Το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου το χειρίζεται η κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Ο κ. Γαλανός εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η κίνηση αποσκοπεί στο να περάσει στο τουρκικό κεφάλαιο και σε κύκλους του Ταγίπ Ερντογάν το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης.

Σημείωσε επίσης ότι πρόκειται για εκδήλωση και όχι διαδήλωση και θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιδράσει δυναμικά για το θέμα της Αμμοχώστου. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν γνώριζε για την κίνηση αυτή και πως καλή του πίστη πήγε στο δείπνο με τον κ. Οζερσάι για να αναζητήσουν τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών.

Ζητώ μια προσωπική χάρη, κατέληξε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου καλώντας σε ενότητα. Ο Ισμέτ Ινονού είπε κάποτε «αφήστε τους Ρωμιούς, δουλεύουν για μας», να τον διαψεύσουμε, ανέφερε λέγοντας ότι ο καθένας μπορεί να . Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε, είπε. Και ευχαρίστησε τους συνδέσμους και τα σωματεία της Αμμοχώστου αλλά και άλλους προσφυγικούς Δήμους που στηρίζουν την εκδήλωση αύριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:56

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.