Παραδόθηκαν στην Αρχιεπισκοπή οι τέσσερις τοιχογραφίες που επαναπατρίστηκαν

Οι τέσσερις τοιχογραφίες που επαναπατρίστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τη Χάγη, παραδόθηκαν σήμερα από την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, στην Αρχιεπισκοπή.

Δύο από τις τέσσερις τοιχογραφίες έχουν ταυτοποιηθεί ότι ανήκουν στην εκκλησία της Παναγίας Αψινθιώτισσας, ελληνορθόδοξου μοναστηριού που βρίσκεται στο βόρειο, κατεχόμενο μέρος του νησιού. Απεικονίζουν την Παρθένο από την σκηνή της Αποκαθήλωσης, και έναν Μάρτυρα. Η τρίτη τοιχογραφία προέρχεται από την Εκκλησία της Παναγίας στην κατεχόμενη Άσσια.  Αν και έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι κυπριακή, η ακριβής προέλευση της τέταρτης τοιχογραφίας δεν έχει εξακριβωθεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος συγχάρηκε «όλους, ξεκινώντας από την κ. Υπουργό, τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, ο οποίος εργάστηκε πολύ προγραμματισμένα και αθόρυβα αυτά τα τελευταία χρόνια που είχαμε αρκετές επιτυχίες και βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε τις τοιχογραφίες κοντά μας».

Οι τοιχογραφίες θα μεταφερθούν στο Ίδρυμα Μακαρίου και σύντομα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων για συντήρηση, ανέφερε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχήθηκε «να  έρθει εκείνη η ώρα που θα πάνε στον χώρο που ανήκουν αυτές οι τοιχογραφίες, να έρθει η μέρα της απελευθέρωσης των κατεχομένων εδαφών μας γιατί μόνο τότε θα ησυχάσουμε όταν θα πάνε στον  χώρο το δικό τους, στους ναούς από τους οποίους προέρχονται».

«Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, εργάστηκαν με αφοσίωση και είχαμε ένα όμορφο τέλος», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι «η Εκκλησία Κύπρου, η Αρχιεπισκοπή ιδιαίτερα, είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και όλους ούτως ώστε όσο μπορούμε αυτά τα κλεμμένα που βρίσκονται σε διάφορες χώρες και της Ευρώπης και της Αμερικής, όσα μπορούμε να επαναπατρίσουμε».

«Δεν θα φεισθούμε ούτε χρημάτων, ούτε κόπων, ούτε ταλαιπωριών ούτως ώστε να έρθουν στον χώρο το δικό τους», διαβεβαίωσε.
Ανέφερε επίσης ότι σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην Αρχιεπισκοπή, ο τελευταίος θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την ιστορία των τεσσάρων τοιχογραφιών.

Από την πλευρά της η κ. Αναστασιάδου εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της που η κατάληξη της προσπάθειας επαναπατρισμού των τοιχογραφιών ήταν ευτυχής. 

Ευχαρίστησε τον Πρέσβη για όλες τις προσπάθειες του εκεί και εξήρε «ιδιαίτερα την συνεργασία μεταξύ Πολιτείας, Εκκλησίας, Αστυνομίας και όλων των θεσμών για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, γιατί πράγματι η σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομίας που έγινε σε εκτεταμένο βαθμό είναι κάτι που έχει πλήξει τα ίδια τα ανθρώπινά μας δικαιώματα».

Όπως ανέφερε, η «πληγή θα επουλωθεί μόνο όταν επιστρέψουν πίσω στο χώρο που ανήκουν, τις συλημένες εκκλησίες μας».


Κάλεσε όλους «να συνεχίσουμε την προσπάθεια όλοι μαζί».  Έδωσε τα εύσημα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, που θα αναλάβει στη συνέχεια τη συντήρηση των τοιχογραφιών και ευχαρίστησε το Ίδρυμα Walk of Truth που παρέδωσε τις τοιχογραφίες στη Χάγη.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου – Ιερωνυμίδου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη στήριξή του, τους συντηρητές, τον Υπαστυνόμο Μιχάλη Γαβριηλίδη, τον Λεωνίδα Γεωργίου, τον Πρέσβη της Κύπρου στη Χάγη Ελπιδοφόρου Οικονόμου και την Υπουργό Μεταφορών.
«Είναι συγκινητικές οι στιγμές», είπε, «δεν είναι εύκολη υπόθεση ο επαναπατρισμός».

Πρόκειται, ανέφερε, για υποθέσεις, οι οποίες μπορούν να πάρουν χρόνια για να επαναπατριστούν.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων «είναι καθοριστικός ο ρόλος της Νομικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Αστυνομίας Κύπρου γιατί χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες για να έχουμε ένα αίσιο τέλος. Ούτε σπασμωδικές κινήσεις. Χρειάζεται πολλή επιμονή, υπομονή, αφοσίωση και επαγγελματισμός».

Θεωρώ, σημείωσε, «ότι αυτά τα έχουμε. Έχουμε πολύ ικανούς ανθρώπους και θα μπορέσουμε να έχουμε επιτυχία και σε άλλους επαναπατρισμούς».

«Οι πολιτιστικοί θησαυροί έχουν καταταλαιπωρηθεί, 45 χρόνια είναι μια Οδύσσεια που περνούν. Είναι λαβωμένα, είναι κομμάτια της ψυχής μας. Θα τα προσέχουμε πάντοτε ως κόρην οφθαλμού και χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορούμε και τα επαναπατρίζουμε», είπε.
Όταν υπάρχει σωστή, ειλικρινής συνεργασία συνεργαζόμαστε με όλους και αυτό επιθυμούμε, πρόσθεσε.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην αφοσίωση και τον επαγγελματισμό όλων των εμπλεκομένων και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πατριωτισμό τους, στον οποίο σύμφωνα με τον ίδιο και οφείλονται οι πρόσφατες επιτυχίες.

  Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:56

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.