Χωρίς διατυπώσεις η μετάβαση στη Σαλαμίνα για την 'Αντιγόνη'

Όπως ακριβώς ισχύει και στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, στην οποία οι οικουμενικοί νόμοι των θεών και των ανθρώπων οφείλουν να υπερισχύουν οποιασδήποτε επιβολής της όποιας Αρχής ή δομής εξουσίας, έτσι και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) κάνει για ακόμη μια φορά την υπέρβαση ενάντια στα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και με άμυνα την οικουμενικότητα του πολιτισμού, ανεβαίνει ξανά την Τετάρτη στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας παρουσιάζοντας το ομώνυμο έργο.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, τονίζοντας ότι “η απόφαση για την παράσταση της `Αντιγόνης` στη Σαλαμίνα πάρθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του ΘΟΚ και εμπίπτει πλήρως στους ιδρυτικούς σκοπούς του οργανισμού”.

Οι ιδρυτικοί σκοποί του ΘΟΚ, είπε ο Πρόεδρός του, “είναι η προαγωγή της θεατρικής τέχνης και της καλλιέργειας του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος του λαού σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Εμείς την κατεχόμενη Σαλαμίνα τη θεωρούμε κοιτίδα του πολιτισμού μας και πάμε εκεί ως οικοδεσπότες για να υποδεχθούμε τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, σε ένα πνεύμα συμφιλίωσης, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού”, σημείωσε ο κ. Τουμαζής.

Ερωτηθείς πώς ο ΘΟΚ απαντά στις “φωνές” αμφισβήτησης που μιλούν ακόμη και για προδοσία για την παρουσία του ΘΟΚ στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, ο κ. Τουμαζής είπε ότι “ο ρόλος του πολιτισμού είναι να δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στον τόπο μας όπου ζούμε για τόσα χρόνια σε μια μοιρασμένη πατρίδα”.

Ο κ. Τουμαζής δανείστηκε μια φράση του σπουδαίου αρχαιολόγου Δρ Βάσου Καραγιώργη, ο οποίος ανέσκαψε τη Σαλαμίνα, δηλώνοντας πως “είναι θλιβερό να εμπλέκεται και πάλι η Σαλαμίνα στη δίνη των πολιτικών μας διενέξεων, ενώ ανέμενε κανείς να είναι, με την ιερότητα και το συμβολισμό της, μοχλός συμφιλίωσης και ομοψυχίας, στους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζουμε”.

Συνεχίζοντας ο κ. Τουμαζής τόνισε ότι “μια παράσταση όπως και μία θεία λειτουργία (από τις δεκάδες που γίνονται κάθε βδομάδα από τους αρχιερείς μας στα κατεχόμενα) δεν νομιμοποιεί ούτε και αναγνωρίζει κράτη ή ψευδοκράτη”.

Ευελπιστώ βέβαια, είπε ο κ. Τουμαζής, “πως μια μέρα ο πολιτισμός θα έχει τη δύναμη να προσφέρει ακόμη πιο καίρια τις υπηρεσίες του στην παγκόσμια ειρήνη και στην ευημερία του κόσμου μας”.

Σε ερώτηση κατά πόσον η πολιτιστική διπλωματία και η συνύπαρξη απλών πολιτών από τις δύο κοινότητες συμβάλλει στη δημιουργία θετικού κλίματος και προετοιμασίας για την ενδεχόμενη λύση ο κ. Τουμαζής είπε ότι θεωρεί πως αυτή η τοποθέτηση, “είναι εκ των ων ουκ άνευ”.

Ανέφερε ότι “και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής ζουν απλοί άνθρωποι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι ελπίζουν πως θα αξιωθούν να ζήσουν μαζί σε μια επανενωμένη Κύπρο, γι' αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως πρωτοβουλίες σαν και αυτή συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στην επανένωση της πατρίδας μας”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες διατυπώσεις ζητήθηκαν από την τ/κ πλευρά για μετάβαση όλων των συντελεστών της παράστασης στη Σαλαμίνα, ο κ. Τουμαζής είπε ότι “δεν μας έχει ζητηθεί καμία διατύπωση και η παράσταση της Αντιγόνης όπως και του Ιππόλυτου που προηγήθηκε, τελεί υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό που συστάθηκε πέρυσι από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί” της οποίας είναι και ο ίδιος ο κ. Τουμαζής μέλος.

Εξήγησε ότι “η Επιτροπή αυτή παρέχει το πλαίσιο και διευκολύνει τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου με στόχο να φέρουν τις δυο κοινότητες πιο κοντά, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης της πατρίδας μας”.

Ο κ. Τουμαζής είπε ότι η απόφαση για την ίδρυση των τεχνικών επιτροπών πάρθηκε ήδη από το 2006 με τη συμφωνία της 8ης Αυγούστου μεταξύ του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και του τότε Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε ερώτηση για το ποιος ο συνειρμός της παρουσίασης της “Αντιγόνης” σε αυτό το συγκεκριμένο θέατρο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο Πρόεδρος του ΘΟΚ είπε ότι “η Αντιγόνη διεκδικεί την ταφή του νεκρού αδελφού της από τον θείο της τον Κρέοντα, τον άρχοντα της Θήβας, ο οποίος όμως αρνείται επικαλούμενος την προδοσία του Πολυνείκη ενάντια στην πατρίδα του”.

“Όμως οι αρχέγονοι, οικουμενικοί νόμοι των θεών και των ανθρώπων, που πηγάζουν από την αγάπη και την ανθρώπινη ακεραιότητα, οφείλουν να υπερισχύουν οποιασδήποτε επιβολής της όποιας αρχής ή δομής εξουσίας”, υπέδειξε ο κ. Τουμαζής.

Ανέφερε, επίσης, ότι “η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό έχει προσκαλέσει τους δύο ηγέτες, τους διαπραγματευτές καθώς και το διπλωματικό Σώμα, οι δύο όμως ηγέτες, δεν θα είναι στην Κύπρο την ημέρα της παράστασης”.

Για την ταυτότητα της παράστασης, ο κ. Τουμαζής είπε ότι “πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του ΘΟΚ με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα τρία δηλαδή, κρατικά θέατρα του ελλαδικού χώρου”.

Η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ξεκίνησε από την Επίδαυρο, όπου ο ΘΟΚ ξαναπήγε μετά από χρόνια, και αφού περιόδευσε στην Ελλάδα επισκέπτεται και την Κύπρο με αποκορύφωμα την παράσταση στη Σαλαμίνα την κοιτίδα του πολιτισμού στην Κύπρο, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:02

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.