Εκπληξη Υπουργείου Υγείας για δηλώσεις γιατρών για Ιατρεία Δημόσιας Υγείας

Έκπληξη εκφράζει το Υπουργείο Υγείας για τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών της ιατρικής κοινότητας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν είχαν ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας και τον ρόλο που θα έχουν οι Προσωπικοί Ιατροί στη διαδικασία πρόσβασης των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαχείρισης της πανδημίας COVID-19.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως είναι απορίας άξιο που ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Οικογενειακού/Προσωπικού Ιατρού ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τον τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργούν τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και τον ρόλο που καλούνται να έχουν οι Προσωπικοί Ιατροί στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού".

Κι αυτό, όπως αναφέρεται, δεδομένου ότι "στις 19 Μαρτίου 2020, σε κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου -στον οποίο, παρεμπιπτόντως, η Κυπριακή Εταιρεία Οικογενειακού/Προσωπικού Ιατρού είναι μέλος- εξηγούσαν τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν για να εξυπηρετηθούν από τους Προσωπικούς Ιατρούς και την πρόσβασή τους στα συγκεκριμένα Ιατρεία. Η ίδια ανακοίνωση στάλθηκε και μέσω του λογισμικού του ΟΑΥ προς τους συμβεβλημένους ιατρούς για ενημέρωσή τους".

Επίσης, όπως αναφέρεται, "στις 24 Μαρτίου 2020, ακολούθησε νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στην οποία εξηγείται με σαφήνεια ο τρόπος, μέσω του οποίου μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση και να επικοινωνούν με τους Προσωπικούς τους Ιατρούς".

Την ίδια μέρα, προστίθεται, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προώθησε μέσω του Λογισμικού του ΓεΣΥ ενημέρωση για τον νέο αναθεωρημένο αλγόριθμο που πρέπει να εφαρμόζουν οι Προσωπικοί Ιατροί όταν έχουν να διαχειριστούν δικαιούχους με ύποπτη συμπτωματολογία που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 23 Μαρτίου 2020, τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα καταγραφής αναφορών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, για το οποίο οι Προσωπικοί Ιατροί ενημερώθηκαν και στο οποίο ήδη άρχισαν να καταχωρούν στοιχεία για άμεσο χειρισμό από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρόλα τα πιο πάνω, και για να απαλειφθεί το όποιο κενό ενδεχομένως να υπάρχει στην ενημέρωση των γιατρών, παρατίθεται εκ νέου η διαδικασία.

Σύμφωνα με αυτήν, "σε περίπτωση που πολίτης αντιμετωπίζει ύποπτα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, καλείται να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με τον Προσωπικό του Ιατρό, ο οποίος θα του δώσει τις αρχικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει. Στην περίπτωση που ο Προσωπικός Ιατρός κρίνει ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ο Προσωπικός Ιατρός θα υποβάλλει σχετικό αίτημα στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στη συνέχεια, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων θα επικοινωνεί με τον ασθενή και θα διευθετείται ραντεβού στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, κατά προτεραιότητα|".

"Σε περίπτωση που πολίτης έχει διαγνωστεί θετικός και θα πρέπει να περιοριστεί στο σπίτι, θα παρακολουθείται μέσω τηλεφώνου από τον Προσωπικό του Ιατρό, ο οποίος θα του παρέχει σχετικές οδηγίες. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω πολίτες πρέπει να επικοινωνούν με τους Προσωπικούς τους Ιατρούς και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους. Μόνο στις περιπτώσεις επειγόντων και σοβαρών περιστατικών, σύμφωνα με την κρίση του Ιατρού και κατόπιν τηλεφωνικής αξιολόγησης, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τους ιατρούς στα ιατρεία τους", προστίθεται.

Σε περίπτωση που ο Προσωπικός Ιατρός δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους δικαιούχους του καταλόγου του, οι ασθενείς καλούνται να επικοινωνούν με τον αντικαταστάτη του που θα έχει οριστεί για τον σκοπό αυτό. Εάν ένας πολίτης δεν είναι εγγεγραμμένος δικαιούχος σε Προσωπικό Ιατρό και μόνο τότε, μπορεί να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο 1420 για περισσότερη καθοδήγηση.

Ασθενείς οι οποίοι παρακάμπτουν τη διαδικασία και επισκέπτονται αυτοβούλως ή μετά από προφορικές οδηγίες των Προσωπικών Ιατρών τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ή στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας χωρίς να προηγηθεί διευθέτηση ραντεβού, δεν θα έχουν προτεραιότητα για εξυπηρέτηση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.