Υπ. Παιδείας: Πολύτιμο εργαλείο η Πύλη Πολιτιστικής Πληροφορίας

Η Πύλη Πολιτιστικής Πληροφορίας αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο έρευνας, το οποίο καταγράφει ψηφιακά και αναδεικνύει διαδικτυακά την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία της Κύπρου μέσα από τη συμβολή των ίδιων των δημιουργών, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας της Πύλης Πολιτιστικής Πληροφορίας, ο κ. Καδής ανέφερε ότι ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι το αξιόλογο αυτό έργο συνάδει χρονικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει το 2018 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς», δίδοντας μας ένα επιπλέον κίνητρο να αναδείξουμε την πολιτιστική και πνευματική μας ταυτότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σημείωσε, ως ο κυριότερος φορέας στήριξης και ανάπτυξης του πολιτισμού στην Κύπρο, ανέλαβαν την εποπτεία και διαχείριση του εν λόγω έργου. Στόχος της Πύλης Πολιτιστικής Πληροφορίας είναι να παρέχεται η δυνατότητα στο σύνολο των καλλιτεχνών, των οργανωμένων συνόλων και των φορέων πολιτισμού της Κύπρου, να καταχωρούν και να προβάλλουν τα έργα τους μέσα από μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, έχοντας ένα και μόνο σημείο πρόσβασης.
Στο αρχείο της Πύλης Πολιτιστικής Πληροφορίας, διευκρίνισε, θα παρουσιάζονται τα προφίλ των καλλιτεχνών, τα έργα τους και σχετικές με αυτά κριτικές και άρθρα, ενώ το υλικό που θα καταχωρείται θα αξιολογείται και ακολούθως, θα προβάλλεται σε περιβάλλον ανοικτής πρόσβασης, με δυνατότητα ανάρτησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για σκοπούς περαιτέρω προώθησης.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ηλεκτρονική διασύνδεση της Πύλης Πολιτιστικής Πληροφορίας με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Europeana», μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η προβολή του περιεχομένου των ψηφιακών συλλογών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Με μια σειρά εξειδικευμένων λειτουργιών, πρόσθεσε ο Υπουργός, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν υλικό, να περιηγηθούν σε διάφορες κατηγορίες πολιτιστικών θεμάτων, όπως εικαστικές τέχνες, κινηματογράφος, παραστατικές τέχνες, μουσική και λογοτεχνία και να εγγραφούν ως χρήστες, με σκοπό τη μεταφόρτωση δικών τους έργων. Ταυτόχρονα, θα ενημερώνονται για νέες καταχωρήσεις και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η Πύλη Πολιτιστικής Πληροφορίας αρχίζει τη λειτουργία της με πρώτο εταίρο τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα, με πολιτιστικό περιεχόμενο από τα αρχεία συγγραφέων, μουσικών, σκηνοθετών, εικαστικών και άλλων καλλιτεχνών, που βρίσκονται στη διάθεση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.
«Έχοντας ως βασικές κατευθυντήριες γραμμές τη συγκέντρωση, καταγραφή, αξιοποίηση και ψηφιακή προβολή της αξιόπιστης πληροφορίας για όλους τους τομείς της πολιτιστικής δημιουργίας, αναμένουμε και ευελπιστούμε στη συμβολή όλων των καλλιτεχνών και των φορέων πολιτισμού της Κύπρου, έτσι ώστε οι ψηφιακές συλλογές της Πύλης Πολιτιστικής Πληροφορίας να αυξάνονται και να εμπλουτίζονται προς όφελος του πολιτισμού και της κοινωνίας γενικότερα», πρόσθεσε.
Ο κ. Καδής αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου στον τομέα της Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην ίδρυση της Επιτροπής Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με τον Ψηφιακό Πρωταθλητή και άλλους Οργανισμούς.
Η Επιτροπή αυτή, σημείωσε, καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση και διαφύλαξη του πολιτισμού, μέσα από στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς της Κύπρου, που έχουν στην κατοχή τους αξιόλογο υλικό, τόσο σε ψηφιακή όσο και αναλογική μορφή, το οποίο στο σύνολό του συνθέτει την Ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.