Εγκαινιάστηκε έκθεση - αφιέρωμα στον Στας Παράσχο

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων της για τον μήνα Μάρτιο παρουσιάζει έκθεση- αφιέρωμα σε ένα από τους πιο γνωστούς και διεθνώς αναγνωρισμένους Κύπριους δημιουργούς, το Στας Παράσχο.

Την έκθεση άνοιξε χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού του Πάφος 2017 Δρ Χρίστος Πατσαλίδης.Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως η έκθεση αυτή αποτελεί μια  ρετροσπεκτίβα της δουλειάς του Στας Παράσχου από το 1960 μέχρι και τον θάνατό του, το 2014, και σε αυτήν εκθέτονται έργα του που περιλαμβάνονται σε εθνικές και διεθνείς συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της Tate Gallery του Λονδίνου. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν τα παιδιά του Στας, Michael και Margaret Παράσχος. Όπως ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης, μέσα από τα έργα της έκθεσης αυτής ανακαλύπτουμε έναν πρωτοποριακό καλλιτέχνη, ο οποίος συνέβαλε στην καθιέρωση του πολυπολιτισμικού καλλιτεχνικού κόσμου που συναντούμε σήμερα στην Κύπρο.
Ο Στας Παράσχος ως ένας καλλιτέχνης με διεθνές εκτόπισμα άφησε τη δική του σφραγίδα, καθώς και μια πλούσια παρακαταθήκη στο εικαστικό τοπίο της Κύπρου.Όπως αναφέρθηκε, ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο, ο Στας ίδρυσε την πρώτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Λέμπα της Πάφου, «Cyprus College of Art”, που φιλοξενεί έναν ξεχωριστό κήπο γλυπτών που δημιουργήθηκε από τον ίδιο το Στας και αρκετούς άλλους επισκέπτες καλλιτέχνες του Κολλεγίου κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετούς περιόδου και ονομάζεται το Μεγάλο Τείχος της Λέμπας.Ο Στας κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο δημοφιλής και αξιοσέβαστους καθηγητές τέχνης στη Βρετανία, και ένας σημαντικός καλλιτέχνης, καθώς έργα του φιλοξενήθηκαν σε σημαντικούς εκθεσιακούς χώρους και γκαλερί όπως το Institute of Contemporary Arts, τη Hayward Gallery και τη Sao Paulo Biennial. Σήμερα τα έργα του φιλοξενούνται σε μεγάλες συλλογές, όπως το Arts Council και η Tate Gallery.Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τις  30 Απριλίου 2017, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:39

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.