Απονεμήθηκε το βραβείο πολιτισικής προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θεοδόση Πιερίδη

Το ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση να θέσει στις προτεραιότητές της τον πολιτισμό και να αυξήσει σημαντικά τα ποσά που δίδει γι αυτόν. 

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, μιλώντας στην απονομή του τριακοστού Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς "Τεύκος Ανθίας και Θοδόσης Πιερίδης", χαρακτήρισε, μάλιστα, απαράδεκτο το γεγονός η Κύπρος να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη αναφορικά με τα κονδύλια που δαπανεί και τα οποία όπως ανέφερε, μόλις αγγίζουν το 0,2% του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κύριος Κυπριανού επέκρινε την Κυβέρνηση ότι δεν στήριξε οικονομικά και υλικά τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, με αποτέλεσμα εδώ και αρκετούς μήνες να είναι στην απραξία και ότι άφησε τους πνευματικούς δημιουργούς μόνους τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, της οποίας, όπως είπε, ήταν από τα πρώτα και μεγάλα θύματα.
Το βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς "Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη" απονομέθηκε στον ηθοποιό Στέλιο Καυκαρίδη, το λαϊκό ποιητή Αντώνη Κατσαντώνη και το τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Στέλιου Καυκαρίδη

Ο Στέλιος Καυκαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1941. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή της Μουσικής Ακαδημίας Κύπρου του Γιώργου Αρβανιτάκη, με δάσκαλο τον Θάνο Σακέτα και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης στην Αθήνα όπου, ως σπουδαστής ακόμα, ο Κάρολος Κουν του ανέθετε ρόλους και στη συνέχεια τον προσέλαβε ως βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης (1962-1969). Εκεί γνωρίζει και νυμφεύεται την ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη, με την οποία αποκτούν δύο παιδιά.
Στην Κύπρο συνεργάστηκε με το θέατρο του ΡΙΚ (1969-1971) και στη συνέχεια με τον ΘΟΚ (1971-1997).
Διετέλεσε Πρόεδρος του Σατιρικού Θεάτρου και μετά την αποχώρησή του από τον ΘΟΚ, ανέλαβε τη διεύθυνση του Σατιρικού Θεάτρου, όπου μέχρι τώρα εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Είναι, επίσης, Διευθυντής της Δραματικής Σχολής «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης», όπου διδάσκει Υποκριτική.
Υπήρξε συνιδρυτής του «Θεάτρου Τέχνης» Λευκωσίας, το οποίο λειτούργησε το 1960-1962, με σκηνοθέτη τον Θάνο Σακέτα.
Παράλληλα με τις θεατρικές του δραστηριότητες λαμβάνει μέρος και σε παραγωγές της κυπριακής τηλεόρασης. Συνεργάστηκε, επίσης, με την ΕΡΤ σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Στο ενεργητικό του έχει πέντε κινηματογραφικές ταινίες, κυπριακές και ξένες παραγωγές.
Ασχολείται, επίσης, με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα αγγλικά. Επί σειρά ετών διετέλεσε γραμματέας και αργότερα Πρόεδρος του Σωματείου Κυπρίων Ηθοποιών (ΣΕΚΗ).
Με τη δύναμη του ταλέντου του έκανε εξαιρετικές ερμηνείες σε πολύ σημαντικούς ρόλους από το παγκόσμιο ρεπερτόριο όπως:
Τον «Βασιλιά Ληρ» και τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ, τον Εστραγκόν στο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ, τον Ξέρξη- Δαρείο στους «Πέρσες» του Αισχύλου, τον Γιάννη Αγιάννη στους «Άθλιους» του Ουγκώ, τον Πανταλόνε στον « Ασυλλόγιστο» του Μολιέρου, τον Μικ στον «Επιστάτη» του Πίντερ, τον «Οιδίποδα Τύρρανο» του Σοφοκλή, τον Μάκιθ στην «Όπερα της Πεντάρας» του Μπρεχτ, τον Αζντάκ στον «Κύκλο με την Κιμωλία», τον Ουίλυ Λόμαν στον «Θάνατο του εμποράκου» του Μίλλερ, τον Στέλιο στην «Αυλή των θαυμάτων» του Καμπανέλη, τον Τεβιέ στον «Βιολιστή στη στέγη» του Στάιν και πάρα πολλούς άλλους.
