Σημαντική η αυριανή σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής με ΠτΔ

Σημαντική θεωρείται η αυριανή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη που θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
 
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με την έναρξη της δεύτερης φάσης, αφού η τα επιδημιολογικά στοιχεία βαίνουν καλώς.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, θα γίνει μια ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας για να γνωρίζει ο Πρόεδρος πού βρισκόμαστε κι αν είναι εντάξει να χαλαρωθούν επιπρόσθετα μέτρα.
 
Σημείωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση για τις χαλαρώσεις που θα λάβουν μέρος στην δεύτερη φάση.
 
«Επομένως, θα μιλήσουμε και για τα σχολεία και για τα αεροδρόμια, τον τουρισμό, για τα καφέ, τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια, το ποδόσφαιρο και για το κάθε τι που εμπίπτει στις επόμενες φάσεις. Όλα είναι στο τραπέζι», είπε.
 
Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καραγιάννης αρκέστηκε μόνο να πει ότι «οι εισηγήσεις πάρθηκαν με συλλογικότητα από την Επιτροπή».
 
«Μας έστειλαν διάφορα έγγραφα για διάφορα θέματα να εξετάσουμε. Κάναμε τις παρατηρήσεις μας και θα τοποθετηθούμε στην σύσκεψη», σημείωσε.
 
Για το άνοιγμα των αεροδρομίων, ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε ότι «παραμένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει».
 
Τις αποφάσεις για την δεύτερη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, όπως γνωστό, θα τις λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του στις επόμενες ημέρες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εξαγγείλει την δεύτερη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων με διάγγελμα του προς τον λαό.
 
Η δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αρχίζει στις 21 Μαΐου– 8 Ιουνίου και περικλείει τις πιο κάτω υπηρεσίες :

- Κομμωτήρια/ κουρεία/ ινστιτούτα αισθητικής (από 21 Μαΐου)
- Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση μόνο σε εξωτερικούς χώρους  (από 21 Μαΐου)
- Βιβλιοθήκες ( από 1 Ιουνίου)
- Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί χώροι (από 1 Ιουνίου)
- Πρακτορεία Στοιχημάτων (από 1 Ιουνίου)
- Λιμάνια σε πλήρη λειτουργία (από 1 Ιουνίου), με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια
  
Σε σχέση με τα μέτρα διακίνησης :
- Από 21 Μαΐου, καταργείται πλήρως το SMS,
- Επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα,
- Επιτρέπεται από 1 Ιουνίου ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.
- Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα, παιδότοπους σε εξωτερικούς χώρους, πλατείες, μαρίνες, κτλ, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.
- Κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10 μμ. μέχρι 6 π.μ.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:15

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.