Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος στιχουργός Μάνος Ελευθερίου

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο μεγάλος Έλληνας ποιητής και στιχουργός, Μάνος Ελευθερίου.

Αν και προσφάτως είχε ξεπεράσει ένα πρόβλημα υγείας, τα ξημερώματα άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 80 χρόνων.
Ένας άνθρωπος μοναχικός, δωρικός, ταπεινός και λιτός που άφησε σπουδαία παρακαταθήκη τα μυθιστορήματα, τα κείμενα, τους στίχους του.
Είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια!

 

 


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου, τον Μάρτιο του 1938. Με πατέρα ναυτικό, ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα σε ηλικία 14 χρόνων. Το 1955 γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη, γνωριμία που αποδείχτηκε καθοριστική για τη ζωή του, αφού εκείνος ήταν εκείνος που τον ώθησε να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
«Δεν ήθελα να γίνω ηθοποιός. Με ενδιέφερε όμως να μάθω κάποια πράγματα για το θέατρο, κυρίως να δω πώς γράφεται ένα θεατρικό έργο. Βεβαίως, αυτό το έμαθα διαβάζοντας έργα και παρατηρώντας τις κομπίνες που κάνουν οι συγγραφείς από τον Σαίξπηρ έως τους αρχαίους και τους σύγχρονους Ελληνες. Πώς δηλαδή φτάνει η στιγμή όπου μια μοιραία λέξη γίνεται πρωταγωνίστρια», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento.
Το 1964 πρωτοπαρουσιάστηκε στην ελληνική δισκογραφία. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές: Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Λεοντής, Μαρκόπουλος, Κουγιουμτζής, Σπανός, Ζαμπέτας, Κραουνάκης, Κηλαηδόνης, Χατζηνάσιος, Βαρδής μεταξύ όσων μελοποίησαν ποιήματά του.
Την δεκαετία του ‘90 αρθρογραφεί και συγχρόνως κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα το 1994 με τίτλο "Το άγγιγμα του χρόνου" ενώ το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα "Ο Καιρός των Χρυσανθέμων", το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.
Στην ίδια συνέντευξη στο Documento και στην ερώτηση τι θα ήθελε να μείνει από το έργο του, ο Μάνος Ελευθερίου δήλωνε: «Τίποτε. Αν και τα τραγούδια μου θα μείνουν. Αισθάνομαι πως το πιο σημαντικό είναι πως ο κόσμος τραγουδάει στις συναυλίες τους στίχους μου. Εκείνη τη στιγμή δεν είμαι εγώ αυτός που τα έχει γράψει, χαίρομαι όμως όταν είμαι αφορμή για να πάει ψηλότερα ο κόσμος».
Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου, βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.

Πηγή: CNN.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:41

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.