Τιμήθηκε με αρκετές διακρίσεις:
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στις τηλεοπτικές σειρές: «Διπλή Ζωή» και «Η σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού»
Για τη μακρόχρονη συνολική προσφορά του στο Θέατρο με το:
“Stelios Hadjipetris Foundation awards”, 2008
Μέγα Βραβείο καλλιτεχνικής προσφοράς από τον ΘΟΚ, 2009
Jonny Walker Awards “Man of the Year” από το περιοδικό MAN, 2014
Έχει τιμηθεί, επίσης, από πολλούς Δήμους και πολιτιστικούς φορείς σε Κύπρο και Ελλάδα.
Σκεπτικό Βράβευσης του Στέλιου Καυκαρίδη
Ο Στέλιος Καυκαρίδης κατά γενική ομολογία θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς και καταξιωμένους κύπριους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, με εξαιρετικές ερμηνείες και σκηνοθεσίες σε μεγάλες παραστάσεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Έχει μια μακρά και αξιόλογη διαδρομή στα θεατρικά πράγματα, υπηρετώντας το θέατρο με συνέπεια και πάθος. Από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θεατράκι του ΡΙΚ μέχρι τον ΘΟΚ και το Σατιρικό θέατρο, έχει αφήσει έντονα το δικό του αποτύπωμα στο θέατρο.
Αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο ανάμεσα στους δημιουργούς, που γράφουν την ιστορία της τέχνης του θεάτρου στην Κύπρο. Έχει στο ενεργητικό του μια πολύχρονη και ιδιαίτερα μια αξιόλογη παρουσία και προσφορά στον χώρο του θεάτρου, το οποίο υπηρετεί πέρα των πενήντα χρόνων με μεγάλη επιτυχία, με πολλές παραστάσεις και με το αναμφισβήτητο γνήσιο ταλέντο του συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς.
Με τη δύναμη της έμπνευσης και του ταλέντου του έχει καταφέρει να καταξιώσει το κυπριακό θέατρο με εξαιρετικές ερμηνείες και αξιόλογες σκηνοθεσίες θεατρικών έργων από το κυπριακό και το παγκόσμιο ρεπερτόριο.
Για την πολύχρονη και ιδιαίτερα πολυσήμαντη παρουσία και προσφορά του στο θέατρο, το οποίο υπηρετεί ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης για πολλά χρόνια και το καταξιώνει με το γνήσιο ταλέντο του και για τη γενικότερη προσφορά του στην πολιτιστική ζωή του τόπου, η Επιτροπή Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη, της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αποφάσισε να του απονείμει την τιμητική αυτή διάκριση για το 2018.
Βιογραφικό Σημείωμα του Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θέατρου Λευκωσίας
Το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αποτελεί ιστορικά πρωτοποριακό σχήμα στα πολιτιστικά δρώμενα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Κύπρου γενικότερα. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι από της ίδρυσής του το 1980,παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούσε, πρωτοπόρησε, παραβιάζοντας τα διαχωριστικά σύνορα και συμβάλλοντας έτσι, μέσα από την τέχνη του θεάτρου, στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας.
Τον Σεπτέμβριο του 1980,αντιμετωπίζουν την οργή της εξουσίας και απολύονται από το «Τουρκοκυπριακό Κρατικό Θέατρο» (KıbrısTürkDevlet Tiyatrosu) για πολιτικούς λόγους, οι τέσσερις καλλιτέχνες Yaşar Ersoy, Osman Alkaş, Erol Refikoğlu και Işın Cem οι οποίοι ιδρύουν στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου το Θέατρο του Τουρκικού Δήμου της Λευκωσίας (LefkoşaTürk BelediyeTiyatrosu), που μετονομάστηκε αργότερα σε Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (Lefkoşa BelediyeTiyatrosu), του οποίου οι παραστάσεις με σκηνοθέτη τον Γιασάρ Ερσόυ, μια εμβληματική μορφή του τουρκοκυπριακού θεάτρου, αγκαλιάστηκαν με θέρμη από την κοινωνία.
