Εκθέματα με παραδοσιακά επαγγέλματα

Στη διατήρηση των παραδοσιακών επαγγελμάτων συμβάλλει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Καλλέπειας, στο οποίο βρήκαν στέγη εκθέματα, που σχετίζονται με επαγγέλματα του παρελθόντος που είτε έχουν εκλείψει είτε σήμερα απειλούνται με εγκατάλειψη.


 
Το μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Καλλέπεια, περίπου 13 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάφου, το τελευταίο διάστημα έχει εμπλουτιστεί με νέα εκθέματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Καλλέπειας Νίκο Σαββίδη.

Ο κ. Σαββίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κοινότητα δίνει μεγάλη σημασία στην παράδοση και στη διατήρησή της. Ανέφερε πως η δημιουργία του Μουσείου έγινε με συγχρηματοδότηση κατά 45% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 45% της Κυπριακής Δημοκρατίας και 10% του κοινοτικού συμβουλίου Καλλέπειας. 

Πρόσθεσε πως όλο το κόστος των εκθεμάτων το ανέλαβε η κοινότητα.

Εντός του Μουσείου, είπε ο κοινοτάρχης, έχουν τοποθετηθεί εκθέματα που σχετίζονται με παραδοσιακά επαγγέλματα κυρίως επαγγέλματα με τα οποία ασχολούνταν οι κάτοικοι της Καλλέπειας και της γύρω περιοχής.
 
Στο Μουσείο, εκτός από εκθέματα σχετικά με το επάγγελμα του γεωργού, του βοσκού, κτίστη, αμπελουργού, σκαρπάρη και άλλων, ο επισκέπτης μπορεί να δει, επίσης, εκθέματα που σχετίζονται με το νοικοκυριό, με τα παραδοσιακά έπιπλα και κουζινικά σκεύη, που προκαλούν μεγάλη εντύπωση στους επισκέπτες, αφού η αναπαράσταση των παραδοσιακών επαγγελμάτων αποδίδεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως η κοινότητα διαθέτει και άλλα αξιοθέατα που μπορούν να δουν και να θαυμάσουν οι επισκέπτες, όπως η εξωραϊσμένη πλατεία, και ο πυρήνας της κοινότητας, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία.  

Ακόμη, το Αρχαίο  Μνημείο του Τιμίου Σταυρού με την πανέμορφη θέα. 

Οφείλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη την ιστορία και την παράδοση μας, είπε ο κοινοτάρχης της Καλλέπειας, προσθέτοντας πως μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια θα μεριμνήσει και για τον περαιτέρω εμπλουτισμό του Μουσείου και με άλλα εκθέματα.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:36

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.