Πέγεια: Ανακαλύφθηκαν αμφορείς των χρόνων του Ιουστινιανού

Τον επικρατέστερο τύπο αμφορέα, που εντοπίστηκε ως κυπριακής νοτιοδυτικής προέλευσης και χρονολογείται από τον 5ο έως και τον 7ο αιώνα μ.Χ, αναγνώρισε η καθηγήτρια, Γιολάντα Μλίναρτσικ, του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Επίσης, διαδεδομένοι είναι οι παλαιστινιακοί αμφορείς (τύπου bag-shaped) που χρονολογούνται μετά τον 5ο-6ο αιώνα καθώς επίσης οι αμφορείς τύπου Γάζας (Gaza jars) που χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ..
Οι παλαιστινιακοί αμφορείς μαρτυρούν τους προσκυνηματικούς δρόμους και τη σύνδεση των βασιλικών του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας και των διάσημων μοναστηριακών κέντρων της νότιας Παλαιστίνης, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της βασιλείας του Ιουστινιανού.
Οι αμφορείς εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του καινοτόμου διεπιστημονικού προγράμματος έρευνας στο λιμάνι Μανίκη, στην περιοχή της Πέγειας , στην Πάφο.
Το μικρό, αρχαίο λιμάνι στο Μανίκη χρησιμοποιείτο ως το βασικό λιμάνι για τον Γερόνησο και τον αρχαίο οικισμό του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας από την Ελληνιστική μέχρι την Πρωτοχριστιανική περίοδο.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου στο δυτικό άκρο του ακρωτηρίου καθώς και στο μέσο του λιμανιού, έχουν εντοπιστεί λαξευτές στρογγυλεμένες δέστρες για την αγκυροβόληση πλοίων.
Λαξευτά κανάλια που είναι ορατά και διασώζονται στο ασβεστολιθικό στρώμα στην άκρη του λιμανιού ίσως να χρησιμοποιούνταν για τη φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων ή την καθέλκυση πλοίων και βαρκών.
Κατά την περίοδο των φετινών εργασιών, συνολικής διάρκειας πέντε εβδομάδων, διεξήχθησαν επισκοπήσεις, ανασκαφική έρευνα και μελέτη, υπό τη διεύθυνση της δρ Τζόαν Μπρέτον Κόνελι, καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Ο δρ Θεοτόκης Θεοδούλου, επικεφαλής της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων στην Κρήτη, ο δρ Αλέξανδρος Τούρτας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Κωνσταντίνος Κωστάκης του Plano S.L.A., πραγματοποίησαν την παράκτια και υποβρύχια έρευνα του αρχαίου φυσικού λιμανιού Μανίκη.
Αυτή περιλάμβανε χαρτογράφηση της περιοχής, δημιουργία τρισδιάστατου (3D) μοντέλου, βιντεοσκόπηση, υποβρύχιες και καταδυτικές επισκοπήσεις. Μια εξειδικευμένη πλατφόρμα που έφερε ψηφιακή κάμερα χρησιμοποιήθηκε για την φωτογράφηση του δυτικού πυθμένα του κόλπου.

Πηγή: skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:11

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.