Κυπριακό, έκνομες ενέργειες Τουρκίας και το χαλούμι στο επίκεντρο της συνάντησης του ΠτΔ με την Φον Ντερ Λάιεν

Κυπριακό, έκνομες ενέργειες Τουρκίας και το χαλούμι στο επίκεντρο της συνάντησης του ΠτΔ με την Φον Ντερ Λάιεν. 

Το Κυπριακό, οι έκνομες ενέργειες Τουρκίας σε ΑΟΖ και Αμμόχωστό, ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ και ο φάκελος της Κομισιόν για το χαλούμι, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με τα όσα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στον Τύπο στο περιθώριο της εκτάκτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ολοκληρώνοντας τις πρώτες επίσημες συναντήσεις του με τους νέους θεσμούς της ΕΕ".

Όπως σημείωσε "στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε το υπό διαπραγμάτευση Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-2027) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ανησυχίες της καθόσον αφορά τα κονδύλια τα οποία θα παραχωρηθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και ιδιαίτερα στα θέματα της πολιτικής συνοχής, της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και του μεταναστευτικού, όπου εξήγησε στην κ.Φον Ντερ Λάιεν, ότι λόγω της μεγάλης ροής των προσφύγων και των αιτούμενων ασύλου στην Κύπρο, οι συνθήκες επιβάλουν την αύξηση των κονδυλίων τα οποία θα λάβει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση". Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος "ήρε επίσης επιμέρους θέματα, όπως του φακέλου για το χαλούμι και η κ.Φον Ντερ Λάιεν αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα έδωσε οδηγίες να επισπευσθεί η εξέταση του φακέλου για το χαλούμι". "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια συζήτησε και ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στην περίκλειστη ζώνη και περιοχή της Αμμοχώστου, εξηγώντας ότι ενέργειες σαν αυτές δεν πρέπει να μην αντιμετωπίζονται από την ΕΕ, και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ στο θέμα αυτό, με τρόπο που η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μείνουν οι ενέργειές της χωρίς κυρώσεις", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

"Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Κύπρο να έχει ευέλικτη στάση στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας - ΕΕ, καθώς επίσης και τα κονδύλια τα οποία η ΕΕ παραχωρεί τόσο στην Τουρκία, όσο και στους Τουρκοκυπρίους", σημείωσε.

"Στόχος δεν είναι η αποκοπή των κονδυλίων, αλλά θα πρέπει τόσο η Τουρκία, όσο και κάποιοι των Τουρκοκυπρίων να αντιληφθούν ότι ενέργειες σαν αυτές συνεπάγονται κόστη", εξήγησε ο κ. Κούσιος. "Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε και σε αυτό το θέμα απόλυτη κατανόηση και έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία στο θέμα αυτό, με την Κομισιόν και την ίδια την Πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και ενέργειες εκ μέρους όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ", τόνισε. "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επισκεφθεί την Κύπρο. Η Πρόεδρος της Επιτροπής απεδέχθη την πρόσκληση και θα καθοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψής της σε μεταγενέστερο στάδιο", κατέληξε ο Εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το πρωί επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίον συζήτησαν το Κυπριακό, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Τουσκ με λεπτομέρειες για τις έκνομες αυτές ενέργειες τόσο εντός της ΑΟΖ, όσο και στα θέματα της περίκλειστης Αμμοχώστου. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Τουσκ για τη συνεχή σταθερή υποστήριξη του ΕΛΚ ο οποίος διαβεβαίωσε ότι σταθερά το ΕΛΚ θα στηρίζει τις θέσεις της Κύπρου.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.