CΟVID-19:Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος-Τα μέτρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος. Ακόμα επτά νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες βράδυ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 33. Άλλα δύο κρούσματα ανιχνεύθηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως και ανακοινώθηκαν σειρά μέτρων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας.

Η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέπεται μόνο σε όσους προσκομίζουν αποδεικτικό έγγραφο υγείας από τη χώρα προέλευσής τους από διαπιστευμένο οργανισμό για θέματα δημόσιας υγείας και όχι παλαιότερο των τεσσάρων ημερών. Όσοι επιστρέφουν θα τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα για δεκατέσσερις ημέρες, σε χώρους φιλοξενίας που θα καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν η είσοδος στη Δημοκρατία, εκτός εάν πληροί και είναι σε θέση να αποδείξει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
Ως εκ τούτου θα παραχωρηθεί επίδομα επτακοσίων-πενήντα ευρώ σε όσους φοιτητές θα παραμείνουν στις χώρες φοίτησής τους.
Οι απαγορεύσεις ισχύουν και για όσους διέρχονται από τα οδοφράγματα, εκτός για ανθρωπιστικούς λόγους και κατόπιν ειδικής άδειας από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα, στις έξι το απόγευμα έως και τις 30 Απριλίου.
​​
Αναστέλλουν από σήμερα το πρωι και για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων τη λειτουργία τους οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

- Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, καφετέριες, και καφενεία-μπαρ, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης - με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κατ' οίκον διανομή.
- Κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, πρακτορεία τυχερών παιγνίων και καζίνο, αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλητικοί όμιλοι.
Κλειστοί θα παραμείνουν ακόμη, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία, θεματικά πάρκα και λούνα-παρκ, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αναψυχής και ινστιτούτα αισθητικής και μασάζ.
Όλες οι επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα να εκτελούν διοικητικές και άλλες εργασίες - κεκλεισμένων των θυρών, με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Τα ξενοδοχεία αναστέλλουν τις εργασίες τους έως τις 30 Απριλίου 2020.

Ανοικτές παραμένουν, ουσιώδεις υπηρεσίες λιανικού εμπορίου τροφίμων - υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρείται το μέτρο της παρουσίας στον ίδιο χώρο αριθμού ατόμων, χωρίς να παραβιάζεται η προϋπόθεση: ένα άτομο ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου.
Συνεχίζουν τη λειτουργία τους: φαρμακεία, ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, λαϊκές αγορές, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, πρατήρια καυσίμων και περίπτερα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ για σκοπούς ενίσχυσης της δημόσιας υγείας. Επτακόσια εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος στήριξης δημοσιονομικού περιεχομένου, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Για το δημόσιο τομέα, έχουν εξουσιοδοτηθεί οι αρμόδιοι Υπουργοί για καταρτισμό σχεδίου λειτουργίας έκτακτης ανάγκης.


Στα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για τον κορονοϊό περιλαμβάνονται:

- η ενίσχυση του τομέα της υγείας με εκατό εκατομμύρια ευρώ.
- ενίσχυση της υπηρεσίας 14-20.
- μη καταβολή της πρόσθετης εισφοράς στο ΓεΣΥ, η οποία προγραμματίζεται για την τριακοστή-πρώτη Μαρτίου για δύο μήνες, από εργοδότες, εργαζομένους και κράτος.
- αναστολή για δύο μήνες της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ για παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις,
- προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 17% για περίοδο δύο μηνών και από 9% σε 7% για περίοδο τρεισήμισι μηνών, προς ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και τόνωση της κατανάλωσης,
- ειδικές ρυθμίσεις διευκολύνσεων για όσους έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ληξιπρόθεσμων Οφειλών,
- παράταση για δύο μήνες της υποχρέωσης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για όσους είχαν υποχρέωση να το πράξουν μέχρι την τριακοστή-πρώτη Μαρτίου,
- αναστολή της απαίτησης κατακράτησης εγγυήσεων, και
- πρόσθετες πιστώσεις 11 εκατομμυρίων ευρώ για υλοποίηση δράσεων στήριξης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2020, σε συνεργασία με Αεροπορικές Εταιρείες και Οργανωτές Ταξιδίων, καθώς και δράσεων για ενίσχυση της προσέλκυσης τουριστών κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2020– Μαρτίου 2021.
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα με σημαντικά ευνοϊκούς όρους.

Θα ενισχυθεί το δικτύο προστασίας των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Θα χορηγηθεί ειδική άδεια έως και τέσσερις εβδομάδες, εξαιρουμένων των αργιών, σε εργαζόμενους γονείς τόσο στον δημόσιο όσον και στον ιδιωτικό τομέα, για τη φροντίδα παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών.
Για την ειδική άδεια, θα παραχωρείται επίδομα αναλόγως μισθού με ειδική ρύθμιση για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Η άδεια θα παραχωρείται σε έναν από τους δύο γονείς.
Επίσης, εάν ο ένας γονέας εργάζεται / λαμβάνει επίδομα ανεργίας/ συμμετέχει σε Σχέδιο Αναστολής Εργασιών και ο έτερος όχι, ο εργαζόμενος γονέας δεν την δικαιούται, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται έχει νοσήσει ο ίδιος με τον ιό ή νοσηλεύεται ή είναι άτομο με αναπηρία ή άτομο σε υποχρεωτικό περιορισμό.
Η άδεια σε γονείς για τη φροντίδα παιδιών θα παραχωρείται, εάν η φύση της εργασίας τους δεν επιτρέπει την τηλε- εργασία ή την εργασία από το σπίτι ή την εργασία με ευέλικτο ωράριο και σε συνεννόηση με τον εργοδότη.Η εν λόγω άδεια εφαρμόζεται για γονείς, ατόμων με αναπηρίες (ανεξαρτήτως ηλικίας), νοουμένου ότι δεν παραχωρείται για τα άτομα αυτά επίδομα φροντίδας

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου, Αίμιλη Μιχαήλ, Χρίστος Πάσιος

Επιμέλεια: Νίκος Παναγιωτίδης

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:28

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.