Οι 'Μουσικές του κόσμου' από το θέατρο Ριάλτο, τον Ιούλιο

Για το καθιερωμένο ραντεβού του με τους μουσικόφιλους επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι, από τις 10 μέχρι τις 26 Ιουλίου, η εκδήλωση "Μουσικές του κόσμου" (13th Rialto World Music Festival), που οργανώνει το θέατρο Ριάλτο, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Δήμο Λεμεσού.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το θέατρο Ριάλτο μεταφέρει τη σκηνή του στην Πλατεία Ηρώων, και υποδέχεται σχήματα και μουσικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό, προσφέροντας την ευκαιρία για μουσική συνδιαλλαγή μεταξύ κοινού και μουσικών διαφορετικών παραδόσεων και επιρροών.
Το Φεστιβάλ, προστίθεται, αναδεικνύει μουσικές με κοινές αφετηρίες και επιρροές, που αντλούν την έμπνευση τους από την παράδοση της κάθε χώρας, ενώ η Κύπρος προβάλλει ως γέφυρα μεταξύ τους.
Παραμένοντας μια συνάντηση σχημάτων και ήχων από διάφορες χώρες, το φεστιβάλ διευρύνεται φέτος ακόμη περισσότερο, φιλοξενώντας σχήματα από χώρες που συμμετέχουν για πρώτη φορά στις "Μουσικές του κόσμου".
Το κουαρτέτο Fourth Moon με μουσικούς από Σκωτία, Ιταλία, Αυστρία και Γαλλία, θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερη μουσική που, ενώ έχει τις ρίζες της στη σκωτσέζικη και ιρλανδική μουσική παράδοση, αναπτύσσει το δικό της χαρακτήρα συμπεριλαμβάνοντας επιρροές από κλασική και τζαζ μέχρι τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Ευρώπης.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη μπάντα world μουσικής Dikanda από την Πολωνία, αντλεί έμπνευση από τους παραδοσιακούς φολκλόρ ήχους της ευρύτερης Ανατολής, από τα Βαλκάνια, το Ισραήλ, το Κουρδιστάν τη Λευκορωσία μέχρι και την Ινδία.
Τέλος η Mercedes Peón, μία από τις πλέον χαρισματικές ερμηνεύτριες της σύγχρονης world music σκηνής θα μας μυήσει στις μουσικές της Γαλλικίας.
Η πολυπολιτισμική διάσταση του Φεστιβάλ συναντάται για μια ακόμη χρονιά με το Ethno Cyprus, την κατασκήνωση παραδοσιακής μουσικής που διοργανώνει το Ευρω-Αραβικό Κέντρο Νεανικής Μουσικής.
Συγκεκριμένα, περίπου 40 νεαροί δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες θα παρουσιάσουν στην εναρκτήρια συναυλία του "Rialto World Music Festival" ένα δείγμα της κοινής τους δημιουργίας, που θα συνδυάζει τις μουσικές παραδόσεις των Μεσογειακών Χωρών.
Από κυπριακής πλευράς, συμμετέχουν οι Monsieur Doumani, που επικεντρώνονται στη διασκευή κυπριακών παραδοσιακών κομματιών, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται το Νικόλας Τρύφωνος Quintet, με αυθεντικές συνθέσεις και μελωδίες της τζαζ και της παραδοσιακής μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Για πρώτη φορά εμφανίζεται επίσης το σχήμα Macumba που παρουσιάζει μια διαφορετική προσέγγιση στους λατινικούς ρυθμούς, μέσα από μια σύγχρονη τζαζ αισθητική αντίληψη.
Στο Φεστιβάλ εντάσσονται και φέτος οι δραστηριότητες του "Rialto Residency", που εστιάζεται σε τεχνικά, στυλιστικά στοιχεία και συνθετικές φόρμες των παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου.
Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον  Ελλαδίτη μουσικό Μιχάλη Χολέβα, οι μουσικοί του "Rialto Residency" θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της τετραήμερης μουσικής συγκατοίκησης τους, στην αυλή του κοινοτικού ξενώνα, στο χωριό Λόφου,  το Σάββατο 21 Ιουλίου (21:00), σε μια συναυλία με παραδοσιακές και πρωτότυπες συνθέσεις τους.
Όλες οι εκδηλώσεις "Μουσικές του κόσμου" είναι ανοικτές για το κοινό.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.