Κύπρος - 'Νησί θαύμα' σύγχρονη εικαστική δημιουργία

Για πρώτη φορά γίνεται τόσο λεπτομερής καταγραφή της σύγχρονης κυπριακής εικαστικής δημιουργίας σε έναν τόμο με τίτλο «Το νησί θαύμα – Σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Κύπρο», το οποίο εκδόθηκε ως μέρος του προγράμματος Imago Mundi | Luciano Benetton Collection, το οποίο αναπτύσσεται στην Ιταλία και θέτει την πρόκληση της χαρτογράφησης της σημερινής δυναμικής της σύγχρονης κυπριακής τέχνης.

Ο κατάλογος «αποτελεί ένα Σώμα 175 έργων που αναδεικνύει νέες συνάφειες και αντιπαραθέσεις και προτείνει εναλλακτικές κατευθύνσεις και διαλόγους», αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Νικόλας Βαμβουκλής, Επιμελητής Σύγχρονης Τέχνης, ενώ όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ από την Ιταλία «η κεντρική ιδέα της έρευνάς μας ήταν να φέρουμε το ευρύ κοινό σε επαφή με το σύγχρονο κυπριακό πολιτισμό, μελετώντας τις συνθήκες παραγωγής και έκθεσης και συνδέοντας την τοπική εικαστική κοινότητα με τη διεθνή σκηνή».

Πρόσθεσε ότι «η δραστηριότητα του ιταλικού ιδρύματος Benetton στοχεύει στην ευρύτερη χαρτογράφηση σύγχρονων πολιτιστικών εμπειριών ανά το κόσμο και δεν θα μπορούσε να λείπει η συμμετοχή της Κύπρου από αυτή».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δυναμική της σύγχρονης κυπριακής εικαστικής δημιουργίας, ο κ. Βαμβουκλής είπε ότι η Κύπρος «είναι μια σχετικά μικρή χώρα με αξιοσημείωτο ωστόσο καλλιτεχνικό πλούτο, ενώ εξαιτίας της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, η ιστορία της είναι γεμάτη από στιγμές κοινωνικών εντάσεων, ασταθειών και ραγδαίων αλλαγών που επηρέασαν σίγουρα και τη καλλιτεχνική παραγωγή».

«Η μείξη στοιχείων διάφορων πολιτισμών που άφησαν το αποτύπωμά τους στο νησί είναι χαρακτηριστική όχι μόνο στη τέχνη αλλά και σε άλλες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής», συνέχισε ο επιμελητής.

Σημείωσε ότι «νέες ιδέες και αναζητήσεις εμφανίζονται διαρκώς ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Κύπριοι καλλιτέχνες -εντός και εκτός νησιού- να εκφράσουν τον πολυσύνθετο και συχνά διφορούμενο χαρακτήρα του περιβάλλοντος και της εποχής τους».

Όπως είπε ο κ. Βαμβουκλής, «το ζητούμενο είναι να αναδείξουμε την πολλαπλότητα των καλλιτεχνικών πρακτικών, τις τάσεις, τις συγγένειες και τους προσανατολισμούς, τις δοκιμές και τις αναζητήσεις που συνυπάρχουν, συνομιλούν με το παρελθόν και προσπαθούν να συνδεθούν με τον υπόλοιπο κόσμο».

Πρόσθεσε ότι «το project, ως ένα ζωντανό αρχείο, δεν ολοκληρώνεται με αυτή την έκδοση, η οποία είναι η αρχή για μια σειρά νέων συνεργασιών, αναθέσεων και ανταλλαγών που πραγματοποιούνται σταδιακά στη Gallerie delle Prigioni στην Ιταλία».

Ερωτηθείς για την κυπριακή καλλιτεχνική δημιουργία στο εξωτερικό και δη στην Ιταλία, όπου δραστηριοποιείται ο ίδιος, ο κ. Βαμβουκλής είπε ότι «η κινητικότητα των Κυπρίων δημιουργών στα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα όπως και η προβολή της κυπριακής τέχνης σε διεθνείς εκθέσεις, είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια».

Ανέφερε ότι «γίνονται σημαντικές πρωτοβουλίες υποστήριξης των καλλιτεχνών στο εξωτερικό και φυσικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περισσότερα μέσα όσον αφορά τηn πολιτιστική διπλωματία».

Ο κ. Βαμβουκλής εξέφρασε την προσωπική του άποψη «ότι σε πρώτο στάδιο είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο καθένας μας τη σημασία του σύγχρονου πολιτισμού ως βασικού μοχλού προόδου και ανάπτυξης τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο».

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα του καταλόγου είπε ότι με τίτλο “’Wonder Island (εκδόσεις Antiga Edizioni) είναι διαθέσιμος στα διεθνή βιβλιοπωλεία και μπορεί να τον προμηθευτεί κανείς και ηλεκτρονικά, ενώ πέρα από την έντυπη εκδοχή, υπάρχει και η online πλατφόρμα του project με πληροφορίες για όλους τους συμμετέχοντες Κύπριους καλλιτέχνες και το έργο τους”.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον βασικό συνοδοιπόρο του στην έρευνα, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι τα εισαγωγικά σημειώματα του καταλόγου είναι γραμμένα σε τέσσερις γλώσσες, ελληνική, αγγλική, τουρκική και ιταλική και το κύριο Σώμα σε τρεις, την ελληνική, αγγλική και ιταλική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:12

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.