Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

Με την ταινία του πρωτοπόρου δημιουργού Νίκου Νικολαΐδη, με τίτλο «Ο Άνθρωπος που Αγάπησε ένα Πτώμα» (Singapore Sling, 1990), κάνει πρεμιέρα, αύριο, Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, το φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», μια πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Brave New Culture.
 
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών αναφέρει ότι η ταινία του Νίκου Νικολαΐδη προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στον πολυβραβευμένο αυτό Έλληνα κινηματογραφιστή, σεναριογράφο και συγγραφέα, υπό τον τίτλο «Ο Οργισμένος Βαλκάνιος».
 
Ο Νίκος Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και απεβίωσε το 2007. Οι ταινίες του έμελλε να αποτελέσουν σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο και ίσως για κάποιους να είναι η απαρχή του περίφημου Ελληνικού Παράξενου Κύματος (Greek Weird Wave).
 
Στην προβολή της ταινίας θα παραστεί η πρωταγωνίστρια της ταινίας, ηθοποιός Michele Valley, γνωστή για τον ρόλο της στον «Κυνόδοντα» (Μητέρα) και στην «Πρωινή Περίπολο». Στην έναρξη θα παραστεί επίσης και η Simona Monizza, εκπρόσωπος του Μουσείου Κινηματογράφου της Ολλανδίας, EYE.
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Νικολαϊδης, ερχόμενος από τη γενιά εκείνων των κινηματογραφιστών που έκαναν πολιτική παρέμβαση μέσα από τα καρέ τους, δημιουργεί ταινίες που ανατρέπουν την οποιαδήποτε μορφή συμφωνίας των ηρώων του με το οργανωμένο κράτος.
 
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν επίσης οι ταινίες «Πρωινή Περίπολος» (1987), «Γλυκιά Συμμορία» (1983) και «Ευρυδίκη ΒΑ203»7 (1975).
 
Η έρευνα και η παρουσίαση ανήκει στον Νείλο Ιακώβου, σκηνοθέτη και επιμελητή του προγράμματος του φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»,
 
Από την Ολλανδία και το Μουσείο Κινηματογράφου EYE θα παρουσιαστεί μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους που γυρίστηκαν από τη δεκαετία του `60 μέχρι και σήμερα, με κοινό χαρακτηριστικό τον πειραματισμό στη μορφή και την αφήγηση, και μια τάση για ατομική “do-it-yourself” δημιουργία, από όπου και προκύπτει ο τίτλος του προγράμματος: «D.I.Y. [Dutch It Yourself] Experimental Cinema in The Netherlands».
 
Προβολές στις 16 και 17 Ιουνίου.
 
 Η έρευνα και η παρουσίαση γίνεται από τους Christopher Zimmerman και Pascal Richard, Επιμελητές του Προγράμματος και τη Simona Monizza.
 
Στο φεστιβάλ θα γίνει και προβολή της ταινίας του μεγάλου Ιάπωνα σκηνοθέτη Σειτζούν Σουζούκι, «Δημιουργώντας μέσα από το παράλογο», 15/6, 17/6, 19/6 και 20/6
 
Αφαιρετική πλοκή, ποπ χρώματα, εκπληκτική φαντασία και αντισυμβατική σκηνοθεσία χαρακτηρίζουν το ποικιλόμορφο έργο του μεγάλου Ιάπωνα σκηνοθέτη, ενός δημιουργού που συνδέθηκε με το αναρχικό πνεύμα του ιαπωνικού Νέου Κύματος.
Το έργο του, που συνδυάζει το παράλογο με την υψηλή τέχνη, εκτιμήθηκε ανά τον κόσμο, καθιστώντας τον ένα θρύλο του ανεξάρτητου εναλλακτικού κινηματογράφου και σημείο αναφοράς για σύγχρονους σκηνοθέτες.
 
Θα προβληθούν και τέσσερα καλτ αριστουργήματα του Σουζούκι, τα: «Tokyo Drifter» (1966), «Branded to Kill» (1967), «Gate of Flesh» (1964) και «Youth of the Beast» (1963).
 
Έρευνα και παρουσίαση από τον Δώρο Δημητρίου, Ιστορικό Κινηματογράφου και Επιμελητή του Προγράμματος, καθώς και τον Παναγιώτη Κοτζαθανάση.
 
Ο εικαστικός Φάνος Κυριάκου συμμετέχει στο Φεστιβάλ με τα «Ψηφιακά Περιστατικά».
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «ο  εικαστικός καλλιτέχνης Φάνος Κυριάκου, ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς της νέας γενιάς Κυπρίων εικαστικών δημιουργών, συμμετέχει στο φεστιβάλ με τρεις από τις πιο πρόσφατες εικαστικές του βιντεο-τεκμηριώσεις».
 
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό στην παρουσία του καλλιτέχνη.
 
Παρουσίαση του έργου του Φάνου Κυριάκου από τον Δώρο Δημητρίου, Ιστορικό Κινηματογράφου και τον Christopher Zimmerman κριτικό τέχνης.

Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:51

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.