Θέματα που αφορούν τις Συμφωνικές Ορχήστρες Κύπρου συζήτησε η επιτροπή ελέγχου

Σύμφωνα με καταγγελία στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρα Κύπρου θα συμμετάσχουν σε συναυλία στο πλαίσιο φεστιβάλ στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή πρόκειται για τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ορχήστρας και δύο μέλη της ορχήστρας. Η εκδήλωση, σύμφωνα με διαφημιστικό φυλλάδιο που παρουσιάστηκε στην επιτροπή, τελεί υπό την αιγίδα του λεγόμενου υπουργείου Παιδείας των κατεχομένων και θα πραγματοποιηθεί στο αβαείο του Πελλαπάις.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε από την πρόεδρο του συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Αιγλη Παντελάκη στον υπουργό Εξωτερικών για να τύχει πολιτικού χειρισμού.
Η κυρία Παντελάκη ανέφερε ότι δεν τέθηκε οποιοδήποτε αίτημα από μέλη της ορχήστρας για συμμετοχή στο εν λόγω φεστιβάλ.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε ανησυχία, πρόσθεσε ωστόσο, ότι είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι εστάλη επιστολή στον υπουργείο εξωτερικών για πολιτικό χειρισμό του ζητήματος.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου μίλησε για θλιβερή εικόνα που δημιουργείται από τη συμμετοχή μελών της κρατικής ορχήστρας σε φεστιβάλ στα κατεχόμενα ιδιαίτερα σε ένα χώρο όπου το 1974 δολοφονήθηκαν από τους εισβολείς άμαχοι ελληνοκύπριοι.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών είπε ότι η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή και θα πρέπει να την εξετάσει ο υπουργός Παιδείας και να πάρει αποφάσεις.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι δεν μπορούν στελέχη ενός ημικρατικού οργανισμού να εκπροσωπούν τη Δημοκρατία σε εκδηλώσεις στα κατεχόμενα που διοργανώνονται μάλιστα από το ψευδοκράτος.

Οι γονείς και μουσικοί της ΣΟΝΚ θέλουν να παραμείνει ο καλλιτεχνικός τους διευθυντής

Η ίδια επιτροπή εξέτασε μέσα σε κλίμα έντασης και συνεχών αντιπαραθέσεων, προβλήματα και καταγγελίες που αφορούν την συμφωνική ορχήστρα νέων. Στο επίκεντρο ήταν το θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή της ορχήστρας Γιώργου Κουντούρη και οι διαμαρτυρίες των παιδιών μελών της ορχήστρας και των γονιών τους για τις προσπάθειες απομάκρυνσης του. Ο κύριος Κουντούρης προσελήφθη ως καλλιτεχνικός διευθυντής με τριετές συμβόλαιο το οποίο έληξε, δεν ανανεώθηκε, ωστόσο ο κύριος Κουντούρης διατηρήθηκε στη θέση του. Στην πορεία και όταν ηγέρθη θέμα προκήρυξης της θέσης, ο κύριος Κουντούρης προσέφυγε στο δικαστήριο θεωρώντας ότι έχει αποκτήσει πλέον το καθεστώς εργοδοτουμένου αορίστου χρόνου. Η υπόθεση εκκρεμεί στο δικαστήριο.
Εκπρόσωποι των μαθητών και γονιών μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον διευθυντή της ορχήστρας και κατήγγειλαν το διοικητικό συμβούλιο ότι παίρνει αποφάσεις χωρίς να τους λαμβάνει υπόψη, τονίζοντας ότι θα στηρίξουν τον καλλιτεχνικό τους διευθυντή μέχρι τέλους.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι το συμβούλιο της ορχήστρας, του οποίου η θητεία λήγει σε τρεις μήνες, δημιούργησε μια άσχημη κατάσταση παραγνωρίζοντας τα αιτήματα των παιδιών και των γονέων. Επέκρινε παράλληλα το συμβούλιο γιατί επέλεξε ύστερα από δύο χρόνια να κοινοποιήσει στους γονείς μια ανώνυμη καταγγελία εναντίον του καλλιτεχνικού διευθυντή που υποβλήθηκε το 2016 και διερευνήθηκε χωρίς να προκύψει οτιδήποτε.
Η επιτροπή, ανέφερε ο κύριος Κουλίας, απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο να μην προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ενέργειες μέχρι το διορισμό νέου συμβουλίου και εν αναμονή της ολοκλήρωσης της δικαστικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου, γενική διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας Αιγλη Παντελάκη, ανέφερε ότι το συμβούλιο έχει δύο νομικές γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να προχωρήσει στην προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή της ορχήστρας νέων. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε ορχήστρα στον κόσμο με μόνιμους μαέστρους και το συμβούλιο έκρινε ότι ύστερα από έξι χρόνια θητείας του κυρίου Κουντούρη θα πρέπει να προκηρυχθεί η θέση.

Πηγή: Νίκος Σχίζας, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:41

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.