Επιστολή Γκουτέρες προς Ακκιντζί. Τι μεταδίδεται από τα κατεχόμενα

Ικανοποίηση για το ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο βρίσκονται σε επικοινωνία και συμφώνησαν να ανταλλάζουν πληροφορίες και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην απαντητική του επιστολή προς τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η επιστολή του κ. Γκουτέρες αποτελεί απάντηση στην επιστολή που είχε στείλει ο κ. Ακιντζί και προς τα ΗΕ (όπως και προς την ΕΕ, την Τουρκία και την Παγκόσμια Τράπεζα) ζητώντας στήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται ότι στην απαντητική του επιστολή, ο ΓΓ αναφέρει ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία σε όλο το νησί χρειάζεται συνεργασία, διάλογος και συντονισμένες ενέργειες.
 
Αναφέρει επίσης ότι το κύριο κανάλι επικοινωνίας σε περιόδους κρίσης είναι η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, ωστόσο για να συμβάλλουν σε έναν πιο ευρύ αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό, οι δύο ηγέτες πρέπει να ενθαρρύνουν και να ενδυναμώσουν και τις άλλες δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές.
 
Επιπλέον, ο ΓΓ αναφέρει ότι προτρέπει τους δύο ηγέτες να βρουν επιπρόσθετους τρόπους για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση υγείας στο νησί αναμένει να υπάρξει κοινή συμφωνία στις ρυθμίσεις για να ανοίξουν και πάλι τα σημεία διέλευσης.  Ενθαρρύνει δε τους ηγέτες σε όλα αυτά τα θέματα να συνεργαστούν με την Ειδική Εκπρόσωπό του, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Ο  Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ακόμη ότι για την οικονομική και τεχνική στήριξη της τ/κ κοινότητας βρίσκεται σε επικοινωνία με την κ. Σπέχαρ, έχει σημειώσει το αίτημα για στήριξη και συνεχίζουν να αξιολογούν στα ΗΕ τις δυνατές επιλογές για να μπορέσουν να προσφέρουν αυτή τη στήριξη.
 
Ο κ. Γκουτέρες εκφράζει επίσης ικανοποίηση για την αλληλεγγύη που επέδειξε και την στήριξη του Τ/κ ηγέτη στην έκκλησή του για παγκόσμια ανακωχή, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
 
Η πανδημία, πρόσθεσε, έχει θέσει σε κίνδυνο και την προστασία της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και αυτή του την άποψη την έχει μεταφέρει και στο ΣΑ του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ανησυχία του γι’ αυτούς που βρίσκονται σε πιο ευαίσθητη θέση έναντι της πανδημίας και έχουν επηρεαστεί σε υπέρμετρο βαθμό από τις συγκρούσεις, σημειώνοντας ότι είναι κοινή ευθύνη όλων η προστασία των γυναικών, των παιδιών και των ομάδων που έχουν τεθεί στο περιθώριο.
 
Η έκκλησή του, είπε, δεν αφορούσε μόνο την ανακωχή για τις συγκρούσεις σε εξέλιξη, αλλά στόχο είχε την ενθάρρυνση πλευρών σε μακρά διένεξη να λύσουν τις διαφορές τους άμεσα. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρόσθεσε, είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν οι ασυμφωνίες των πλευρών επειδή η καταπολέμηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο Γενικός Γραμματέας, λαμβάνοντας αυτό ως βασική αρχή, ανέθεσε σε όλους τους Ειδικούς Εκπροσώπους του εκεί όπου βρίσκονται να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για να υπάρχει πιο ενεργή και συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της του κορωνοϊού.
 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:15

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.