«ΛΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ» από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου

Η πρώτη μεγάλη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστεας Νέων Κύπρου για το 2018 θα δοθεί την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 στις 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία.

Τίτλος της συναυλίας Λυρισμός και Δεξιοτεχνία.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου ο λυρισμός του Ρωσικού Ρομαντισμού συναντά τις ακραίες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις του Νικολό Παγκανίνι, ενώ η ηχητική πρωτοτυπία του Ίγκορ Στραβίνσκυ διηγείται το παραμύθι «Ο πρίγκηπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς», σε μια σύνθεση-σταθμό για την ιστορία της μουσικής.

Σολίστ, ο εξαιρετικά ταλαντούχος Κύπριος βιολινίστας και υποκορυφαίος στα β' βιολιά της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Νίκος Πίττας. 
Διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου Γιώργος Κουντούρης.

Πρόγραμμα:
J. Offenbach: Εισαγωγή στην όπερα «Ο Ορφέας στον Άδη»
N. Paganini: Κοντσέρτο για βιολί αρ. 1 σε Ρε μείζονα, έργο 6
I. Stravinsky: Σουίτα από το Μπαλέτο «Το Πουλί της Φωτιάς» (1919)
P. I. Tchaikovsky: Φαντασία-Εισαγωγή «Ρωμαίος και Ιουλιέττα»

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, το σημαντικότερο νεανικό συμφωνικό μουσικό σύνολο της χώρας, ιδρύθηκε ταυτόχρονα με την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου Κύπρου το 1987. Φέρνοντας μαζί γύρω στα 80 παιδιά ηλικίας 9-26 ετών με ταλέντο και ενθουσιασμό για τη μουσική, η Σ.Ο.Ν.Κ επιτελεί πολύτιμο μουσικο-παιδαγωγικό έργο αλλά και σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, στοχεύοντας στο υψηλότερο δυνατό καλλιτεχνικό επίπεδο, προωθώντας την κλασική μουσική και προετοιμάζοντας τους νεαρούς μουσικούς για τις επαγγελματικές τους σταδιοδρομίες.

Ως συμφωνικό σύνολο, η Ορχήστρα δίνει 4-5 συναυλίες ετησίως παρουσιάζοντας μεγάλο φάσμα μουσικού ρεπερτορίου, ενώ έχει περιοδεύσει πολλές φορές στο εξωτερικό. Παράλληλα, κλιμάκιά της λαμβάνουν μέρος σε περίπου 30 κρατικές, ιδιωτικές ή φιλανθρωπικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της Σ.Ο.Ν.Κ. αποτελούν και η Θερινή και Εαρινή Μουσική της Ακαδημία ενώ, επιπρόσθετα, στα νεαρά της μέλη δίνονται ευκαιρίες για συμμετοχή στις διεθνείς ακροάσεις των Ορχηστρών Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου, καθώς και σε διαγωνισμούς, master-classes και προγράμματα ανταλλαγής. Ως αναπόσπαστο μέρος της Ορχήστρας, λειτουργεί στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων της οποίας η Ορχήστρα είναι πλήρες μέλος, και η Μουσική Σχολή, η οποία προσφέρει σε ιδιαίτερα ταλαντούχα παιδιά εξειδικευμένη εκπαίδευση σε όλα τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Από το 2013, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου είναι ο Γιώργος Κουντούρης.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής & Μαέστρος

