Επανέρχεται ο πολιτισμός εν μέσω πανδημίας

Οι υγειονομικοί περιορισμοί είναι επιβεβλημένοι εν καιρώ πανδημίας. Όμως ο πολιτισμός και ιδιαίτερα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις υποφέρουν. Παρ' όλα αυτά, θέατρα, όπερες και συναυλιακοί χώροι ανά την Ευρώπη επανέρχονται, έστω και διστακτικά.

Το 65ο θεατρικό φεστιβάλ «Στέρια Πόζορτζ» στο Νόβισαντ της Σερβίας, για παράδειγμα, άνοιξε το Σάββατο τις πύλες του έπειτα από δύο αναβολές και θα κρατήσει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Σύνθημά τους φέτος: «Πραγματικότητα πιο παράξενη κι από τη φαντασία».

«Και μόνο ότι κάνουμε το φεστιβάλ φέτος είναι μια επιτυχία όλων όσοι εργαζόμαστε στο θέατρο. Αυτοί οι έξι μήνες χωρίς θέατρο πέρασαν σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε. Όμως ακόμα πιστεύω ότι το θέατρο είναι ο κεντρικός χώρος για τον κοινωνικό διάλογο», δήλωσε ο σκηνοθέτης Κόκαν Μλαντένοβιτς.

Στην Ιταλία, η όπερα του Σαν Κάρλο στη Νάπολι υποδέχθηκε ξανά το κοινό, έπειτα από μήνες lockdown. Οι πρώτες νότες που ακούστηκαν ήταν εκείνες του «Τιτάνα». Της Πρώτης Συμφωνίας του Γκούσταβ Μάλερ.

Όπως επεσήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Teatro San Carlo Στέφαν Λίσνερ, «σκέφτομαι τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την Ευρώπη, όπου βιώνουμε δύσκολες στιγμές. Πρέπει να προσπαθήσουμε προφανώς να σεβόμαστε όλους τους υγειονομικούς κανόνες. Αυτό είναι θεμελιώδες. Όμως προσπαθούμε και να καλωσορίζουμε το κοινό υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Επτά μήνες διήρκεσε η εκκωφαντική ησυχία στο Λισέου της Βαρκελώνης. Η περιώνυμη όπερα της καταλανικής πρωτεύουσας άνοιξε ξανά, με αυστηρά μέτρα. Κάθε θεατής εισέρχεται σε συγκεκριμένη ώρα, ενώ η μέγιστη χωρητικότητα ορίστηκε στο 50%.

Την Κυριακή, το Λισέου φιλοξένησε δύο από τις μεγαλύτερες φωνές της διεθνούς όπερας. Τον τενόρο Πιοτρ Μπέτσαλα και τη σοπράνο Σόντρα Ραντβανόβσκι.

Μια θριαμβευτική μουσική στιγμή που, έστω και δειλά, θυμίζει τους στίχους των Queen: The show must go on.

Πηγή: euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:29

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
ΕΚδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.