ΚΕ: Προβληματίζει η πολιτικοποίηση του θέματος των οδοφραγμάτων

Το παράνομο κατοχικό καθεστώς προβάλλει προσκόμματα αναγάγοντας το θέμα των σημείων διέλευσης σε πολιτικό, μέσα στα πλαίσια των διαδικασιών για την ανάδειξη του Τ/κ ηγέτη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας τις δηλώσεις για το θέμα του «πρωθυπουργού», Ερσίν Τατάρ, και του «υπουργού εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι.

Υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για το θέμα αυτό, και αυτός θα λάβει τις αποφάσεις του εντός των ημερών για το πώς θα ενεργήσει, είπε ο κ. Κούσιος. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέα επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το ζήτημα αυτό, ο κ. Κούσιος είπε πως δεν θα απέκλειε νέα επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί αν τούτο κριθεί αναγκαίο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο κ. Κούσιος υπενθύμισε πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποφασίσει την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, γνωστοποίησε την απόφασή του στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υπήρξε μια συναντίληψη και αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης - με εξαίρεση τα δυο σημεία διέλευσης στο Λήδρα Πάλας και στην οδό Λήδρας - για τις 8 Ιουνίου. Εξαίρεση θα υπήρχε για τη διέλευση των μαθητών από το σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας για να μπορούν να διευκολύνονται στη μετάβασή τους στα σχολεία με λεωφορεία", πρόσθεσε.
 
Σημείωσε πως "το παράνομο κατοχικό καθεστώς προβάλλει προσκόμματα αναγάγοντας το θέμα σε πολιτικό μέσα στα πλαίσια των διαδικασιών για την ανάδειξη του Τ/κ ηγέτη και είναι γνωστές οι δηλώσεις τόσο του ψευδοπρωθυπουργού κ. Τατάρ όσο και του ψευδοϋπουργού εξωτερικών κ. Οζερσάι για το θέμα".
 
"Είναι αντιληπτό σε όλους ότι το θέμα αποτελεί ζήτημα προεκλογικών συζητήσεων και υπάρχει μια προσπάθεια εκμετάλλευσής του από τον κ. Τατάρ", είπε ο κ. Κούσιος και υπενθύμισε τις αντιδράσεις του κ. Τατάρ "όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν φάρμακα και προστατευτικό υγειονομικό υλικό στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας όπου έφθασε στο σημείο να κατηγορεί τον κ. Ακιντζί για παράνομη εισαγωγή εμπορευμάτων στο ψευδοκράτος".
 
Υπενθύμισε επίσης τις αντιδράσεις του κ. Τατάρ και του κ. Οζερσάι στην περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε οδηγίες να συνδράμουν τα πυροσβεστικά πτητικά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στα κατεχόμενα, και ενώ υπήρχε η παράκληση από τον Τ/κ ηγέτη για συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

"Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να δούμε και την αντίδραση του κ. Τατάρ για το θέμα επαναλειτουργίας των σημείων διέλευσης το οποίο έχει αναχθεί σε πολιτικό θέμα για να χρησιμοποιηθεί για την επικείμενη διαδικασία ανάδειξης του Τ/κ ηγέτη", πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση αυτές τις μεθοδεύσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως η Κυβέρνηση «έχει κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσει τους Τ/κ συμπατριώτες μας. Οι εργαζόμενοι Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές έχουν ενταχθεί όλοι ανεξαίρετα στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και λάμβαναν τα ωφελήματα και τα επιδόματα", πρόσθεσε.

"Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειάς μας για διευκόλυνση όχι μόνο των Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές αλλά και των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές αλλά και άλλων ανθρώπων είτε για λόγους υγείας είτε για ανθρωπιστικούς λόγους ήμασταν απόλυτα θετικοί εξ ου και η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.
 
Παρά ταύτα οι αντιδράσεις του κ. Τατάρ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, σημείωσε.

Σε σχέση με τη δήλωση του κ. Τατάρ πως στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν ακόμα κρούσματα κορωνοϊού, ο Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «προσχήματα που επικαλείται ο ψευδοπρωθυπουργός κ. Τατάρ».
 
«Είναι γνωστό ότι η αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας στις ελεύθερες περιοχές είναι εξαιρετική και θεωρούμαστε μια ασφαλής χώρα καθόσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι δικαιολογίες που προβάλλονται είναι ακριβώς για σκοπούς προσκομμάτων σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης», πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη πως στα κατεχόμενα έχει διεξαχθεί μόνο περιορισμένος αριθμός εξετάσεων και στην τελευταία συνεδρία της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία «οι επιδημιολόγοι μας είχαν δώσει πλήρη στοιχεία και πλήρη εικόνα για το τί συμβαίνει στις ελεύθερες περιοχές σε αντίθεση με τα μέλη της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας που δεν έδωσαν κανένα στοιχείο και δεν υπήρξε προθυμία συνεργασίας για αυτό το θέμα».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε πως "έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις των επιδημιολόγων μας που αφορούν το θέμα της επαναλειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα και της επαναδρομολόγησης πτήσεων από την Τουρκία όπου η κατάσταση καθόσον αφορά τον κορωνοϊό δεν είναι και η καλύτερη".
 
«Αυτό, σε συνδυασμό με τους πολλούς φοιτητές στα κατεχόμενα εδάφη μας που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου όπως το Ιράν, μας προβληματίζει ιδιαίτερα, και για αυτό έχουμε ετοιμάσει συγκεκριμένα πρωτόκολλα, για αυτό έχουμε ετοιμάσει συγκεκριμένες διαδικασίες με αποκλειστικό σκοπό και στόχο την προστασία της υγείας του λαού μας, ένα θέμα για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και είναι το πρωταρχικό μέλημά μας να μην κινδυνεύσει η υγεία του λαού μας».
 
Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης είπε ακόμη πως «όπως είχαμε δηλώσει επανειλημμένα όταν λαμβανόταν η απόφαση για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων σημείων διέλευσης τα κριτήρια ήταν αποκλειστικά και μόνο για την προστασία της υγείας του λαού μας και δεν υπήρχε κανένα πολιτικό κριτήριο στη λήψη της απόφασης».
 
Αυτό καθίσταται απόλυτα ξεκάθαρο και από την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης με καθαρά επιδημιολογικά κριτήρια, κατέληξε.

 

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:44

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.