Ο Γιώργος Κουντούρης είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και της Μουσικής της Σχολής. Είναι απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατορίου της Αγίας Πετρούπολης, όπου σπούδασε Διεύθυνση Οπερατικής και Συμφωνικής Μουσικής στην τάξη του Αλεξάντερ Αλεξέγιεβ, και Βιολί στην τάξη της Αντονίνα Καζάρενα. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες ως βοηθός μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Συμφωνικής Ορχήστρας του UCLA.
Έχει διευθύνει πληθώρα ορχηστρών σε Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία. Ενδεικτικές είναι οι συνεργασίες του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, την Ορχήστρα Δωματίου Βιένης, την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου του Ερμιτάζ, την Ορχήστρα Καμεράτα Φίλων Μουσικής Αθηνών, αλλά και με χορωδίες όπως η Lege Artis και Wiener Singakademie. Σημαντική είναι η παρουσία του σε μεγάλα μουσικά κέντρα όπως το Konzerthaus Βιένης, η Bolshoi Zal της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης και το Royce Hall στο Λος Άντζελες.
Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου πρωτοεμφανίστηκε το 2008 και έκτοτε παραμένει στενός συνεργάτης. Συνεργάστηκε με τη δισκογραφική εταιρεία ECM για την οποία ηχογράφησε το 3ο κονσέρτο για πιάνο, ορχήστρα και 4 σαξόφωνα του Γιωργου Κουμεντάκη με την Καμεράτα Αθηνών και σολίστ τον Γιώργο Λαζαρίδη.
Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην ελληνική, αγγλική και ρωσική ενώ παρουσίασε μέρος της έρευνάς του σε διεθνή συνέδρια.

ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΤΑΣ, Βιολί

O Νίκος Πίττας γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1982. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Κύπρου σε ηλικία 16 ετών με Δίπλωμα Βιολιού με διάκριση και βραβείο και Δίπλωμα LRSM (ABRSM), υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Παπαντωνίου. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου. Το 1999, κατόπιν διαγωνισμού, ανακηρύχθηκε «Σολίστ της Χρονιάς» και έπαιξε ως σολίστ με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έδωσε ρεσιτάλ στη Σάμο εις μνήμη του Μανώλη Καλομοίρη κατόπιν πρόσκλησης από τη Χαρά Καλομοίρη και την Ελένη Μουζάλα. Σπούδασε στις ΗΠΑ στο Peabody Conservatory του Johns Hopkins University με καθηγητή τον Herbert Greenberg απ’ όπου απέσπασε τα πτυχία BM, MM και GPD.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα Morravian Τσεχίας και τους Pharos Soloists. Έχει δώσει συναυλίες μουσικής δωματίου με τους Ledra Music Soloists και το Ensemble Philharmonia υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Πίσυνου καθώς και πλωθώρα ρεσιτάλ. Στις ΗΠΑ εμφανίστηκε μεταξύ άλλων, στο Kennedy Center στην Washington, DC και στο Music Festival του Aspen όπου είχε την τιμή να συνεργαστεί με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Leon Fleischer και τον μαέστρο David Zinnman.

‘Εχει κερδίσει πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς Towson University Fine Arts, Παναμερικανικό Διαγωνισμό ASTA, National School Orchestra Association καθώς και σε Πανελλήνιο διαγωνισμό βιολιού όπου τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από την UNESCO καθώς και συμβόλαιο για ηχογράφηση από το Υπουργείο Παιδειας της Ελλάδας.

Έχει διατελέσει πρώτο βιολί σε ορχήστρες όπως Baltimore Concert Artists, Συμφωνική Ορχήστρα της Annapolis, Συμφωνική Ορχήστρα Alexandria της Washington, DC και στην Orquesta Sinfónica de Castilla y Leon για τρία χρόνια, καθώς και ως φιλοξενούμενο μέλος στις Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Φιλαρμονική του Βergen στη Νορβηγία. Από το 2012 κατέχει τη θέση του Β’ κορυφαίου στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.


Τιμές εισιτηρίων: €12, €7 (18-26 χρ., συνταξιούχοι), €5 (κάτω των 18)

Προπώληση:
Aπό την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy
- Ταμείο Θεάτρου Παλλάς (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, Λευκωσία 1010, 22 410181), Τετ 16:00-19:00
- Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου (Λεωφόρος Στροβόλου 100, 2020 Στρόβολος), 2 ώρες πριν την έναρξη

Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:59

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.