Ο οικονομικός έλεγχος της Βουλής συζητήθηκε στη Σύσκεψη Αρχηγών

Το θέμα του εξωτερικού οικονομικού ελέγχου της Βουλής θα ρυθμιστεί με νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή ως απορρέουσα υποχρέωση που πηγάζει μετά την 11η τροποποίηση του Συντάγματος για την οικονομική αυτονόμηση της Βουλής δήλωσαν οι Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι των Κομμάτων μετά την, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, σύσκεψη Αρχηγών κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι μέχρι την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ, ο υπό επεξεργασία νόμος για τον οικονομικό έλεγχο της Βουλής, την αρμοδιότητα ελέγχου με βάση το νόμο έχει ο Γενικός Ελεγκτής.

Εκπρόσωποι των κομμάτων που προέβησαν σε δηλώσεις ανέφεραν πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το θέμα είναι η μισή αλήθεια και αδικεί το Κοινοβούλιο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι σύντομα το κείμενο νόμου για τον οικονομικό έλεγχο της Βουλής θα δοθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα για να εκφράσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους επί του κειμένου.

Στις δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης Αρχηγών έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Βουλής και τέθηκε το θέμα της διαρροής της επιστολής του Γενικού Διευθυντή της Βουλής στον Γενικό Ελεγκτή.

Ο κ. Τορναρίτης πρόσθεσε ότι σε συνέχεια της τροποποίησης του Συντάγματος για την οικονομική αυτονόμηση της Βουλής, πρέπει να ακολουθήσει θέσπιση νομοθεσίας για τον οικονομικό έλεγχο των δαπανών που γίνονται από το νομοθετικό σώμα. Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει εξουσία μέχρι το δευτερόλεπτο, που θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τον οικονομικό έλεγχο της Βουλής, να ασκήσει τον έλεγχο στην οικονομική διαχείριση που κάνει η Βουλή.

Περαιτέρω ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι θα συναποφασιστεί μέσα από τη διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, σε ποιον θα ανατεθεί με τον προωθούμενο νόμο ο οικονομικός έλεγχος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν έχουμε πρόβλημα ο έλεγχος να διενεργείται από τον Γενικό Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη κατατέθηκαν και άλλες απόψεις όπως, ο έλεγχος να ασκείται από τη Γκρέκο, ή ελεγκτικό οίκο. Εξέφρασε ακολούθως την άποψη ότι μέσα από τον διάλογο «θα πετύχουμε τις καλύτερες αποφάσεις».

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε στη συνέχεια ότι τα πολλά που ακούστηκαν και γράφτηκαν είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο αναφορικά με τον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή περιείχαν τη μισή αλήθεια. Ερωτηθείς αν η παρατήρηση του, για τη μισή αλήθεια αφορούσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, είπε πως ο ίδιος ο κ. Τορναρίτης δεν αναφέρθηκε σε ονόματα.

Στάθηκε ταυτόχρονα στο γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο στις δαπάνες της Βουλής και την πλήρη διαφάνεια, προσθέτοντας ότι «σε ένα πρώτο επίπεδο η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι ο Γενικός Ελεγκτής θα πρέπει να συνεχίσει τον οικονομικό έλεγχο των οικονομικών της Βουλής». Ερωτηθείς αν θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Βουλής να ενημερώσει τη σύσκεψη Αρχηγών για την αποστολή της επιστολής από τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής, ο κ. Τορναρίτης είπε πως δεν υπάρχει νόμος ή κανονισμός που να υποχρεώνει είτε τον Πρόεδρο της Βουλής, είτε τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής να ενημερώνουν τα κόμματα για την όποια επιστολή στέλνουν.

Ο κ. Τορναρίτης, συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τη σύσκεψη πως ο Γενικός Ελεγκτής θα ελέγξει τα όσα οικονομικά στοιχεία υπάρχουν για τα χρόνια που πέρασαν και μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νόμος που πρόκειται να θεσπίσει η Βουλή. Διευκρίνισε πως δεν άκουσε επί αυτού την όποια αντίθετη άποψη στη Σύσκεψη Αρχηγών.

Ερωτηθείς αν παρέστη στη Σύσκεψη ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε πως παρέστη η Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, που αποχώρησε από τη σύσκεψη νωρίτερα από τη σύσκεψη για προσωπικούς λόγους. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως η θέση του ΑΚΕΛ είναι σαφής και ξεκάθαρη ότι ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να συνεχίσει να ελέγχει και τη Βουλή, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελεγκτική Υπηρεσία περιπτώσεις που φαίνεται να υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της, στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της». Ο κ. Λουκαϊδης διευκρίνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις, που η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβη σε συστάσεις εντός των αρμοδιοτήτων της και που βοήθησαν τη Βουλή να λάβει μέτρα για να διορθώσει διαδικασίες και να κινηθεί στη βάση της νομιμότητας.

