Πιο αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας

Κατ’ εξαίρεση διακίνηση μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή sms, χρήση εντύπου μόνο για άτομα άνω των 65, αύξηση της ποινής για παράβαση των μέτρων σε €300, απαγόρευση συνάξεων σε οικίες εκτός από όσους διαμένουν σε αυτά, καθώς και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από 21:00 μέχρι τις 06:00 πέραν από τους εργαζόμενους που κατέχουν το ειδικό έντυπο, είναι μερικά από τα νέα πιο αυστηρά μέτρα για σκοπούς καταπολέμησης του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και τα οποία θα ισχύουν από αύριο το πρωί στις 0600.

Σε διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στα κριτήρια που θα ισχύουν για να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα ατόμων τα οποία θα περιληφθούν σε νέο διάταγμα που θα εκδώσει, ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα έρθει από την Κίνα το πρώτο μεγάλο φορτίο αναλωσίμων που έχει παραγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και ότι η Επιτροπή Φαρμάκων σε έκτακτη συνεδρία της εξέτασε τις κατευθυντήριες οδηγίες που ετοιμάστηκαν από την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή και αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τη διάθεση ικανοποιητικών ποσοτήτων των φαρμάκων που προτείνει.

Ειδική μνεία έκανε ο Υπουργός Υγείας στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ευχαριστώντας τους και διαβεβαιώνοντας τους ότι «θα είμαι προσωπικά δίπλα τους, μαζί τους και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε απροστάτευτους».
 
Πιο αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας
----
Ο Υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας ότι «από αύριο στις 0600 το πρωί απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμων διαμενόντων προσώπων».

Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 2100 μέχρι τις 0600 πλην όσων κατέχουν το έντυπο βεβαίωσης κυκλοφορίας εργαζομένων, το έντυπο Α.

«Η χρήση της κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης του όποιου προσώπου σύμφωνα με τις πρόνοιες του έντυπου Β, περιορίζεται σε μία φορά την ημέρα με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος sms στο 8998».

«Έγγραφη δήλωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που εμπίπτουν στις πρόνοιες του εντύπου Β, θα χρησιμοποιείται μόνο από πρόσωπα άνω των 65 ετών», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών, όπως υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες, μίνι μάρκετ, θα παραμείνουν κλειστές τις Κυριακές. Εννοείται ότι οι επιχειρήσεις αυτές δύνανται να παρέχουν κατ’ οίκον διανομής / delivery εάν και εφόσον το επιθυμούν.

Επιπλέον, συνέχισε, από αύριο Τρίτη στις 0600 αναστέλλεται η λειτουργία τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, υπηρεσίες εξυπηρέτησης αεροσκαφών εξαιρουμένων αυτών που εξυπηρετούν τις πτήσεις με άδεια από το Υπουργείο Μεταφορών καθώς και τις πτήσεις που αφορούν την μεταφορά εμπορευμάτων / cargo.

Ο αριθμός προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με ταξί, ιδιωτικά ή/και άλλα οχήματα δεν θα υπερβαίνει τα τρία άτομα, είπε.
 
Ανακοίνωσε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να οφείλουν να προβούν σε όλες τις αναγκαίες σηματοδοτήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει 2 μέτρα απόσταση από τους πολίτες τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησης, δηλαδή, εξήγησε, εντός των καταστημάτων/επιχειρήσεων και στις ουρές αναμονής εκτός των καταστημάτων/επιχειρήσεων.
 
Επιπλέον, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, «οι πολίτες όταν προσεγγίζουν χώρο που έχει πρόσβαση το δημόσιο, θα πρέπει να μεριμνούν όπως τηρούν απόσταση 2 μέτρων από άλλους συμπολίτες τους».
 
Πέραν του διατάγματος και των όσων προανέφερα, πρόσθεσε, έχει αποφασιστεί από την διυπουργική επιτροπή αύξηση της ποινής του εξώδικου από 150 σε 300 ευρώ, κάθετη αύξηση ελέγχων στα οδοφράγματα, αξιοποίηση των παρατηρητών της γειτονιάς.

«Θα γίνουν συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για έκδοση πιστωτικών καρτών στους δικαιούχους με βάση τις καταθέσεις τους και τρόποι προστασίας των πελατών που προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές», ανέφερε.

Ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι προς περιορισμό της διακίνησης των όσων έχουν διακριβωθεί ως θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, το Υπουργείο Υγείας μελετά τον τρόπο έτσι ώστε να επιβάλλεται ηλεκτρονική κατ’ οίκον επιτήρηση. Σε ερώτηση γι αυτό μέτρο εξήγησε ότι θα γίνεται με βραχιολάκι όπως γίνεται με φυλακισμένους που βγαίνουν από την φυλακή.

Διευκρίνισε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων χθες, αφορούσε δύο άτομα που είχαν έρθει από το εξωτερικό, δεν είχαν συμπτώματα, τους είχε ζητηθεί να αυτοπεριοριστούν, τα οποία κυκλοφορούσαν, είχαν αρκετές επαφές, εκ των υστέρων επιβεβαιώθηκαν ως θετικά κρούσματα «αλλά και επιπλέον έχουν μολύνει κάποια άτομα μέσω αυτής της απερίσκεπτης ενέργειας τους».

Σε ερώτηση τι θα γίνει με αναγκαίες επισκέψεις σε διανυκτερεύοντα φαρμακεία, απάντησε ότι θεωρεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται μετά από τηλεφωνική τους επικοινωνία, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί.

