Η Πάφος στις 34 θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΕΕ

Η Πάφος συγκαταλέγεται  ανάμεσα στις 34 θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΕΕ, στην διαδικτυακή πλατφόρμα αειφόρων ταξιδιών, με τίτλο: «Διαδρομές Παγκόσμιας Κληρονομιάς», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.



Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού εργάστηκαν με την UNESCO και το National Geographic για πέραν των 18 μηνών με σκοπό τη δημιουργία ελκυστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου για την πλατφόρμα.

Η UNESCO αποφάσισε να εντάξει την Πάφο στην πολιτιστική διαδρομή της Ρομαντικής Ευρώπης (Romantic Europe), καθότι αποτελεί τον τόπο γέννησης της Αφροδίτης, θεάς του έρωτα  (https://visitworldheritage.com/Pafos).

Στόχος, σε συνδυασμό με άλλους προορισμούς ρομαντικής φύσης που ανήκουν στην Παγκόσμια Κληρονομιά, είναι να τονιστεί, όπως αναφέρεται,  η σπουδαιότητα της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάφου, σε συνάρτηση με άλλες τοπικές αξίες, όπως για παράδειγμα αυτές που απαντώνται στη μοναδική φύση, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία της ευρύτερης περιοχής.

Η προώθηση αυτών των χαρακτηριστικών, ως ένα ενιαίο σύνολο, θα συμβάλει συνεχίζει η ανακοίνωση,  στην προσέλκυση επισκεπτών, στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, καθώς και στην ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα στην κληρονομιά μας και την κοινωνία.

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα, με βάση τις οδηγίες της UNESCO και του National Geographic, αποδίδονται, όπως αναφέρεται , με τρόπο ελκυστικό, προβάλλοντας τις πιο πάνω αξίες σε επισκέπτες από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι προέρχονται από ένα διαφορετικό πολιτιστικό πλαίσιο.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα “World Heritage Journeys” («Διαδρομές Παγκόσμιας Κληρονομιάς»), το οποίο αναπτύχθηκε από την UNESCO σε συνεργασία με το National Geographic. Σκοπός του Προγράμματος, το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η δημιουργία της πρώτης διαδικτυακής πλατφόρμας αφιερωμένης στην προώθηση των αειφόρων ταξιδιών, με επίκεντρο ορισμένες από τις πλέον αξιόλογες θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ευρώπη, μέσα από την ανάπτυξη θεματικών ταξιδιωτικών διαδρομών.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα παρουσιάζει 34 θέσεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι οποίες έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 19 χώρες της ΕΕ. Η UNESCO επί του παρόντος εγκαινιάζει, προστίθεται στην ανακοίνωση,  τη διαδικτυακή πλατφόρμα (https://visitworldheritage.com), ενθαρρύνοντας τους ταξιδιώτες να «ταξιδεύουν διαφορετικά και να ταξιδεύουν βαθύτερα», δηλαδή να ταξιδεύουν σε προορισμούς που δεν αποτελούν μεγάλους τουριστικούς πόλους έλξης, να παραμένουν στα σημεία αυτά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και να απολαμβάνουν όλα όσα η περιοχή προσφέρει.

Τα εγκαίνια των «Διαδρομών Παγκόσμιας Κληρονομιάς» θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 15-16 Σεπτεμβρίου 2018, στην Έδρα της UNESCO στο Παρίσι, στα πλαίσια των εορτασμών του ετήσιου θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την Mechtild Rössler, Διευθύντρια του World Heritage Centre της UNESCO, «σκοπός μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ταξιδεύει, να αυξήσουμε την παραμονή σε προορισμούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το κοινό βιώνει τον τοπικό πολιτισμό και το περιβάλλον, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:40

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.