Ποίηση και μουσική γαληνεύουν την ψυχή, δήλωσε ο ΥΠΠ παραλαμβάνοντας τον δίσκο 'Κυπραία Φωνή'

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, δήλωσε ότι «οι δύο κορυφαίες τέχνες, η ποίηση και η μουσική, έχουν τη δύναμη να γαληνεύουν την ψυχή, να δίνουν φτερά στη φαντασία και να μας ταξιδεύουν μακριά από την πεζότητα της καθημερινότητάς μας, παράλληλα όμως, έχουν τη δύναμη να λειτουργούν ως ένας οδηγός εθνικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αυτογνωσίας». 

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή παραλαβής του τριπλού ψηφιακού δίσκου με τίτλο «Κυπραία Φωνή» του Κύπριου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Θεοφάνους, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.


Ο Υπουργός Παιδείας παραλαμβάνοντας τον τριπλό ψηφιακό δίσκο είπε ότι «πρόκειται για μια πλούσια και αξιόλογη μουσική τριλογία σε ποίηση και στίχους καταξιωμένων λογοτεχνών του τόπου μας».

Πρόσθεσε ότι «το έργο περιλαμβάνει μελοποίηση κειμένων και ποιημάτων, που ανθολογούνται από την αρχαία, τη βυζαντινή, τη μεσαιωνική, τη δημώδη, την αναγεννησιακή, τη νεότερη έως την πιο σύγχρονη λογοτεχνία της Κύπρου».

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «η μελοποίηση του ποιητικού λόγου δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα» και εξήγησε ότι «ο συνθέτης θα πρέπει να διαθέτει, ταλέντο, έμπνευση και κυρίως άρτια τεχνική επάρκεια που θα του επιτρέπει να ελέγχει τα εκφραστικά του μέσα».

Επίσης, συνέχισε, θα πρέπει «να ξέρει να σταθμίζει το σημασιολογικό βάρος των λέξεων και να ελευθερώνει την κρυφή δύναμή τους, προκειμένου να αποδώσει τη λογοτεχνική δημιουργία, με σεβασμό, πρωτοτυπία, ευρηματικότητα και ευαισθησία».

«Και στην περίπτωση της συλλογής ‘Κυπραία φωνή’ επιτεύχθηκε με επιτυχία η σύζευξη των δύο τεχνών, γιατί ο διάλογος υπήρξε πολιτισμικά ισότιμος, με συνεκτικό κρίκο την ταυτότητα του συνθέτη και τις επιρροές που χάραξαν την ψυχή του», είπε ο κ. Χαμπιαούρης.

Ανέφερε πως «ο Γιώργος Θεοφάνους κατάφερε, με αισθητική αρτιότητα, να μας παραδώσει ένα μνημειώδες έργο, όπου η μουσική του αγκαλιάζει κείμενα, στίχους και ποιήματα από την αρχαία έως την σύγχρονη λογοτεχνία της Κύπρου».

Καταλήγοντας ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «αναμφίβολα η εξαιρετική αυτή συλλογή, που επίσημα παραλαμβάνουμε σήμερα, αναμένεται να συμβάλλει στην αισθητική, πνευματική και πολιτιστική καλλιέργεια μαθητών και εκπαιδευτικών για αυτό εκφράζουμε τις εγκάρδιες και θερμές μας ευχαριστίες στον Γιώργο Θεοφάνους γι’ αυτήν τη δωρεά, γι’ αυτό το θησαύρισμα ήχων, λόγων και εικόνων της γης μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:24

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Στόχος η κάλυψη της Κύπρου σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων, μέχρι το 2026
17:05
Τμήμα Μετεωρολογία 3ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
16:24
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
16:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.