120 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους φιλοξενεί το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

Διάσκεψη Τύπου δόθηκε σήμερα για την έναρξη του καλλιτεχνικού γεγονότος του Διεθνούς  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου “Χρυσή Αφρόδίτη” που εορτάζει την 13η διοργάνωσή του και αναπτύσσει τις δραστηριότητές του σε δύο  φιλόξενους χώρους. 



Όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές στην  διάσκεψη Τύπου που δόθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου στην αίθουσα « Ευρώπη» , στην καρδιά της Πάφου στην Παλιά Ηλεκτρική θα πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος των προβολων ταινιών ενώ στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις  στη Κάτω Πάφο θα γίνουν επιλεγμένες προβολές ταινιών,  παράλληλες δράσεις καθώς και οι εγγραφές των συμμετεχόντων. 

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου θα διεξαχθεί από την  23η Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο. 

Σύμφωνα με την Διευθύντρια του Φεστιβάλ  Πέτρα Τερζή  η  διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου προξενεί καλλιτεχνικό παγκόσμιο ενδιαφέρον με αιτήσεις πάνω από 95 χώρες από τις έξι ηπείρους ετησίως. Το φεστιβάλ δίνει βήμα, όπως ανέφερε σήμερα,  σε νέα ταλέντα και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες με την πρώτη τους ταινία μικρού μήκους στη κατηγορία “CYIFF Got Talent” ή “Κλακέτα Πρώτη” και με την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους στη κατηγορία “Χρυσή Αφροδίτη”.  

Όλες οι άλλες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους εντάσσονται στην κατηγορία του “Βετεράνου”. 

Το φεστιβάλ επίσης συνέχισε,  πρωτοπορεί, από την ίδρυσή του το 2006, με την προβολή ταινιών από απόδημους σκηνοθέτες Ελληνικής καταγωγής στην κατηγορία “Νόστιμον Ήμαρ” και δίνει μία νέα ευκαιρία σε Έλληνες και Κύπριους σκηνοθέτες για διεθνή συμμετοχή σε φεστιβάλ.

Φέτος στο πρόγραμμα επιλέχθηκαν 120 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και διαμορφώθηκε έτσι ώστε να συμμετέχουν ισάριθμοι άνδρες και γυναίκες κινηματογραφιστές, τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στις κριτικές επιτροπές ενισχύοντας τη δράση και το έργο των γυναικών δημιουργών της Έβδομης Τέχνης. 

Από την πλευρά του σε χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πάφου Χρήστος Μακαρίου  ανέφερε πως η Πάφος , ως κληρονόμος μιας πλούσιας και βαριάς πολιτιστικής παράδοσης και ως εκφραστής μιας σύγχρονης και παραγωγικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας, βιώνει διαρκώς την ανάγκη για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του πολιτιστικού της προϊόντος. 

Είναι με το πνεύμα αυτό που πρόθυμα συνέχισε, “ αποδεχτήκαμε την πρόταση των διοργανωτών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου να στηρίξουμε και φέτος τον καταξιωμένο αυτό θεσμό”. 

O κ. Μακαρίου ανέφερε πως ένας άλλος λόγος που ικανοποιεί τον Δ. Πάφου η διοργάνωση του σημαντικού αυτού Φεστιβάλ της 7ης Τέχνης στην πόλη μας είναι – όπως είπε-  το γεγονός ότι το βραβείο «Χρυσή Αφροδίτη», το οποίο αποτελεί πλέον ορόσημο στα διεθνή κινηματογραφικά δρώμενα, συνάδει και ταυτίζεται με τον Δήμο της Πάφου,της πόλης που δια μέσου των αιώνων έχει συνδέσει το όνομά της με το μύθο και τη λατρεία της Αφροδίτης και έχει ως έμβλημά της τη Θεά. 

Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια είπε ο αντιδήμαρχος Πάφου , “  θεωρούμε ότι το Φεστιβάλ διεξάγεται πλέον στον φυσικό του χώρο”.  

