Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Κύπρου

Από τις 15- 20 Απριλίου 2018 το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου πραγματοποιείται στις καθολικές εκκλησίες σε Λάρνακα, Λευκωσία και Λεμεσό.

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Κύπρου παρουσιάζει στο κοινό της Κύπρου το ρεπερτόριο για εκκλησιαστικό όργανο και για εκκλησιαστικό όργανο και ορχήστρα. Το εκκλησιαστικό όργανο ως βιρτουόζικο μουσικό όργανο δεν είναι και τόσο γνωστό στο Κυπριακό κοινό, μια και, με τις ρίζες του στην εκκλησιαστική μουσική της δυτικής Ευρώπης, είναι σχεδόν ανύπαρκτο στις λειτουργίες της ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Μόνο για 2 χρόνια το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Terra Sancta – το διεθνές φεστιβάλ οργάνου της Μέσης Ανατολής είχε οργανώσει μερικές συναυλίες στην Καθολική Εκκλησία της Λάρνακας στο μοναδικό εκκλησιαστικό όργανο του νησιού.
Σήμερα, χάρις στη συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Terra Sancta σε συνεργασία με την Κουστωδία των Αγίων Τόπων – Καθολική Εκκλησία των Λατίνων της Κύπρου, το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Κύπρου παρουσιάζει τέσσερις συναυλίες. Στις 15 Απριλίου στις 8:00μμ στην Καθολική Εκκλησία της Αγίας Μαρίας των Χαρίτων, το φεστιβάλ ανοίγει με ένα ρεσιτάλ με τον οργανίστα Eugenio Maria Fagiani, οργανίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας “La Verdi” στο Μιλάνο, με τη συμμετοχή της Χορωδίας Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας, με μαέστρο τον Μάριο Λυσάνδρου. Ο οργανίστας Eugenio Maria Fagiani είναι επίσης σολίστ στις επόμενες τρεις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή τον αρχιμουσικό της Jens Georg Bachmann, στις 18 Απριλίου στην Καθολική Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, Λευκωσία, στις 19 Απριλίου στην Καθολική Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, Λεμεσός και στις 20 Απριλίου στην Καθολική Εκκλησία της Αγίας Μαρίας των Χαρίτων. Όλες οι συναυλίες της ορχήστρας αρχίζουν στις 8:30μμ.

Το Φεστιβάλ οργανώνεται υπό την αιγίδα του Εκπροσώπου της Λατινικής Καθολικής Κοινότητας στην Βουλή των Αντιπροσώπων και με τη στήριξη τηςΠρεσβείας της Ιταλίας στην Κύπρο. Η Πρεσβείας της Ιταλίας στη Λευκωσία, συνεχίζει τη συνεργασία της με την Κουστωδία των Αγίων Τόπων για συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου στην Κύπρο, η οποία άρχισε το 2015 με την επισκευή του εκκλησιαστικού οργάνου της Καθολικής Εκκλησίας της Αγίας Μαρίας των Χαρίτων στη Λάρνακα από τον κατασκευαστή οργάνων Saverio Anselmi Tambourini, τεχνικός χορηγός του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Κύπρου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / PROGRAMME

JOSEPH HAYDN (1732–1809)
Κοντσέρτο για εκκλησιαστικό όργανο αρ. 1 σε Ντο μείζονα, Hob. XVIII:1
Organ concerto no. 1 in C major, Hob. XVIII:1
I. Allegro moderato
II. Largo
II. Allegro molto


TOMASO ALBINONI (1671–1751)
Adagio
(διασκευή / adaptation: Remo Giazotto)


JOHANN BAPTIST VANHAL (1739–1813)
Κοντσέρτο για εκκλησιαστικό όργανο σε Φα μείζονα
Organ concerto in F major
I. Allegro moderato
II. Adagio
III. Finale: Allegro


JOSEPH HAYDN (1732–1809)
Συμφωνία αρ. 30 σε Ντο μείζονα, Hob. I:30 (Alleluja)
Symphony no. 30 in C major, Hob. I:30 (Alleluja)
I. Allegro
II. Andante
III. Tempo de menuetto: Più tosto allegretto

Σολίστ / Soloist:
Eugenio Maria Fagiani
(εκκλησιαστικό όργανο / church organ)

Μαέστρος / Conductor:
Jens Georg Bachmann

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:27

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.