Ανοίγει τις πόρτες της, τον Σεπτέμβρη, η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού

Μετά την επίσημη φωταγώγηση του κτιρίου της (του ιστορικού μεγάρου Πηλαβάκη), στις 22 Δεκεμβρίου 2017, η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού, είναι έτοιμη να ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό, εμπλουτισμένη και αναβαθμισμένη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού θα ανοίξει στις 3 Σεπτεμβρίου, απευθυνόμενη στο σύνολο των πολιτών και εστιάζοντας στην παροχή πρόσβασης σε κάθε είδους γνώση και στη διάσωση και προβολή των γραμμάτων και της πνευματικής παραγωγής του τόπου.

Η νέα μορφή της βιβλιοθήκης αποτελεί, «πρότυπο για τα κυπριακά δεδομένα», καθώς πρόκειται για την πρώτη συνεργασία Δημοτικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στην Κύπρο, η οποία αναδεικνύει τόσο την ιστορία της πόλης της Λεμεσού, αλλά και τη σχέση της πόλης με το Πανεπιστήμιο.

Με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτηρίου, η προσπάθεια των δύο φορέων εστιάζεται στη συγκέντρωση, διατήρηση, οργάνωση και προώθηση της γνώσης, ώστε η νέα μορφή της βιβλιοθήκης να υποστηρίζει τις πληροφοριακές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των χρηστών.

Επίσης, πέρα από τη λειτουργία της βιβλιοθήκης ως κέντρο πληροφόρησης, επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή της στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης, καθώς και στη διοργάνωση πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων.

Στο ισόγειο του κτηρίου θα στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει πέραν των 60,000 τόμων με σπάνιες εκδόσεις (συμπεριλαμβανομένων χειρογράφων και παλαιτύπων), η Παιδική Βιβλιοθήκη και χώροι εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το Κυπρολογικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει κυπριακές εκδόσεις, παλιές και σε αρκετές περιπτώσεις πλήρεις σειρές εφημερίδων και περιοδικών από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Στη διάθεση του κοινού θα βρίσκεται και η συλλογή  Καλών Τεχνών η οποία αποτελεί δωρεά του Κύπριου συγγραφέα και ερευνητή Χριστάκη Μιχαηλίδη. Το υλικό της καλύπτει θέματα  εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, φιλοσοφίας και ιστορία της τέχνης, στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, γερμανική και ελληνική γλώσσα.

Μέσα από τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην Κοινοπραξία Κυπριακών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, η βιβλιοθήκη θα έχει επίσης πρόσβαση σε εκατομμύρια επιστημονικά άρθρα και ηλεκτρονικά βιβλία. Στη συλλογή περιλαμβάνονται επίσης χιλιάδες τόμοι βιβλίων σχετικά με θέματα ψυχολογίας, λογοτεχνίας, λαογραφίας.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης των συλλογών, τόσο εντός του χώρου της βιβλιοθήκης, όσο και να δανειστούν,  αφού προηγουμένως εγγραφούν ως μέλη. Επιπλέον, μέσω του ειδικού εξοπλισμού αυτόματης εξυπηρέτησης χρηστών,  αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται και να επιστρέφουν από μόνοι τους το υλικό.

Στη Βιβλιοθήκη θα λειτουργούν αίθουσες ομαδικής μελέτης, συνεδριάσεων, εκδηλώσεων και υπολογιστών, ενώ ειδικό τμήμα θα λειτουργεί για τις ανάγκες των παιδιών.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:45

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στην Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης
05:58
23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
05:51
Πόλεμος στο Ισραήλ: Προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
05:31
Ο Καναδάς αντιμέτωπος ήδη με τις πρώτες πυρκαγιές της χρονιάς
05:19
Στα Ιωάννινα φτάνει σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα
05:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.