Τη λύπη του για το γεγονός ότι η πρότασή του για τους υδρογονάνθρακες απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
Πραγματοποιήθηκε το πρωί, στις εγκαταστάσεις του Bloomberg, στο Λονδίνο, η πρώτη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης της Κυπριακής Διασποράς στο Ην. Βασίλειο για την Οικονομική Διπλωματία, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.
ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ καλύπτεται από το κοινό ανακοινωθέν δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη σήμερα, ανέφερε, είναι μία συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σημείωσε ο κύριος Νεοφύτου, αποπροσανατολίζει από τον Εθνικό στόχο.
Η πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι μία και ξεκάθαρη: " η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, μέσα στο ξεκάθαρο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στη βάση των παραμέτρων του Πλαισίου Γκουτέρες".
ΑΚΕΛ
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι για πολλούς λόγους, η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Σημείωσε ότι περιέχει πρόνοιες οι οποίες από τη μια υποσκάπτουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη ενδέχεται να εγκλωβίσουν σε διάφορες σκοπιμότητες, την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Ο κύριος Κυπριανού σημείωσε, ωστόσο, ότι ένα απλό "όχι" στην πρόταση Ακιντζί δεν αρκεί. Τόνισε ότι η δική μας πλευράς θα πρέπει να απαντήσει στην πρόταση με τρόπο πολύ ολοκληρωμένο. Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να διατυπώσει την ετοιμότητά του για επανέναρξη διαπραγματεύσεων αμέσως, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και από το σημείο στο οποίο είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας το ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απαντήσει σε κάποιες κατανοητές ανησυχίες που υπάρχουν στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα για τα ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο. Θα πρέπει, ανέφερε, να εξηγήσουμε αντικειμενικά και ολοκληρωμένα γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των Τουρκοκυπρίων.
ΔΗΚΟ
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν καλύπτει και τη θέση του κόμματός του επί της πρότασης Ακκιντζί.
Τόνισε ωστόσο ότι η Κύπρος διέρχεται κρίσιμο σημείο όσον αφορά τις τουρκικές μεθοδεύσεις, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια αποτελεσματική διπλωματία για αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και χωρίς παλινδρομήσεις, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί από τη μια να αποφασίζονται μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη να επιτυγχάνεται συμφωνία σε ούτω καλούμενα, όπως είπε, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως εκείνο για την κινητή τηλεφωνία.
ΕΔΕΚ
Και η ΕΔΕΚ συμφωνεί με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, με συγκεκριμένες επισημάνσεις ωστόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι έχει υποδείξει στον πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι πάρα πολύ προσεκτικός στον τρόπο διαχείρισης αυτού του ζητήματος, καθώς και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει. Όπως ανέφερε ο κύριος Σιζόπουλος, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να εγκλωβιστούμε στις τακτικές κινήσεις τις οποίες η Άγκυρα θα επιδιώξει να προωθήσει, για να επετύχει τους δικούς της στόχους.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, για το γεγονός ότι ομόφωνα όλα τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών απέρριψαν την απαράδεκτη πρόταση του Ακκιντζί, η οποία, όπως είπε, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας για ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποπροσανατολίζει από την ουσία που είναι η λύση του Κυπριακού.
Πρόσθεσε ότι η πρόταση Ακκιντζί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, διότι υποβαθμίζει και καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζει το κατοχικό καθεστώς.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος δήλωσε ότι η πρόταση της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτη και απορρίπτεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ανέφερε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε στην παγίδα που στήνει η Τουρκία και να αρχίσουμε να συζητούμε τις παραμέτρους διαχείρισης του φυσικού αερίου, αντί την ουσία του Κυπριακού.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η πρόταση Ακκιντζί σκοπό είχε την αποτροπή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προνοεί στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας.
Σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, για να προσθέσει ότι οι συζητήσεις για τους ενεργειακούς πόρους δεν θα πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στη λύση.
ΕΛΑΜ
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη δήλωσε ότι η πρόταση Ακκιντζί απορρίπτεται κάθετα και ξεκάθαρα. Δεν νοείται, ανέφερε, να διαμοιραστεί το φυσικό αέριο, σε κοινότητες, χωρία ή ψευδοκράτη. Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι πολιτικές διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, έχουν αποτύχει παταγωδώς και έχουν οδηγήσει στη σημερινή εξέλιξη, δηλαδή να συζητούμε το αίτημα του κατοχικού ηγέτη για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.
ΔΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μέσα από την απάντησή του στον Ακκιντζί, θα πρέπει να δώσει το στίγμα ότι επείγει η λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Πρώτιστος στόχος μας, είπε, είναι η συνέχιση των συνομιλιών για επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος, Σταυρούλα Στεργίδου, Ανδρέας Κωνσταντίνου
Κατά της απόφασης της ΕΕ για μέτρα ενάντια στην Τουρκία τάσσεται η Μόσχα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, στην εφημερίδα Izvestia.
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση Ακκιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, καθότι αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού, αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών, που συνήλθε στη Λεμεσό, υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Με ομόθυμη στάση της πολιτικής ηγεσίας επιθυμεί η Κυβέρνηση να περιβάλλεται η απάντηση που θα δοθεί προς την τουρκική πλευρά, στην πρόταση του Μουσταφά Ακκιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο και τη διαχείρισή του.
Η πρόταση, η οποία καταγράφεται σε δισέλιδο έγγραφο με εννέα σημεία και η οποία επιδόθηκε την Κυριακή από εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών, το οποίο συγκάλεσε για σήμερα στις δέκα και τριάντα το πρωί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη Λεμεσό.
Στο έγγραφο Ακιντζί, γίνεται αναφορά σε συνιδιοκτήτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους
οι οποίοι όπως αναφέρει έχουν εγγενή και ίσα δικαιώματα στις παράκτιες πηγές υδρογονανθράκων ολόκληρου του νησιού.
Ο Μουσταφά Ακιντζί εισηγείται τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτές τις πηγές να διαμοιραστούν δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι θα αρχίσουν να τα λαμβάνουν ταυτοχρόνως.
Ζητά επίσης από κοινού αποφάσεις για τις δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες, περιλαμβανομένου του διαμοιρασμού εσόδων.
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε λύση σχετικά με τους υδρογονάνθρακες η οποία όπως αναφέρει δεν θα προκαταλαμβάνει νομικές και πολιτικές θέσεις των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων για τη συνολική λύση του Κυπριακού.
Ο Μουσταφά Ακιντζί ζητά επίσης, να απέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι από έκδοση αδειών και εξουσιοδότηση για εξερεύνηση και εκμετάλλευση σε θαλάσσιες περιοχές στις οποίες συμπίπτει η δικαιοδοσία.
Βάσει των αρχών αυτών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εισηγείται τη δημιουργία κοινής επιτροπής, υπό την αιγίδα και με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή.
Εισηγείται τη δυνατότητα συμμετοχής δύο ξένων και ανεξάρτητων ειδικών για θέματα ενέργειας, με καθεστώς παρατηρητή.
Γίνεται, επίσης, εισήγηση για σύσταση Κοινού Ταμείου Υδρογοναθράκων σημαντικό μέρος του οποίου να φυλαχθεί για να χρηματοδοτήσει στο μέλλον τη λύση για το περιουσιακό πρόβλημα.
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ
Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοζέπ Μπορέλ.
Στη διαδικασία υποβολής στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, συγκεκριμένων ονομάτων - νομικών και φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, βρίσκεται η Λευκωσία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία και τα πολιτικά επιχειρήματα που προβάλλει σε σχέση με την ΑΟΖ, ενισχύονται με την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, χαιρετίζει τη ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για ανώτατο όριο τις δύο προεδρικές θητείες.
«Μία προεκλογική μου πρόταση, μέρος του εκσυγχρονιστικού μας προγράμματος. Προσβλέπω σε συνεργασία με τη Βουλή για προώθηση των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ή θα κατατεθούν ενώπιόν της», σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΑΓΚ)
Η Ολομέλεια της Βουλής με οριακές ψήφους, 38 υπέρ, 12 κατά και μία αποχή τροποποίησε το Σύνταγμα περιορίζοντας τις θητείες του Πρόεδρου και Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο θητείες. Επίσης η Βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα, ομόφωνα, μειώνοντας το κατώτατο όριο ηλικίας για υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του Βουλευτή από τα 25 έτη της ηλικίας στο 21ο έτος ηλικίας.
Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία δεν είναι επικοινωνιακό ζήτημα αλλά μία ουσιαστική κίνηση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να έχει ως γνώμονά της, την απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Αμμοχώστου καθώς και άλλες σχετικές αποφάσεις του σώματος δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου