Διάλεξη: «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους»

Με τη διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευά Κονόρτα, με θέμα Οικουμενικό Πατριαρχείο και οθωμανική διοίκηση, συνεχίστηκε χθες στο Σπίτι της Κύπρου, το πρόγραμμα του δεύτερου κατά σειρά κύκλου διαλέξεων που συνδιοργανώνουν το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια με γενικό τίτλο Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους.



Σε ανακοίνωσή του, το Σπίτι της Κύπρου αναφέρει πως τον ομιλητή παρουσίασαν και καλωσόρισαν στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαρία Παναγίδου και ο Πρόεδρος ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, νομικός, ιστορικός, ερευνητής, Ανδρέας Κούκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις σπουδές και το σημαντικό διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο του.
Στο πλαίσιο της διάλεξης ο κ. Κονόρτας επιχείρησε να σκιαγραφήσει τους βασικούς άξονες των σχέσεων Πατριαρχών και Σουλτάνων, όπως αυτοί προκύπτουν από την ανάλυση και την αντιπαραβολή εκκλησιαστικών και οθωμανικών πηγών.

Όπως ανέφερε ο κ. Κονόρτας, κατά τη Βυζαντινή περίοδο συνυπάρχουν στη Βυζαντινή Πολιτεία δύο πυλώνες, ο Αυτοκράτορας και ο Πατριάρχης. Μετά την Άλωση και την κατάλυση της Αυτοκρατορίας, οι Ορθόδοξες κοινωνίες βίωσαν ένα συλλογικό τραύμα και την απώλεια ενός συνεκτικού ιστού.
Αυτή την έλλειψη, σύμφωνα με τον κ. Κονόρτα, προσπάθησε να πληρώσει, στη συνείδηση των Ορθόδοξων πληθυσμών, ο έτερος πυλώνας, η Ορθόδοξη Εκκλησία, που διατηρείται αλώβητη σχεδόν από την Οθωμανική εξουσία, καθώς θεωρείται απαραίτητη, αφού, μέσω αυτής, συνεχίζονται οι συλλογικές αξίες που καθόριζαν τις Ορθόδοξες κοινωνίες κατά τη Βυζαντινή περίοδο, εξασφαλίζοντας μια ομαλή μετάβαση στη νέα Οθωμανική πραγματικότητα.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως επεσήμανε, αποτέλεσε μετά την Άλωση κομβικό θεσμό του «Βυζαντίου μετά το Βυζάντιο», δηλαδή του ορθόδοξου κόσμου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνυπάρχοντας με την «αλλόπιστη» οθωμανική εξουσία για περίπου πέντε αιώνες (1453-1923). Κατά την περίοδο αυτή η «Μεγάλη Εκκλησία» επεξέτεινε σημαντικά την παρουσία της και σε άλλα πεδία πέρα από το καθαρά θρησκευτικό: απονομή δικαιοσύνης, νομοθεσία, κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, διαμόρφωση πολιτικής ιδεολογίας, οικονομικές δραστηριότητες.

Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου. Τη διαδικασία των ερωτήσεων συντόνισε ο οικονομολόγος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. Εταιρείας μελέτης έργου Ιωάννη Καποδίστρια, Αναστάσης Πάριος.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.