Πρόσθεσε μάλιστα πως η συνεργασία του Δήμου με το Φεστιβάλ θα συμβάλει ουσιαστικά στην εκπλήρωση των κοινών μας στόχων για στήριξη του πολιτισμού στη χώρα μας, για περαιτέρω ανάπτυξη της Κινηματογραφικής Τέχνης στον τόπο μας, για  ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και για διεθνή προβολή της επαρχίας μας.   

Στην διάσκεψη έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πρεμιέρα της ταινίας για τον πρώτο ναό με χρυσούς τρούλους σε ρωσικό στυλ .
Συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου « Golden Aphrodite” θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ της Άννας Ντρανίτσινα « ο δρόμος προς το ναό» που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Θεάτρου « Κιλιζέ». Η ταινία θα προβληθεί στις 17:30 στην Παλιά Ηλεκτρική.

Ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ στην Μονή Ταμασού η ταινία αφηγείται την ιστορία της κατασκευής του πρώτου ναού με χρυσούς τρούλους σε ρωσικό στυλ στην Κύπρο προς τιμή του Αγίου Ανδρέα Πρωτόκλητου και Πάντων των Αγίων, που εγκαινιάστηκε στην επικράτεια της Μητρόπολης Ταμασού στις 27 Μαρτίου του 2017. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μητροπολίτη Ιλαρίωνα του Βόλοκολάμσκ  στην Κύπρο υπάρχουν 50.000 πιθανοί ενορίτες της νέας εκκλησίας. Επεσήμανε ακόμη πως κάθε χρόνο κατά μέσο όρο το νησί επισκέπτονται από 750.000 τουρίστες από τη Ρωσία.Εκτός από τα ντοκιμαντέρ γεγονότα, στην ταινία υπάρχει μια καλλιτεχνική γραμμή του Απόστολου Βαρνάβα , ο οποίος γεννήθηκε και αργότερα σκοτώθηκε στην Κύπρο.

Εξάλλου η κ. Τερζή αναφέρθηκε και στο  νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Life begins at 90" που γυρίστηκε στην Κύπρο, με πρωταγωνιστή τον Ρέι Γούλει, ηλικίας 94 ετών, που είναι ο γηραιότερος δύτης του κόσμου.Τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ έγιναν στη Λεμεσό, τα υποβρύχια γυρίσματα στο Λατσί, καθώς και το ναυάγιο Ζηνοβία.

Όπως αναφέρθηκε στην διάσκεψη , το ντοκιμαντέρ που είναι κινηματογραφημένο στην Κύπρο με σκηνοθέτη τη δημοσιογράφο  Bejay Browne   αναδεικνύει τη ζωή του Ρέι, το πάθος του για καταδύσεις και το νερό, και την υγιή προσέγγισή του στη γήρανση.

Ο 94χρονος ζει στη Λεμεσό. Πέρασε τα 94α γενέθλιά του στις 28 Αυγούστου 2017, πραγματοποιώντας κατάδυση στο ναυάγιο Ζηνοβία στη Λάρνακα, και κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness ως ο γηραιότερος δύτης του κόσμου. Έπεσε σε βάθος 38,1 μέτρων για 41 λεπτά.

Στην διάσκεψη παρέστη η σκηνοθέτης από το Λός Άντζελες κ. Σεβερίν Ρέισπ η οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ με δυο ταινίες μικρού μήκους.

Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου με διεθνείς διακρίσεις, όπως ο  Ινδός παραγωγός Vivek Singhania,  o Αμερικανός παραγωγός George F. Roberson, o διευθυντής φωτογραφίας Bill Butler (Jaws by Steven Spielberg (1975), Rocky II (1979), Rocky III (1983), Rocky IV (1985), Grease (1978) etc ), η παραγωγός Carol Bidault de l`Isle (Walking to Paris - Peter Greenaway, Columbia, MGM και Paramount ),  η Julie Holman - παραγωγός, η δημοσιογράφος Susan Spencer (UPI), η επίτιμη Πρέσβειρα και μορφωτική ακόλουθος της Βασιλικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Εθνών και παραγωγός  Angelique Monet κ.ά.  