Σε ερώτηση για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος στα σπίτια, απάντησε ότι «έλεγχος θα γίνεται δειγματοληπτικά τόσο από τους παρατηρητές της γειτονιάς αλλά και από την Αστυνομία». Επανάλαβε όμως πως «ό,τι μέτρα και να πάρουμε αν ο κόσμος δεν συνειδητοποιήσει και δεν υιοθετήσει αυτά τα μέτρα, η Αστυνομία ή ο οποιοσδήποτε κληθεί να επιβλέψει την επιτήρηση δεν μπορεί να είναι πανταχού παρόντες». Άρα, πρόσθεσε, «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα».
 
Θα γίνουν επιτόπια επισκέψεις και από την Αστυνομία, από τους υγειονομικούς επιθεωρητές των Δήμων και του Υπουργείου Υγείας, είπε απαντώντας σε ερώτηση για την επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων σε επιχειρήσεις. Κάλεσε επίσης τους πολίτες εκεί που δεν εφαρμόζονται τα μέτρα να προβαίνουν σε καταγγελία.
 

Στην Κύπρο χωρίς πιστοποιητικό μόνο όσοι ήταν στο εξωτερικό για θεραπεία και ευπαθείς φοιτητές
-----------------

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι θα εκδοθεί σήμερα διάταγμα με το οποίο καθορίζεται ότι δικαίωμα εισόδου στην Δημοκρατία χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού εξέτασης του κορωνοϊού θα έχουν όσοι έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους μαζί με τα πρόσωπα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση ή την νοσηλεία τους ή φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τον κορωνοϊό βάσει του ανακοινωθέντος του Υπουργείου Υγείας την 16η Μαρτίου.

«Προς διευκρίνιση, όσοι μετέβησαν για ιατρικούς λόγους αντί της προσκόμισης του ιατρικού πιστοποιητικού, θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση από τις κατά τόπους διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Επιπλέον όσοι είναι φοιτητές και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να κατέχουν ειδική βεβαίωση, που θα εκδίδεται μόνο κατόπιν αξιολόγησης των απαιτούμενων ιατρικών πιστοποιητικών από τριμελές ιατροσυμβούλιο». Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΠΙΣ στο [email protected].

Ανέφερε ακόμα ότι εφόσον παραστεί ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο για να επιστρέψουν στην Κύπρο επιβάτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες.

Όλοι όσοι εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευκρίνισε, θα παραμείνουν για 14 ημέρες από την άφιξή τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης – καραντίνας που θα υποδεικνύει το κράτος εκτός από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους.

Τα εν λόγω πρόσωπα θα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους.

Νοείται, σημείωσε, ότι «με την είσοδο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξέταση για την ασθένεια COVID-19 και ακολούθως θα ακολουθούνται οι πρόνοιες του σχετικού πρωτοκόλλου».
 
 
Κάνουμε τα πάντα για θωράκιση των νοσοκομείων και των επαγγελματιών υγείας
------------

Το δεύτερο θέμα, στο οποίο επιθυμώ να αναφερθώ, είπε ο κ. Ιωάννου, είναι η ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού, αλλά και ευρύτερα.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε να θωρακίσουμε τα νοσοκομεία μας και τους επαγγελματίες υγείας», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει σχεδιασμός, ο οποίος τροποποιείται αναλόγως των εξελίξεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι κανένα νοσοκομείο σε καμιά χώρα δεν έχει την επάρκεια να ανταποκριθεί σε μαζικά περιστατικά».

Προχώρησε εξηγώντας τις τρεις γραμμές άμυνας που έχουν δημιουργηθεί για τη θωράκιση των νοσοκομείων.
 
«Όποιος πολίτης δεν αισθάνεται καλά να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό, ο οποίος θα τον παραπέμψει στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας», είπε, προσθέτοντας ότι σε κάθε πόλη λειτουργούν αυτή τη στιγμή από δύο Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, στα οποία παραπέμπονται οι ασθενείς με πιθανά συμπτώματα κορωνοϊού.

Μέχρι να διευκρινιστεί εάν ένας ασθενής είναι θετικός στον ιό, ανέφερε, «οδηγείται στο Ιατρείο Βραχείας Νοσηλείας, που έχουμε δημιουργήσει στα νοσοκομεία, ώστε να αποκλείσουμε την πιθανότητα διασποράς του ιού μέσα στα νοσοκομεία».
 
Είπε επίσης ότι περισσότερα για το σχέδιο δράσεις θα ανακοινωθούν αύριο, Τρίτη, από τη διεύθυνση και διοίκηση του ΟΚΥπΥ.
 
Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «αυτή την κρίσιμη ώρα στηριζόμαστε στους επαγγελματίες υγείας, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι χωρίς ίχνος υπερβολής είναι οι φύλακές μας».

«Τους ευχαριστώ και πάλι. Τους ευγνωμονώ για μια ακόμη φορά, εκ μέρους της Κυβέρνησης, της πολιτείας, του κάθε πολίτη», πρόσθεσε.

Ως Υπουργός Υγείας, διαβεβαίωσε ότι «θα είμαι προσωπικά δίπλα τους, μαζί τους και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε απροστάτευτους».

Είναι, τόνισε, «τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται ο σχεδιασμός μας για την αντιμετώπιση αυτή της κρίσης. Είναι η αρχή και το τέλος της προσπάθειάς μας και δεν περισσεύει κανένας τους».

Κάλεσε τους επαγγελματίες υγείας «να συνεχίσουν με την ίδια αφοσίωση και η πολιτεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους προστατέψει, να τους στηρίξει και να τους ανταμείψει».
 


Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:04

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.