Πολυχώρος τέχνης και σκέψης το σπίτι του Μάνου στη Ξάνθη

Σε στέγη πολιτισμού έχει μετατραπεί το σπίτι όπου γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ξάνθη ο Μάνος Χατζιδάκις.

Το διατηρητέο νεοκλασικό που χτίστηκε το 1895 ανακαίνισε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και εγκαινιάζεται στις 17 Απριλίου με μια μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης στον σπουδαίο συνθέτη.
Μιλώντας στο «Έθνος» ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Παυλίδης εξέφρασε ιδιαίτερη γιατί δημιουργείται αυτός ο πολυχώρος τέχνης και σκέψης και παραδίδεται στην πόλη, στους κατοίκους της και στους επισκέπτες, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στην προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι.
Στο ισόγειο του διώροφου κτιρίου, το οποίο διαθέτει εξαιρετικό ζωγραφικό διάκοσμο στους τοίχους και στα ταβάνια, θα φιλοξενούνται εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, θα γίνονται μαθήματα μουσικής και θα υπάρχει εκθετήριο και πωλητήριο.

home

Στον πρώτο όροφο θα υπάρχει ένα ιδιαίτερο καφέ και εστιατόριο και επίσης θα γίνονται εκδηλώσεις, ενώ ο δεύτερος όροφος ανακαινίστηκε και θα μείνει ως χώρος μνήμης με υλικό του Μάνου Χατζιδάκι, σε συνεργασία με την οικογένειά του.
Θα γίνονται επίσης εργαστήρια για παιδιά, θα υπάρχει τμήμα παραγωγής εκδόσεων, πολιτιστικών ανταλλαγών και ο χώρος θα δίνεται σε μουσικά σύνολα.
Αμέσως μετά τα εγκαίνια και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου, από το «Δίκτυο Λόγου και Πράξης» σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης» και υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα «Ο πολίτης Μάνος Χατζιδάκις», με εισηγήσεις, παρεμβάσεις, αναγνώσεις και απαγγελίες. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από έκθεση με δημοσιεύματα, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια από τη ζωή και το έργο, καθώς και δίσκους βινύλιου του Μάνου Χατζιδάκι.

Πηγή: Έθνος
Επιμέλεια: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:37

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.