Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου πορεύεται στον κόσμο του Johannes Brahms

Ένα αφιέρωμα στον Γερμανό συνθέτης και πιανίστας Γιοχάνες Μπράμς  θα παρουσιάσει στην επόμενη συναυλία της η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Η μουσική του  Γιοχάνες Μπράμς, ενός  από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής του 19ου αιώνα συνδυάζει τη δραματική δύναμη και τη λυρική ένταση μαζί με μία ανακουφιστική ζεστασιά.  Ο Μπραμς ήταν ριζοσπαστικός ως προς την αρμονική του τόλμη και την εκφραστική του δεινότητα, αλλά συντηρητικός στη χρήση των παραδοσιακών ή και αρχαϊκών ακόμη μουσικών δομών. 

Θεωρείται από τους σύγχρονους του τόσο παραδοσιακός όσο και καινοτόμος συνθέτης καθώς η μουσική του είναι βαθιά ριζωμένη στις δομές και τις τεχνικές σύνθεσης των μεγάλων κλασικών, αν και μέσα στις δομές αυτές είναι ενσωματωμένη και μια έντονα ρομαντική φύση, με τον πολύ προσεγμένο χαρακτήρα των έργων του να αποτελεί έμπνευση για πολλούς μεταγενέστερους του συνθέτες.

Ο Μπράμς ήταν επίσης εξαίρετος πιανίστας, πολλά από τα έργα του τα πρωτοπαρουσίαζε ο ίδιος, ενώ απολάμβανε και στενή συνεργασία με άλλους κορυφαίους ερμηνευτές της εποχής του, μεταξύ των οποίων κι ο βιρτουόζος βιολινίστας Joseph Joachim, με τον οποίο είχαν και στενή φιλία.

Στην συναυλία  αυτή η ορχήστρα θα παρουσιάσει  ένα από τα πολλά του βαλς για πιάνο το Βαλς έργο 39, αρ. 15 (ενορχηστρωμένο από τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά), αλλά και το Διπλό του κοντσέρτο για βιολί και βιολοντσέλο σε Λα ελάσονα, έργο 102 καθώς και ένα από τα πρώιμα του έργα, τη Σερενάτα αρ. 11 σε Ρε μείζονα.

Σολίστ: Wolfgang Schroeder (βιολί)
Benedict Kloeckner (βιολοντσέλο)
Μαέστρος: Daniel Raiskin

 

Βιογραφία του Μπράμς:

Γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1833 από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του, κοντραμπασίστας στο επάγγελμα, διέκρινε από πολύ νωρίς το ταλέντο του και φρόντισε να λάβει την κατάλληλη μουσική παιδεία έγκαιρα.
Το 1855 άρχισε τις εμφανίσεις του ως πιανίστας. Κατέλαβε τη θέση του διευθυντή ορχήστρας στην πριγκηπική αυλή του Ντέτμολντ και το 1859 ίδρυσε και ανέλαβε τη διεύθυνση μιας γυναικείας χορωδίας στο Αμβούργο. Απογοητευμένος από την αδυναμία του να διοριστεί διευθυντής της Φιλαρμονικής του Αμβούργου, ο Μπραμς εγκαταστάθηκε το 1863 στη Βιέννη όπου πέρασε την υπόλοιπή του ζωή. Δεν έγραψε ποτέ όπερα, αλλά συνέθεσε αριστουργήματα σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα μουσικά είδη: τέσσερις συμφωνίες, τέσσερα κοντσέρτα, δύο σερενάτες για ορχήστρα και δύο εισαγωγές. Συνέθεσε επίσης το «Γερμανικό Ρέκβιεμ» (έντονα προσωπικού ύφους) και άλλα χορωδιακά έργα με συνοδεία και a capella, τραγούδια, μεγάλο όγκο έργων για μουσική δωματίου, τις παραλλαγές Χάυντν για ορχήστρα, τις παραλλαγές Χέντελ και Παγκανίνι για πιάνο, δεκάδες έργα για πιάνο (ήταν το αγαπημένο του όργανο), αλλά και έργα για εκκλησιαστικό όργανο. Πρέπει επίσης να μνημονεύσουμε τους ιδιαίτερα δημοφιλείς "Ουγγρικούς Χορούς" για τέσσερα χέρια, που γνώρισαν μετά τον Μπραμς πολλές ενορχηστρώσεις.
Ο Μπραμς αντιτάχθηκε στον ριζοσπαστισμό των πρωτοπόρων συνθετών Λιστ και Βάγκνερ και δέχτηκε επιθέσεις από τους οπαδούς τους. Προτού φτάσει στο τέλος της ζωής του, μεγάλο μέρος αυτής της πολεμικής είχε καταλαγιάσει. Μουσικοί και ακροατές είχαν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι μπορεί κανείς να αγαπά τη μουσική που γεννήθηκε και στα δύο αντιμαχόμενα ιδεολογικά στρατόπεδα.
Ο Μπραμς πέθανε στη Βιέννη, στις 3 Απριλίου 1897.

Οι συναυλίες θα δοθούν :
Λεμεσό: Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου
Θέατρο Ριάλτο
Λευκωσία: Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου
Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου

Ώρα έναρξη συναυλιών : 20:30

Τιμές εισιτηρίων:
€12, €7 (νέοι 18-26 ετών και συνταξιούχοι), €5 (νέοι 12-18 ετών), €3 (παιδιά κάτω των 12 ετών)

Εισιτήρια διατίθενται:

Θέατρο Ριάλτο (Ανδρέα Δρουσιώτη 19, Λεμεσός 3040, Τηλ.: 77777745)

- Aπό την ιστοσελίδα www.rialto.com.cy

- Από το ταμείο του θεάτρου 4 βδομάδες πριν από τη μέρα της συναυλίας (Δε-Πα 10:00-13:00 και 17:00-19:00, Σα 10:00-13:00) και τη μέρα της συναυλίας 1,5 ώρα πριν από την έναρξη

Θέατρο Παλλάς (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, Λευκωσία 1010, Τηλ. 22 410181)

- Aπό την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.cyso.org.cy

- Από το ταμείο του Θεάτρου κάθε Τετάρτη, 16:00-19:00 και τη μέρα της συναυλιας, 18:30-20:30

Πληροφορίες: 22 463144

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.