Στα 38 χρόνια λειτουργίας του το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας έχει παρουσιάσει αξιόλογες παραγωγές, διεύρυνε το ρεπερτόριό του και με αυτό τους ορίζοντες του τουρκοκυπριακού θεάτρου με έργα από την κυπριακή και την παγκόσμια θεατρική συγγραφή, επιδόθηκε στη διοργάνωση ποικίλων δραστηριοτήτων, όπως περιοδείες και φεστιβάλ και εργάστηκε για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και την οικοδόμηση κουλτούρας ειρήνης, ιδιαίτερα μέσα από τις συνεργασίες του και με κοινές εκδηλώσεις με το Σατιρικό Θέατρο.
Το 1991, μετά από πρότασή του ξεκινά το «Σχολικό Θεατρικό Φεστιβάλ», έχοντας επίγνωση της σημασίας των θεατρικών δραστηριοτήτων στα σχολεία για τη δημιουργία ποιοτικού θεατρόφιλου κοινού.
Στοχεύοντας, επίσης, στην πολιτιστική καλλιέργεια της κοινωνίας διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις, όπως παραστάσεις σε δρόμους και πλατείες. Μια από αυτές ήταν η παράσταση « Κάνε Κάτι Για Να Ζεις Και Να Υπάρχεις», το 1996.
Στις 24 Μαϊου 1987, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες πραγματοποιεί ένα πρωτοποριακό βήμα στην κυπριακή ιστορία. Με πρόσκληση του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει στο «Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρου Καυκαρίδη» σε ελληνοκύπριους θεατές την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, γεγονός που είχε ευρεία απήχηση στον κυπριακό αλλά και στον διεθνή τύπο. Αυτή η 38χρονη πορεία του με στόχο την επαναπροσέγγιση, τη δημιουργία εμπιστοσύνης και ειρηνικού πνεύματος ανάμεσα στις δύο κοινότητες συνεχίζεται μέχρι και σήμερα παρουσιάζοντας αξιόλογες παραγωγές σε συνεργασία αλλά και συμπαραγωγή με το Σατιρικό Θέατρο.
Το 2004 στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια παρουσιάζεται η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Χρήστου Ζάνου.
Το 2015 παρουσίασε το έργο « Ο Αγνοούμενος» με συγγραφέα και σκηνοθέτη την Αλιέ Ουμμανέλ. Αυτή η παράσταση ένωσε όλους τους κυπρίους που έζησαν τον κοινό πόνο και την οδύνη εξαιτίας του πολέμου και γέμισαν την μεγάλη αίθουσα του Σατιρικού Θεάτρου. Το 2015 παρουσιάστηκε, επίσης, το συμβολικό, ποιητικό έργο της Φαϊζέ Οστεμιρσιλέρ «Πικράθηκα στα ελληνικά, Πληγώθηκα στα τουρκικά» σε σκηνοθεσία Γιασιάρ Ερσόυ.
Τον Νοέμβριο του 2016 παρουσιάζεται στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ το έργο «Το Σπίτι» της Αλιέ Ουμμανέλ, που καταπιάνεται με θέματα της πρόσφατης ιστορίας μας, όπως τον πόλεμο και την προσφυγιά. Επίσης, το 2017 το έργο « Ο αγνοούμενος» παρουσιάστηκε από το Σατιρικό Θέατρο, αυτή τη φορά στα ελληνικά.
Τέλος, μεταξύ και πολλών άλλων πρωτοβουλιών διοργανώνεται από το 2003, κάθε Σεπτέμβριο το «Διεθνές Φεστιβάλ Τουρκοκυπριακού Θεάτρου», που προκαλεί το ενδιαφέρον των θεατών και αθρόα προσέλευση.

Το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας συνεχίζει την πορεία του που ξεκίνησε με τέσσερα μέλη και διευρύνθηκε με νέα μέλη, που υπερασπίζουν το παρελθόν του και νοιάζονται σε κάθε βήμα τους για το μέλλον αυτού του καταξιωμένου θεάτρου. Ταυτόχρονα με την παρουσίαση των τακτικών παραστάσεων εργάζεται με νέους και παιδιά στο χώρο του θεάτρου. Επίσης περιοδεύει εντός και εκτός Κύπρου εκπροσωπώντας το τουρκοκυπριακό θέατρο.
