Ο ΠτΔ παρουσίασε την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, σήμερα Δευτέρα, ότι «η ίδρυση και η λειτουργία της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών έχει στόχο «την αναγνώριση των επιστημονικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων των ουκ ολίγων επιστημόνων παγκοσμίου εμβέλειας του τόπου μας, ως επίσης και την ώθηση και την προοπτική για την ανάπτυξη των επιστημών και των τεχνών, της έρευνας, αλλά και της καινοτομίας».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Ακαδημίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι για την υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών της ίδρυσης της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, επιστρατεύτηκαν οι Λουκάς Χριστοφόρου, Χριστόφορος Πισσαρίδης, Κυριάκος Νικολάου και Βάσος Καραγιώργης.
Πρόσθεσε ότι «οι γνώσεις, το κύρος, η εμπειρία και η εμβέλειά τους σε διεθνές επίπεδο, καθιστά την προσφορά τους ανεκτίμητη και αδιαμφισβήτητη στην προσπάθεια μας αυτή, για αυτό και ως πολιτεία, αλλά και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας για τη θετική και ανιδιοτελή ανταπόκριση στην πρόσκληση που τους απηύθυνε το Υπουργείο Παιδείας να συμμετέχουν στην Ιδρυτική Επιτροπή της Ακαδημίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έτυχε καθολικής αποδοχής από τον επιστημονικό, τον καλλιτεχνικό όσο και τον πολιτικό κόσμο της πατρίδας μας.
Σημείωσε ότι «με τη δημιουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, πετυχαίνουμε την αξιοποίηση των πιο επιφανών πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας προς την προώθηση ακριβώς της αριστείας σε όλες τις εκδηλώσεις του πνεύματος και την καλλιέργεια και την προαγωγή των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών».
Πρόσθετα, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «η Κύπρος αποκτά πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχει και να εκπροσωπείται σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά σώματα, ως επίσης και στη διαμόρφωση περιφερειακών και διεθνών πολιτικών».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε σίγουρος ότι «οι εγνωσμένου κύρους επιστήμονες ακαδημαϊκοί, μέλη της Ιδρυτικής Επιτροπής της Ακαδημίας, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το ανώτατο αυτό πνευματικό ίδρυμα να λειτουργήσει στο πλαίσιο ενός άκρως αξιοκρατικού θεσμικού πλαισίου για να καταστεί η Ακαδημία εστία των πλέον διακεκριμένων επιστημόνων, λογίων και καλλιτεχνών, όχι μόνο πολιτών της Δημοκρατίας, αλλά και πολιτών άλλων χωρών».
Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τα μέλη της Ιδρυτικής Επιτροπής της Ακαδημίας ότι «η πολιτεία θα βρίσκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο δύσκολο αυτό έργο που αναλάβατε εθελοντικά και ανιδιοτελώς να φέρετε εις πέρας, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη «διότι παρά τον φόρτο των υποχρεώσεών σας, διεκπεραιώσατε με ήθος και συνέπεια όσα σας εμπιστεύτηκε η πολιτεία».

Σε δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι «δημιουργείται σήμερα ένα έργο υποδομής για την πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου, που πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την κορωνίδα της πνευματικής και πολιτιστικής δράσης στην Κύπρο».
Απευθυνόμενος στα ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας είπε «ότι από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου και τη συζήτησή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, μέχρι την τελική του ομόφωνη ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, το θέμα αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα, ομογνωμία και το σημαντικότερο, με σεβασμό.» Επίσης, «σημαντικά ζητήματα ελεγκτικής και νομικής φύσεως συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν σε πνεύμα συναίνεσης με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η Ακαδημία αναντίλεκτα αποτελεί το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα κάθε χώρας, στο οποίο δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησης των πιο λαμπρών μυαλών και πνευματικών ανθρώπων διεθνούς εμβέλειας».
«Θέλω να πιστεύω ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πράττει και το συμβούλια της Ακαδημίας και ως εκ τούτου, είμαι πεπεισμένος και αισιόδοξα σκεπτόμενος, ότι στο άμεσο μέλλον, το πνευματικό αυτό ίδρυμα θα συμβάλει και θα εκφράσει συλλογικά τη θέση του, αναφορικά με θέματα που απασχολούν την πολιτεία, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτισμικής συμπερίληψης», σημείωσε ο κ. Συλλούρης.
Ανέφερε ότι «η συμβολή της Ακαδημίας στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και η προώθηση της αριστείας σε όλες τις εκδηλώσεις του πνεύματος, θα επιφέρουν σαφώς προβολή και ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα εκπροσωπείται πλέον στις Ευρωπαϊκές Ενώσεις Ακαδημιών».
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Απρίλιο του 2017, αποφάσισε την κήρυξη του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ιστορία και τις ευρωπαϊκές αξίες και την ενδυνάμωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας».
Πρόσθεσε ότι «ανταποκρινόμενη στο στόχο αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων, αποφάσισε να διοργανώσει, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά στον τόπο μας, καθώς και σχετική έκθεση φωτογραφίας».
«Θα ήταν μεγάλη χαρά, αλλά και τιμή μας η συμμετοχή και της νεοϊδρυθείσας Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, του ανώτατου πνευματικού μας ιδρύματος, στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών», είπε ο Δημήτρης Συλλούρης, κλείνοντας τον δικό του χαιρετισμό.
Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής ο οποίος δήλωσε ότι «το γεγονός πως η μεγάλη αυτή πρόκληση, της δημιουργίας της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, μετουσιώθηκε τελικά σε πράξη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στη συμβολή των λαμπρών και καταξιωμένων επιστημόνων μας που αποτελούν και τα ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας».
Ο Υπουργός Παιδείας απευθυνόμενος στα ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας είπε ότι «ανάμεσα στις πολλές και σπουδαίες διακρίσεις σας περιλαμβάνεται και το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, που επάξια σας απέδωσε η κυπριακή πολιτεία, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας το εγνωσμένου κύρους πολυδιάστατο, επιστημονικό σας έργο».

Σημείωσε ότι «η παρουσία, η ενεργός συμμετοχή και η συμβολή σας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι εξαιρετικής σημασίας και αποδεικνύει έμπρακτα και ουσιαστικά την αγάπη σας για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την πρόοδο της πατρίδας μας».
Ο Υπουργός ευχαρίστησε τους τέσσερις επιφανείς ανθρώπους των επιστημών και τεχνών εκφράζοντας «τη βεβαιότητα ότι με την πολύτιμη εμπειρία, τη σοφία και την ταπεινοφροσύνη που σας διακρίνει θα καθοδηγήσετε, θα στηρίξετε και θα θεμελιώσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών».
Καταλήγοντας, καλωσόρισε στην Κύπρο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ακαδημιών Επιστημών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASAC) Καθηγητή, Thierry Courvoisier.
Ο Καθηγητής στη δική του παρέμβαση αναφέρθηκε στα καθήκοντα που οι Ακαδημίες Επιστημών έχουν να επιτελέσουν τα οποία περιλαμβάνουν την προώθηση της επιστήμης, την αναγνώριση των καλύτερων, την ενθάρρυνση συνεργασιών εντός και εκτός Κύπρου, καθώς και την ενημέρωση και καλλιέργεια των πολιτών.
Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Τεχνών και Επιστημών, έχει ενσωματώσει όλα αυτά στο ιδρυτικό της καταστατικό και είναι πεποίθησή μου ότι η νεοϊδρυθείσα ακαδημία θα συμβάλει στο νησί και στη διεθνή κοινότητα, στη διαφώτιση.
Αναλύοντας τον χαρακτήρα που θα διέπει την Ακαδημία, ο εκ των μελών της ιδρυτικής επιτροπής της, Λουκάς Χριστοφόρου, είπε ότι θα λειτουργεί Τάξη των Θετικών Επιστημών (Α΄ Τάξη) που περιλαμβάνει τη φυσική, τη χημεία, τις βιολογικές επιστήμες, τις γεωλογικές και περιβαλλοντικές επιστήμες, τις ιατρικές επίσημες και άλλες συναφείς εφαρμοσμένες επιστήμες∙
Θα λειτουργεί και η Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών (Β΄ Τάξη) που περιλαμβάνει τη φιλολογία, την ποίηση, την ιστορία, την αρχαιολογία, τη λαογραφία, την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες και τις εν γένει ανθρωπιστικές επιστήμες.
Ακολουθεί η Τάξη των Ηθικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Γ΄ Τάξη) που περιλαμβάνει τη θεολογία, τη φιλοσοφία, τη νομική, τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες συναφείς επιστήμες.
Όπως είπε ο κ. Χριστοφόρου, «η Ιδρυτική Επιτροπή έχει ετοιμάσει την πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για Ιδρυτικά Τακτικά Μέλη η οποία θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι «τα κριτήρια επιλογής είναι άκρως αξιοκρατικά».
Πρόσθεσε ότι «η ημερομηνία κοινοποίησης των ονομάτων των εκλεγέντων Ιδρυτικών Τακτικών Μελών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας της Ακαδημίας».
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφόρου δήλωσε «πεπεισμένος ότι η Ιδρυτική Επιτροπή, με τη βοήθεια της πολιτείας και της συνολικής ηγεσίας του τόπου μας, και την ενεργό συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θα οργανώσει καταλλήλως την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, και θα θέσει στέρεες βάσεις Λειτουργίας της, ώστε να καταστεί η Ακαδημία ο Φάρος που θα σκορπά το φως του στην Κύπρο, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σ΄ όλη τη Γη».
Παρών σήμερα στο Κινηματοθέατρο Παλλάς στη Λευκωσία και ο αρχαιολόγος, Βάσος Καραγιώργης, ο οποίος σε χαιρετισμό του είπε ότι «αδικούν τη νέα γενιά των Κυπρίων επιστημόνων, λογίων και καλλιτεχνών, όσοι νομίζουν ότι δεν ωρίμασε ακόμη ο χρόνος για ένα τέτοιο εγχείρημα, την ίδρυση της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης είπε ότι έχει φθάσει πλέον η ωριμότητα και στην Κύπρο για τη σύσταση της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών η οποία θα βοηθήσει εκεί όπου μπορεί και όπου υπάρχει θέληση, με ερευνητικά προγράμματα με υποστήριξη προς νέους ερευνητές, ενώ γενικά σκοπός της είναι να προωθήσει το ερευνητικό προφίλ του τόπου.
Τέλος, ο Κυριάκος Νικολάου, σε δικό του μαγνητοσκοπημένο μήνυμα είπε ότι η απόφαση για ίδρυση της Ακαδημίας είναι ένα ιστορικό γεγονός για την Κύπρο η οποία θα αποτελέσει ένα σύμβολο για τα επιστημονικά, κοινωνικά και πολιτιστικά επιτεύγματα του νησιού και θα ανυψώσει το κύρος της χώρας ως μέλος της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας των εθνών.
Η εκδήλωση άρχισε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου να ερμηνεύει την 1η Κίνηση της Συμφωνίας αριθμός 35 σε Ρε Μείζονα, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή και Μαέστρου, Jens Georg Bachmann.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:07

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.