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού Σεναρίου αποτελείται από τη βραβευμένη συγγραφέα J.L. Morin (Huffington Post), τον Αναστάσιο Βασιλείου-σχεδιαστή νέων ψηφιακών μέσων επικοινωνίας και την Πέτρα Τερζή-σκηνοθέτη και παραγωγό ταινιών.
Η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή που θα κρίνει τις υπόλοιπες κατηγορίες ταινιών περιλαμβάνει τους Σωκράτη Λαμπρόπουλο-εικαστικό, Ελένη Πετροπούλου-ηθοποιό, Μίλτον Λουιζίδη-σκηνοθέτη, Άννα Αχιολά-παραγωγό, Bejay Browne-σκηνοθέτη και δημοσιογράφο και την Daneeta Loretta Jackson - παραγωγό ταινιών.

Σημαντικές θεματικές κατηγορίες ταινιών αφορούν :

α) “Ταινίες Γυναικών” με γυναίκα παραγωγό ή/και σκηνοθέτη για το βραβείο "Aphrodite Cinematic Award", 
β) “50/50” ταινίες με ισάριθμους συντελεστές άντρες και γυναίκες και 
γ) Αφιέρωμα σε ταινίες με θέμα την “Ειρήνη”.  

Παράλληλες εκδηλώσεις είναι η  Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας & Video Art “Μύθοι και Θρύλοι” με  Κύπριους και ξένους φωτογράφους. Διοργάνωση/επιμέλεια: Πέτρα Τερζή-events manager, Πανίκος Στέλικος-Πρόεδρος Φωτογραφικής Εταιρείας Λευκωσίας και Σώζυ Κωνσταντινίδου-εικαστικός

Επίσης “CYIFF 2018 Κινηματογραφικό Εργαστήρι Πήγασος” όπου θα παραχθεί μια ταινία μικρού μήκους κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ σε συνεργασία με το τμήμα Μεταπτυχιακού στη Παραγωγή Ψηφιακού Βίντεο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις. Η ταινία θα προβληθεί στη Τελετή βραβείων “Χρυσή Αφροδίτη”.

Το “CYIFF 2018 Διαγωνισμός Σεναρίου” & “CYIFF 2018 Table Read” (ανάγνωση επιλεγμένων σκηνών σεναρίων από Κύπριους και ξένους ηθοποιούς)

Ισότητα στις Τέχνες και στον Κινηματογράφο: Masterclass “Χρηματοδότηση και ίση μεταχείριση στο τομέα των Οπτικοακουστικών” με την  παραγωγό Carol Bidault de l`Isle, βραβευμένη παραγωγό και Αντιπρόεδρο του οργανισμού “Γυναίκες στο Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση”.


Και το Masterclass “Η δυναμη των επιλογών και πως να την χρησιμοποιήσεις στην καριέρα σου στο χώρο της Έβδομης Τέχνης” με την συγγραφέα κι ολιστική ψυχολόγο Θάλεια Αλεξίου.

Στο μεταξύ εθελοντές από την Κύπρο και το εξωτερικό καλούνται να συμμετέχουν στην ενθουσιώδη ομάδα διεξαγωγής του φεστιβάλ. Πληροφορίες κι αποστολή βιογραφικού στο [email protected] 

Οι διοργανωτές επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στους υποστηρικτές, κριτές κι εθελοντές του φεστιβάλ, στον Δήμο Πάφου, στον ΚΟΤ, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, στον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στην ΑΤΗΚ, το Suite 48, το Οtto Dieci και στους χορηγούς επικοινωνίας ΡΙΚ, TVOne, ΕΡΤ3, 9,58FM, 102FM,  RockFM, Radio Pafos, η εφημερίδα Αλήθεια και τα περιοδικά  Prestige Pafos & Cine@Art.

Ιστοσελίδα:  http://cyiff.cineartfestival.eu /  Facebook: https://www.facebook.com/cyprusfilmfest/

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.