"H θεά Αφροδίτη φορέας πολιτισμού του νησιού"

Η ιστορία της Αφροδίτης, που έχει ταυτιστεί με κάθε σημείο της Επαρχίας Πάφου, αποτελεί αρχαιολογικό σημείο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της περιοχής. Στη Γεροσκήπου ο κήπος της, στη Γερόνησο το ιερό της, στον Ακάμα τα μπάνια της, ο ναός της στην Παλαίπαφο, τα σημερινά Κούκλια.

Η Ανώτερη Βοηθός Τουριστικός Λειτουργός του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Γιούλα Παπαέτη Κουτσοφτίδη ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο ΚΟΤ δεν θα μπορούσε να παραλείψει το μύθο της θεάς Αφροδίτης που αποτελεί τη μεγαλύτερη ατραξιόν, ως όνομα πέραν του χαλκού, για τους επισκέπτες στο νησί της Αφροδίτης, την Κύπρο. Η κ. Παπαέτη είπε πως ο ΚOT έχει εκδώσει σειρά ενημερωτικών βιβλίων μέσα στα οποία γίνεται αναφορά στην εξιστόρηση του μύθου της Αφροδίτης, το δρόμο της Αφροδίτης, τους τόπους που η θεά γεννήθηκε, πάτησε και επισκέφτηκε, τη σημασία του Ιερού της στην Παλαίπαφο, τους έρωτες, τα πάθη και ολάκερη τη ζωή της.

Ο ΚΟΤ, συνέχισε, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και με ανθρώπους που ασχολήθηκαν με το θέμα όπως η Δρ.  Ζακελίν Καραγιώργη – Ζιράρ που επέδειξε ένα μοναδικό  πάθος για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, πράγμα που την οδήγησε στην έρευνα για την Αφροδίτη τη Μεγάλη Θεά, και άλλοι εξέχοντες και φημισμένοι αρχαιολόγοι, με δέος και σεβασμό στην ιστορία του τόπου, προσπαθεί διαχρονικά να προβάλλει το νησί της Αφροδίτης.Ανέφερε ακόμη πως εκατοντάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία έχουν έρθει σε επαφή με τον ΚΟΤ για ενημέρωση και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Αφροδίτης.Ακολούθως η κ. Παπαέτη αναφέρθηκε και στη συνεργασία του ΚΟΤ με το Πάφος 2017 για την προβολή της Θεάς Αφροδίτης, στις τουριστικές εκθέσεις που γίνονται κατά καιρούς σε διάφορες χώρες, την ενημέρωση που δίδουν τα Γραφεία  τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού του ΚΟΤ αλλά και στην κατάρτιση της Σχολής Ξεναγών.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Ανδρέας Πατσαλίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η πρώτη θεματική ενότητα του προγράμματος για την ΠΠΕ – Μύθος Θρησκεία- εστιάζει στο πλούσιο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν της Πάφου, μέσα από το οποίο ενεργοποιείται αβίαστα ένα πλήθος από αναφορές που συνδέουν την πόλη με τα πεπρωμένα της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου και περιλαμβάνει τρεις υπο-κατηγορίες, "Ανάμεσα στον Ουρανό και τη Γη", "Θεά Γυναίκα" και "Φεγγάρια Αστέρια". Ο κατ’ εξοχήν οικουμενικός μύθος της Αφροδίτης και η γέννηση της στην Πάφο, η φήμη της πόλης στην αρχαιότητα, ως ομφαλός του κόσμου, τα ιερά τοπία, οι ανεξιχνίαστες τελετές, η ιδρυτική παράδοση του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, αυτά και άλλα στοιχεία – όπως είπε- δίνουν το στίγμα της συνομιλίας μεταξύ των έργων της ενότητας και του εντόπιου μυθολογικού γαλαξία.

Στόχος  του Πάφος 2017, είπε ο κ. Πατσαλίδης,  μέσω της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας ήταν να αναδείξουμε και να προβάλουμε τη σχέση της Πάφου με τη θεά Αφροδίτη ως πηγή έμπνευσης μέσα από τους αιώνες για διάφορους συγγραφείς, αρχαιολόγους , και καλλιτέχνες, μουσικούς, ηθοποιούς, γλύπτες.

Η Άννα Μαραγκού, ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως για την ίδια η Αφροδίτη, πέρα από μια μορφή, είναι η ουσία η ίδια της Κύπρου, σε ό,τι αφορά τον ερωτισμό της, τους ανθρώπους, τις παραλίες της , τα κοχύλια της.Θα πρέπει να δοθεί, είπε, ιδιαίτερη σημασία στην ουσία της Αφροδίτης η οποία φέρει στην κεφαλή της τα τείχη της πόλης και στην Αφροδίτη την έγκυο που είναι αρματωμένη, σημειώνοντας πως ο μέχρι σήμερα εξευτελισμός του ονόματός της θα πρέπει να σταματήσει.

Η κ. Μαραγκού εξήρε τη δουλειά που έχει κάνει το Πάφος 2017 για την Αφροδίτη και αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης αυτού του νησιού, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και στο σύμβολο της Αφροδίτης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.Ακολούθως αναφέρθηκε στην Γαλλίδα Ζακελίν Καραγιώργη η οποία - όπως είπε- αποτελεί τον πιο ταπεινό άνθρωπο, τον πιο σωστά ενημερωμένο άνθρωπο που έχει μελετήσει την κυπριακή ιστορία και έκανε μια μελέτη για την θεά Αφροδίτη πέρα από τη γνωστή σε εμάς θεά του έρωτα και Ελληνίδα θεά του Δωδεκάθεου.Η Αφροδίτη, συνέχισε η κ. Μαραγκού, είναι τα τραγούδια, είναι οι απεικονίσεις αυτής της γυναικείας θεότητας στα εκπληκτικά αρχαϊκά αγγεία, το δένδρο της ζωής, οι χοροί που χόρευαν, τα όργανα που συνόδευαν τις πομπές της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η μυθολογία της θεάς Αφροδίτης πρέπει να αναδειχθεί με διάφορους τρόπους και να προσελκύσει ειδικό τουρισμό”. Σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο χώρο, στο Ιερό της Αφροδίτης μπορεί κανείς να δει μεταξύ άλλων τη μεγάλη κατοικία η  οποία ανεγέρθηκε τον 1ο αιώνα μ.χ. και ξανακτίστηκε στους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους και που εικάζεται ότι χρησίμευε ως κατοικία των ιερέων του ιερού της Αφροδίτης, τον λουτήρα της Θεάς  από ασβεστόλιθο, που προέρχεται από τάφο που ανασκάφηκε στην τοποθεσία Σκάλες και χρονολογείται τον 11ο αι. π.χ. και που πρόκειται όπως αναφέρεται, για τον μεγαλύτερο και πλέον εξελιγμένο τύπο λουτήρα αφού περιλαμβάνει εσωτερικό κάθισμα, και εξωτερική θήκη προφανώς  για το σφουγγάρι.Επιπρόσθετα στο Ιερό της Παλαίπαφου φιλοξενείται ο Ιερός Λίθος (Βαυτίλος) από μαυροπράσινο ηφαιστειακό πέτρωμα που θεωρείται ότι ήταν το λατρευτικό σύμβολο της Αφροδίτης, ο ναός της, η σκαρκοφάγος  και άλλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:24

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.