Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου IL GRANDE CONCERTO

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου ανοίγει τη φετινή της καλλιτεχνική περίοδο τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 20:30 με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα από ρομαντικά αριστουργήματα των Brahms, Rachmaninov και Beethoven με τίτλο “Il Grande Concerto”, υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της και Μαέστρου Γιώργου Κουντούρη.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με τη ζωντάνια του Ουγγρικού χορού αρ. 4 του Johannes Brahms. Στη συνέχεια, η Σ.Ο.Ν.Κ. θα παρουσιάσει το μεγαλειώδες Τρίτο κοντσέρτο για πιάνο του Sergei Rachmaninov σε σύμπραξη με τον διακεκριμένο Κύπριο πιανίστα Μανώλη Νεοφύτου. Πρόκειται για ένα από τα πλέον δύσκολα του πιανιστικού ρεπερτορίου και ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σπουδαίου Ρώσου συνθέτη. Το Τρίτο κοντσέρτο ταλαντώνεται ανάμεσα σε μέρη με έντονο λυρισμό και μέρη χειμαρρώδη και καταιγιστικά όπου πάθος και τιτάνια πιανιστική δεξιοτεχνία γίνονται ένα. Η συναυλία θα κλείσει με τη μνημειώδη Πέμπτη Συμφωνία του Ludwig van Beethoven. Λίγο μετά την πρεμιέρα της ο μουσικός κριτικός E.T.A Hoffman την περιέγραψε ως «ένα από τα σημαντικότερα έργα της εποχής μας». Τα λόγια του Hoffman ισχύουν μέχρι σήμερα, αφού η 5η Beethoven αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη της ρομαντικής συμφωνίας καθώς και μια από τις δημοφιλέστερες και πιο συχνά παιγμένες συμφωνίες.

Σε σύντομη συνέντευξη που έδωσε για το Ίδρυμα Σ.Ο.Κ., ο Κύπριος πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου μίλησε για τη σχέση του με τη μουσική του Rachmaninov αλλά και για το 3ο του κοντσέρτο για πιάνο: «Πρέπει να πω ότι έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική του Sergei Rachmaninov και ειδικότερα με τα κονσέρτα του για πιάνο και ορχήστρα. Θαυμάζω στα μουσικά κείμενα του Rachmaninov το πάντρεμα της πολυφωνίας με τα έντονα χαρακτηριστικά του ρομαντισμού μαζί με τις ιδιαίτερες αρμονίες που χρησιμοποιεί. Τα κονσέρτα του για πιάνο – τουλάχιστον το 1ο, το 2ο και το 3ο, τα οποία γράφτηκαν την περίοδο που ζούσε στη Ρωσία, πριν μεταναστεύσει μόνιμα στην Αμερική – είναι, στην ουσία, κραυγές πόνου...Το 3ο κοντσέρτο είναι σίγουρα πολύ απαιτητικό. Ο πιανίστας χρειάζεται να κατέχει άριστα όλα σχεδόν τα είδη τεχνικής του πιάνου, ενώ απαιτείται ταυτόχρονα τεράστια μυϊκή δύναμη. Ο όγκος του κειμένου και ταυτόχρονα η εξαιρετικά δύσκολη τεχνική και η έντονη πολυφωνία του μουσικού κείμενου, κάνουν το κοντσέρτο αυτό ακόμη δυσκολότερο στην ερμηνεία του.»

Πηγή: ΙΣΟΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:47

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Εντός των ημερών αναμένεται να καταθέσουν οι δύο μοναχοί
15:47
Κοροϊδία χαρακτήρισε την έναρξη τρίτης διοικητικής έρευνας για τον Ακάμα ο Γιώργος Περδίκης
15:41
Πυρά Στεφάνου σε Κυβέρνηση για έρρευνες Ακάμα
15:28
Τον απολογισμό του πρώτου έτους στο Υπουργείο Εργασίας παρουσίασε ο Γιάννης Παναγιώτου
15:10
Κτήριο που ενοικιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν διαθέτει πιστοποιητικό έγκρισης
14:43
Στην Μπρουζ και τις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
14:25
Αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και διάθεσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών
14:08
Υπουργός Γεωργίας: Αρχές Απριλίου τα έργα για την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών στον Ακάμα (Βίντεο)
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
13:04
Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
12:44
Τροποποίηση διατάγματος για τα μέτρα κατά του κορονοϊού αποφάσισε το Υπουργικό (Βίντεο)
12:36
Πασινιάν: Ανάγκη επιστροφής περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν ή πόλεμος
12:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.