Ο Μότσαρτ στην «Κυπριακή Άνοιξη» στο Μόναχο

Η πολιτιστική σειρά «Κυπριακή Άνοιξη» συνεχίστηκε στην κατάμεστη κλασσική αίθουσα του γνωστού και δημοφιλούς Πολιτιστικού Κέντρου Gasteig του Μονάχου, με ένα πρόγραμμα κλασσικής μουσικής, αφιέρωμα στο μεγάλο Αυστριακό μουσουργό Μότσαρτ.

Την επιμέλεια του αφιερώματος είχε η διακεκριμένη πιανίστρια με διεθνή σταδιοδρομία κα Έλενα Μουζάλα, η οποία πρόσφατα εξελέγη ανάμεσα στα 12 ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Τρεις καταξιωμένοι Κύπριοι πιανίστες, οι Νικόλας Μελής, Μανώλης Νεοφύτου, Έλενα Μουζάλα, μαζί με το δυναμικό Κουαρτέτο Εγχόρδων “Προμηθέας” (Nίκος Πίττας - βιολί, Ηρακλής Μιτέλλας - βιολί, Νικόλας Παπαγεωργίου - βιόλα, Μιράντα Παπανεοκλέους - βιολοντσέλο), κατενθουσίασαν στις 12 Μαΐου με την άρτια εκτέλεσή τους, το φιλόμουσο κοινό του Μονάχου, με τέσσερα από τα 27 κοντσέρτα για πιάνο του Μότσαρτ.
Ο ίδιος ο Μότσαρτ τα ξεχώριζε τα κονσέρτα αυτά, καθ’ ότι μόνο αυτά από τα 27 για πιάνο και ορχήστρα που έγραψε, τα μετέγραψε και για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, με απώτερο σκοπό να μπορούν να ερμηνεύονται πιο συχνά.
Όπως αναφέρει η κα Ελενα Μουζάλα «τα έργα του Μότσαρτ χαρακτηρίζονται από μελωδικές, ρυθμικές και δυναμικές αντιθέσεις, κάτι που τα κάνει προσιτά σε όλους. Έχει συνθέσει μελωδίες τόσο χαρακτηριστικές και μοναδικές, που όλοι ανεξαιρέτως έχουν αποστηθίσει κάποια δίχως να το γνωρίζουν. Έχει ένα μοναδικό συνθετικό στυλ, το οποίο επηρέασε και πολλούς μεταγενέστερους συνθέτες, με την καθαρότητα και τον λυρισμό που διαγράφεται στα έργα του.»
Η «Κυπριακή Άνοιξη» συνεχίστηκε στις 17 Μαΐου με το σχήμα «Τρίο Τεκκέ & Dave De Rose».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:37

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.