Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωταθλητής Στέλιος Κυριακίδης

Στον μεγάλο  πρωταθλητή και ανθρωπιστή  Στέλιο Κυριακίδη που σαν σήμερα στις 4 Μαΐου του  1910, δηλαδή πριν ακριβώς 109 χρόνια γεννήθηκε στην Πάφο, αναφέρεται με σχετικό δελτίο Τύπου ο Σταύρος Κακουρίδης, πρώην Πρόεδρος του Σωματείου Δρομέων Πάφου " Στέλιος Κυριακίδης"(2016- 2017)  . 



Σύμφωνα με την ανακοίνωση - αφιέρωμα στον πρωταθλητή, ο Στέλιος Κυριακίδης φτωχόπαιδο με καταγωγή το χωριό Στατός της Πάφου είχε μεγάλο ταλέντο και αγάπη για τον αθλητισμό.
 
Ήταν αθλητής δρόμων ημιαντοχής και αντοχής με ιδιαίτερη έφεση στο Μαραθώνιο. Σάρωσε τα μετάλλια σε Ελλάδα και Βαλκάνια με τα χρώματα της Ελλάδος, όπου για αρκετά χρόνια ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής. Ο Κυριακίδης ήταν αυτός που κατέρριψε την πανελλήνια επίδοση του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο που ήταν μια επίδοση που κρατούσε τέσσερις περίπου δεκαετίες.
 
Έγινε παγκοσμίως γνωστός, όταν κέρδισε τον φημισμένο Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 1946, χρησιμοποιώντας αυτήν την περήφανη νίκη ως όχημα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την δραματική κατάσταση στης Ελλάδος. 

Κατά την παραμονή του στην Αμερική  μάλιστα, προστίθεται στην ανακοίνωση, είχε δηλώσει πως ήρθε να τρέξει για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες.

Ο συγκινητικός αγώνας και η ανιδιοτελής νίκη του Κυριακίδη, προκάλεσε ένα κύμα συμπάθειας στους Αμερικανούς και πολύ περισσότερο στους Έλληνες ομογενείς.
 
Πέτυχε να συγκεντρώσει ένα πολύ σεβαστό ποσό της τάξεως των 250,000 δολαρίων, ενώ κατάφερε να γεμίσει δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα, τα οποία αποτέλεσαν μια μικρή ανάσα εκείνη την εποχή για τους εξαθλιωμένους Έλληνες. Η βοήθεια που κατάφερε να συγκεντρώσει ο Κύπριος αθλητής, ονομάστηκε ‘Πακέτο Κυριακίδη’. Σχεδόν 1 εκατομμύριο Έλληνες τον περίμενε για να τον αποθεώσει, να τον τιμήσει και να τον ευχαριστήσει όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου 1946.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, για πρώτη φορά , μετά την Κατοχή, φωταγωγήθηκε προς τιμήν του και η Ακρόπολη. Ο Στέλιος Κυριακίδης τιμήθηκε πολλές φορές από διάφορους φορείς για την προσφορά του ενώ πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987, στη Αθήνα κι ετάφη στον Πύργο Κορινθίας, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ) 
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:51

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Είχε προειδοποιήσει για τα φάρμακα λέει το υπουργείο Υγείας
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.