Απονεμήθηκαν απόψε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Απονεμήθηκαν απόψε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το έτος 2015.

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στον Σωφρόνη Σωφρονίου για το έργο «Οι πρωτόπλαστοι» και το Κρατικό Βραβείο Ποίησης στον Κυριάκο Ευθυμίου για το έργο «Κυρτός αλατοπώλης».

 IMG 3366 1   sofroniou

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας απονέμεται στον Δημήτρη Λεβέντη για το έργο «Ιστορίες της Αμμοχώστου» και το  Βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας)/ Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία στον Κώστα Νικολαΐδη για το έργο «Δημήτρης Λιπέρτης: Τζιυπριώτικα τραούδκια».

Το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, δεν απονέμεται.

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά απονέμεται στον Πάνο Χριστοδούλου για το έργο «Πώς έμπλεξα με τη δικαιοσύνη και άλλες άγνωστες λέξεις» και  το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους στην Άννα Κουππάνου για το έργο «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε».

Τέλος, το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους απονέμεται στην Αγγελική Πιλάτη για την εικονογράφηση του έργου «Από τη γη μέχρι τα αστέρια-Dünyalar kadar» (συγγραφείς: Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή και Mehveş Beyidoğlu).

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εργάζεται μεθοδικά, ώστε να ενθαρρύνει αλλά και να αναδεικνύει την πνευματική δημιουργία ανθρώπων του τόπου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, επιδιώκει τη λειτουργία μηχανισμών για αποτελεσματικότερη διαχείριση των πολιτιστικών θεμάτων, αλλά και τη δημιουργία σημαντικών και αναγκαίων πολιτιστικών υποδομών.

15554635 10158120733470647 1566459427 n

«Ειδικότερα στον τομέα της λογοτεχνίας οι Πολιτιστικές μας Υπηρεσίες στηρίζουν έμπρακτα και ενισχύουν συγγραφείς, ποιητές, μεταφραστές καθώς και τους μελετητές της λογοτεχνίας με δύο προγράμματα επιχορήγησης λογοτεχνικών μεταφράσεων, με τη χρηματοδότηση λογοτεχνικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ και διαγωνισμών, με το σχέδιο ενίσχυσης Περιοδικών Εκδόσεων Πολιτιστικού Περιεχομένου, αλλά και με την αγορά εκδόσεων για τον εμπλουτισμό κυπριακών και ξένων βιβλιοθηκών. Η σημασία που αποδίδεται στην αξία της λογοτεχνίας αναδεικνύεται επίσης με τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων που ενισχύουν τη συμμετοχή των λογοτεχνών σε εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εθνικών Ινστιτούτων Πολιτισμού, και Πρεσβειών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, στηρίζεται η συμμετοχή Κυπρίων λογοτεχνών σε φεστιβάλ λογοτεχνίας και παρουσιάσεις βιβλίων στο εξωτερικό. Όλες αυτές οι δράσεις στοχεύουν στην κινητικότητα του ποιοτικού λογοτεχνικού βιβλίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανεκτίμητη παιδευτική του αξία», είπε ο κ.Καδής.

Η απονομή έγινε στο Κινηματοθέατρο Παλλάς και σε αυτήν παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το σύνολο πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

15515785 10158120733235647 1125590481 o

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:34

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:00
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη της απόπειρας φόνου
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.