Έργα μετατροπής της μονής Αγίας Νάπας σε μουσείο

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες για μετατροπή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού της Αγίας Νάπας σε Μουσειακό Χώρο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος οι εργασίες προετοιμασίας για μετατροπή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού της Αγίας Νάπας ξεκίνησαν και επίσημα το Μάρτιο και έτσι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο που οραματίστηκε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και ξεκίνησε να το σχεδιάζει από το 2007.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση έπρεπε να ληφθούν ορισμένες σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να χαρακτηριστεί η Αγία Νάπα ως Αστικό Κέντρο, ο Δήμος προχώρησε στην εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για αναβάθμιση του ιστορικού του κέντρου. Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό στην Αγία Νάπα όλα αρχίζουν και τελειώνουν από το Μεσαιωνικό Μοναστήρι που είναι το κύριο σημείο αναφοράς του Δήμου».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «για διάφορους λόγους μέχρι σήμερα ο Δήμος Αγίας Νάπας δεν ανέδειξε το Μεσαιωνικό Μοναστήρι και δεν του έδωσε την υπόσταση που του άξιζε. Σύντομα όμως θα προκηρυχθεί η προσφορά για εκτέλεση έργων γύρω από την περιοχή του Μοναστηριού, ενώ έχουν αγοραστεί τα κτίρια της πρώην Συνεργατικής που βρίσκονται βόρεια του Μοναστηριού με στόχο να αξιοποιηθούν από τον Δήμο και να συνάδουν με το μεσαιωνικό οικοδόμημα».
Σημείωσε ακόμα ότι για τον Δήμο «η έναρξη των έργων για  μετατροπή του Μοναστηριού σε Μουσειακό Χώρο είναι ουσιαστικά η αρχή της σκληρής δουλειάς που έγινε τα τελευταία χρόνια, ωριμάζοντας κάποια  έργα τα οποία αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της Αγίας Νάπας που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καρούσος απάντησε πως «με τη σημαντική βοήθεια του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική προεργασία στην ωρίμανση του έργου, προχωρήσαμε στη διεκδίκηση του, πήραμε την απαραίτητη χρηματοδότηση, υπογράψαμε τα συμβόλαια και η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο 1,3 εκατομμύρια ευρώ ξεκίνησε».
Πρόσθεσε ότι «σε δεύτερη φάση θα προκηρυχθούν οι προσφορές και για το χώρο περιμετρικά του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, δηλαδή για τις πλατείες, τους δρόμους και τις οδούς που περικλείουν το Μοναστήρι, ένα έργο αξίας 6,5 εκατομμυρίων ευρώ με τις προσφορές να προκηρύσσονται εντός του 2019. Ακόμα υπολογίζουμε ότι το 2020 και το 2021 θα δαπανηθεί ένα κονδύλι ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ για εκτέλεση έργων περιμετρικά του Μοναστηριού».
Ανέφερε ακόμα ότι «στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι θα δημιουργηθεί ένα αξιόλογο αρχαιολογικό Μουσείο με σημαντικά εκθέματα όπως η προσωπική ιδιωτική συλλογή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ και σπάνιες εικόνες, θα δημιουργηθεί Ερευνητικό Κέντρο, βιβλιοθήκη και συνεδριακοί χώροι, ενώ θα ιδρυθεί Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών σε θέματα Κυπριακής Αγιολογίας και Πολιτισμών Μέσης Ανατολής».
Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με την ολοκλήρωση του έργου, η Αγία Νάπα και η ιστορία της θα αναδειχθούν περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Μοναστήρι βρίσκεται στη περιοχή χίλια περίπου χρόνια, δηλαδή πολύ πριν δημιουργηθούν οι πόλεις και Κοινότητες της Κύπρου. Το Μοναστήρι έχει μια πολύ σημαντική ιστορία και έφτασε η ώρα να το αναδείξουμε, τόσο στους ντόπιους όσο και στις χιλιάδων των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αγία Νάπα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:36

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.