Με μια διαδρομή δύσκολη, με σημαντικά όμως καλλιτεχνικά επιτεύγματα, με την κριτική αντιπολιτευτική στάση απέναντι στον διαχωρισμό και το μοίρασμα της κοινής μας πατρίδας, με τον καλλιτεχνικό και πολιτικό αγώνα που διεξάγει με στόχο μια Κύπρο ειρηνική για όλους τους κατοίκους της, το τουρκοκυπριακό Δημοτικό θέατρο κατάφερε όχι μόνο να καθιερωθεί στην τουρκοκυπριακή καλλιτεχνική ζωή, αλλά και να αναδειχθεί ως το θέατρο των Τουρκοκυπρίων. Έτσι καταξιώνεται με την όλη δράση του και κερδίζει πολλά βραβεία.
Σκεπτικό Βράβευσης του Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θέατρου Λευκωσίας
Το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αποτελεί ένα πρωτοποριακό σχήμα του τουρκοκυπριακού θεάτρου. Ακολουθώντας μια πορεία με μεγάλα οράματα, παραμερίζοντας τις προκαταλήψεις, τη δυσπιστία, τα εμπόδια και τις απειλές, προωθώντας την ιδέα της ειρηνικής συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού, χαράσσοντας το δρόμο του αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας επικυρώνει τον πρωτοποριακό του ρόλο.
Μέσα σε ανυπέρβλητες δυσκολίες και στερήσεις έδωσε αξιόλογες θεατρικές παραγωγές με σημαντικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα.
Στα 38 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου αναδείχθηκε μέσα από τη θεατρική πράξη σε σημαντικό παράγοντα καλλιέργειας της κοινωνίας και της δημιουργίας δημοκρατικής κουλτούρας υπηρετώντας με πείσμα τα πανανθρώπινα ιδανικά και την ειρήνη.
Στη δύσκολη και συνάμα τολμηρή και γενναία αλλά και ελπιδοφόρα πορεία του δεν μπορεί παρά να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και φωτεινό καθοδηγητικό φάρο στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας, μιας κοινής πατρίδας για όλα τα παιδιά της.
Γι’ αυτή την πολύχρονη και αξιόλογη προσφορά του στη θεατρική δημιουργία και γενικότερα στον πολιτισμό, για τον συνεχή και αδιάλειπτο τριαντάχρονο αγώνα του για ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τη δημιουργία ενός πολιτισμού ειρήνης, μέσα από τη θεατρική πράξη, η Επιτροπή Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη, της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αποφάσισε να του απονείμει την τιμητική αυτή διάκριση για το 2018.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Αντώνη Κατσαντώνη
Ο Αντώνης Κατσαντώνης κατάγεται από οικογένεια με πλούσια ποιητική παράδοση, που ξεκινά από τον παππού του Αντώνη Αδάμου Κατσαντώνη, την οποία και συνεχίζει γράφοντας έτσι και τη δική του ιστορία στο χώρο της λαϊκής μας ποίησης.
Γεννήθηκε στη Δερύνεια στις 15 Μαϊου 1941. Όταν αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1958, πήγε, σε ηλικία 17 χρονών, στο Λονδίνο. Εκεί εργαζόταν και ταυτόχρονα σπούδαζε και πήρε το πτυχίο της Αγγλικής φιλολογίας. Σε ηλικία 18 χρονών παντρεύεται την Αγνή Χριστοδούλου Τερέντη και αποκτά τρία παιδιά.
Το 1968 επέστρεψε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του.
Με την ποίηση ασχολήθηκε από τα νεανικά του χρόνια. Το πρώτο του ποίημα με τον τίτλο «Χωρκό μου πλιθθαρόχτιστον», που φανερώνει τη νοσταλγία και την αγάπη του για τον τόπο του, γράφτηκε στο Λονδίνο το 1961.
