Αγία Νάπα: Διοργανώθηκε διάλογος με θέμα “Ασφάλεια στη θάλασσα”

Στην Αγία Νάπα και συγκεκριμένα στο Μουσείο Θάλασσα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συμμετοχικός διάλογος με θέμα “Ασφάλεια στη θάλασσα” με διοργανωτή τον ΜΚΟ Active Zone Outdoor.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Active Zone Outdoor αναφέρεται ότι «ο διάλογος, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου “Youth 4 the sea and vice versa” και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ είχε στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας ασφαλούς ενασχόλησης των νέων με τη θάλασσα είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο».

Προστίθεται ότι «αναγνωρίζοντας την χαμηλή συμμετοχικότητα των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες και τα αυξανόμενα περιστατικά πνιγμών και τραυματισμών στη θάλασσα, ο διάλογος επεδίωξε την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή νέων ηλικίας 13 – 30 σε μία ανοιχτή συζήτηση με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων προκειμένου να προταθούν από κοινού μέτρα σε κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτικό επίπεδο που θα επιτρέψουν την ασφαλή δραστηριοποίηση των νέων με τα θαλάσσια αθλήματα και το κολύμπι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ουσιαστική συνεισφορά στις εργασίες του διαλόγου έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης Εκπαιδευτής και Εξεταστής της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, ο Σωτήρης Ηλία εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης, ο Πολύβιος Σάββα επίτιμος πρόεδρος Ναυαγοσωστικού Ομίλους Λάρνακας και Ομίλου Υποβρύχιων δραστηριοτήτων Ιππόκαμπος, η Γεωργία Αθανασίου πρόεδρος του ΜΚΟ «Οξυγόνο», ο Αργύρης Γρηγορίου Εκπαιδευτής Ιστιοπλοΐας και 46 νέοι από όλη την Κύπρο».

Σημειώνεται ότι «η συμμετοχή στο διάλογο νέων με ανησυχίες σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στη θάλασσα και επιθυμία να εμπλακούν στη διαμόρφωση πολιτικής για τους νέους και μιας ευρείας ομάδας από φορείς χάραξης πολιτικής, λήψης αποφάσεων και επαγγελματιών, επέτρεψε την ολιστική διερεύνηση του θέματος και την κατάθεση μέτρων προς την κατεύθυνση της ασφαλούς αξιοποίησης της θάλασσας από τους νέους".

Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των προτεινόμενων εισηγήσεων, προστίθεται στην ανακοίνωση "οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι για να διευκολυνθεί η καλλιέργεια κουλτούρας ασφαλούς ενασχόλησης των νέων με τη θάλασσα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η ένταξη μαθημάτων κολύμβησης στη δημοτική εκπαίδευση, στοχευμένη ενημέρωση του κοινού στα ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για τα θέματα ασφάλειας στη θάλασσα, η θέσπιση νομοθεσίας για τήρηση των μέτρων ασφάλειας, η παροχή κινήτρων στο κοινό για την παρακολούθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για την ασφάλεια στη θάλασσα και η διεξαγωγή ενημερωτικών σεμιναρίων - διαλόγων μεταξύ νέων και φορέων λήψης αποφάσεων».

Αναφέρεται ακόμα ότι «ο διάλογος “Ασφάλεια στη θάλασσα” αποτέλεσε τον δεύτερο από μία σειρά τεσσάρων διαλόγων που θα διεξαχθούν από τον Active Zone Outdoor κατά τη διάρκεια του έργου και καταπιάνονται με θέματα που αφορούν την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα οφέλη της θάλασσας στην ψυχική τους υγεία, την ανάπτυξη περιβαλλοντικής κουλτούρας για την προστασία της θάλασσας και την ενεργοποίηση των νέων για ενασχόληση με τα θαλάσσια αθλήματα και τη θάλασσα. Ως απόρροια των συνεργατικών διαλόγων, θα αναπτυχθεί Έντυπο Πολιτικής το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί ως χάρτης εισηγήσεων στη χάραξη πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:11

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Οι ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσουν κυρώσεις κατά Ιράν σύντομα, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.