Συστηματικά ξεκίνησε να γράφει από το 1972 και το 1978 εξέδωσε την πρώτη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο « Το ολόασπρο πεζούνιν», για να δώσει στη συνέχεια, το 1986, τη δεύτερη ποιητική συλλογή με τίτλο «Της Κύπρου τα προιτζιά». Πολύ αργότερα, το 2001 «Τα μηναλλάγια των τζιαιρών», το 2008, «Τα κανίσσια της ψυσιής μου», το 2010 τη συλλογή «Νέος Κύκλος» και το 2017 «Του νου μου τα ποσπόρκα».
Ο λαϊκός ποιητής Αντώνης Κατσαντώνης αποτυπώνει με την πέννα του τον κόσμο της Κύπρου, τις ομορφιές, την ιστορία, τον πολιτισμό και το δράμα της με βαθιά ευαισθησία και έμπνευση. Εμπνέεται από την τραγωδία της προσφυγιάς και από τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής, τραγουδά και συντηρεί μέσα από την ποίησή του τις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας, υμνεί τον έρωτα και προβάλλει τους αγώνες, τις αγωνίες και τους πόθους του λαού μας, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρηνική συνύπαρξη.
Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Αδάμο Κατσαντώνη, τον Κούλη Θεοδώρου και έχουν ερμηνευτεί από το μουσικό τμήμα του πολιτιστικού ομίλου «ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ» και από τον γιο του, μουσικό και συνθέτη, Αντρέα.
Έλαβε μέρος σε πολλούς ποιητικούς διαγωνισμούς, όπου πήρε πολλά πρώτα βραβεία και πολλές διακρίσεις. Από το 2008 είναι μέλος σε διάφορες κριτικές επιτροπές διαγωνισμού λαϊκής ποίησης.
Εκτός από την ποίηση ο Αντώνης Κατσαντώνης έγραψε στην κυπριακή διάλεκτο αρκετά θεατρικά έργα και σκετς άλλα έμμετρα και άλλα πεζά. Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε διάφορες εφημερίδες και ανθολογίες κυπριακής ποίησης.
Σκεπτικό Βράβευσης του Αντώνη Κατσαντώνη
Ο Αντώνης Κατσαντώνης, συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς σύγχρονους λαϊκούς μας ποιητές. Συνεχίζει την παράδοση της κυπριακής λαϊκής ποιητικής δημιουργίας, την οποία υπηρετεί με συνέπεια, την εμπλουτίζει και την ανανεώνει συνεχώς με το έργο του.
Διαβάζοντας τα ποιήματά του, που είναι βγαλμένα μέσα από την ψυχή του, και που αποτελούν μια σημαντική κατάθεση στο χώρο της σύγχρονης κυπριακής λαϊκής ποιητικής δημιουργίας, διακρίνεται έκδηλα το πηγαίο ταλέντο του, η λογοτεχνική του έμπνευση, ο πλούσιος συναισθηματικός κόσμος του ποιητή, η θεματική ποικιλία του έργου του, ο καλοδουλεμένος στίχος του. Διαφαίνονται οι ανησυχίες και οι ευαισθησίες του λαϊκού ποιητή για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ζει ιδιαίτερα έντονα την τραγωδία του ΄74, αντικρίζει με ανησυχία το μέλλον και συμβάλλει με την ποίησή του στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας.
Ο Αντώνης Κατσαντώνης θεωρείται ένας καταξιωμένος λαϊκός ποιητής, ένας δυναμικός δημιουργός με έντονο γνώρισμα τα πολιτικοποιημένα του μηνύματα, που πηγάζουν μέσα από τις εμπειρίες της ζωής, την ιδεολογία του και την αγάπη του στον συνάνθρωπο. Παραδίδει ένα έργο πλούσιο, βγαλμένο μέσα από τον πόνο και τα βάσανα του λαού, με το οποίο συμβάλλει στη συντήρηση της λαϊκής μας ποιητικής παράδοσης, την οποία κατορθώνει να την κρατά ζωντανή και στη συνέχιση του λαϊκού μας πολιτισμού.
Για τη μεγάλη αυτή προσφορά του στην κυπριακή διαλεκτική λαϊκή ποίηση και την πολιτιστική ζωή του τόπου, την οποία εμπλουτίζει με το αξιόλογο ποιητικό του έργο, η Επιτροπή Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη, της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αποφάσισε να του απονείμει την τιμητική αυτή διάκριση για το 2018.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:24

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.