Συνεχίζοντας είπε πως το ΑΚΕΛ θα αναμένει να κατατεθεί η νέα νομοθεσία και θα συμβάλει δημιουργικά ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παρατήρησε ότι απουσιάζει η διαδικασία εσωτερικό ελέγχου, που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί. Ο κ. Λουκαϊδης, εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση στο κυρίαρχο ζήτημα έστειλε λάθος μηνύματα στην κοινωνία και αδικεί συνολικά το κοινοβούλιο, καθώς δεν υπάρχει από κανένα η πρόθεση να αποκλείσει τον εξωτερικό έλεγχο.

Απαντώντας αν θα πρέπει να τροποποιηθεί και νέο άρθρο του Συντάγματος που αφορά τις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή είπε πως είναι πρωθύστερο και μη φρόνιμο να γίνονται συζητήσεις επί υποθετικών σεναρίων.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας συγγραφής της νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ και εξήγησε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Γενικός Διευθυντής της, ζήτησαν σχετική πληροφόρηση από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών της ΕΕ για να διαπιστωθούν οι πρακτικές που εφαρμόζονται.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι σε πρώτη συζήτηση και προβληματισμό τέθηκε το θέμα της διαμόρφωσης της νομοθεσίας που θα διέπει τον οικονομικό έλεγχο της Βουλής. Πρόσθεσε ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός και εξήγησε πως είναι άλλο η οικονομική διαχείριση των πόρων που προϋπολογίζονται για τη λειτουργία της Βουλής σε διοικητικό επίπεδο και όχι μόνο, και άλλο οι οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις που έχουν σχέση με τη λειτουργία της Βουλής και των κομμάτων.

Συνεχίζοντας είπε ότι αυτά είναι θέματα που ήδη καθορίζονται με τη νομοθεσία και οποιαδήποτε παρέμβαση και οποιοσδήποτε έλεγχος συνιστά αρνητική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων και της Βουλής. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης, αυστηρός και διαφανής έλεγχος για το πως θα πρέπει να διατίθενται τα χρήματα που προϋπολογίζονται για τη λειτουργία της Βουλής. Ο κ. Σιζόπουλος είπε στη συνέχεια ότι δεν αποκλείεται ο οικονομικός έλεγχος που προανέφερε να διενεργείται από τον Γενικό Ελεγκτή. «Μπορεί να είναι ο Γενικός Ελεγκτής, μπορεί να είναι ελεγκτικός οίκος, ή άλλος οργανισμός ο οποίος θα προβαίνει στον έλεγχο». Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν μπορεί η οποιαδήποτε ελεγκτική υπηρεσία να καθορίζει ποια θα είναι η χορηγία στα κόμματα, πόσοι θα είναι οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες ή όλα όσα ρυθμίζονται με άλλες νομοθεσίες.

Ερωτηθείς αν η Βουλή θα πρέπει να δώσει στον Γενικό Ελεγκτή τα στοιχεία που ζήτησε για τα έτη 2016-2018, είπε πως η Βουλή πρέπει να τα δώσει γιατί δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ του νόμου και ως εκ τούτου ότι προέβλεπε το Σύνταγμα και η νομοθεσία πρέπει να τηρηθεί.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι οι υπηρεσίες της Βουλής επεξεργάζονται κείμενο νόμου, το οποίο θα οδηγηθεί πιθανότατα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για να καθοριστεί πλέον ο τρόπος ελέγχου της Βουλής για την οικονομική διαχείριση που κάνει. Στο πλαίσιο αυτού του νόμου δεν εξαιρείται ο έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία και ως εκ τούτου, όλα όσα ειπώθηκαν επί του θέματος αυτό το διάστημα είναι η μισή αλήθεια και ποτέ η Βουλή των Αντιπροσώπων και ο Πρόεδρος της δεν εξέφρασαν την άποψη ότι δεν θέλει να ελέγχεται η Βουλή για την οικονομική διαχείριση από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Ερωτηθείς σχετικά είπε πως για τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει ο νόμος για τον έλεγχο της Βουλής που πρέπει να εφαρμοστεί.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γιωργάλλας είπε πως ήταν άδικη η κριτική που ασκήθηκε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια. Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι κάποιοι πρέπει να πουν ξεκάθαρα τη θέση τους στο ζήτημα του κανονιστικού και οικονομικού ελέγχου της Βουλής από τον Γενικό Ελεγκτή, επειδή, ανέφερε, άλλα λεν έξω δημόσια και άλλα πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόσθεσε ότι η θέση του Κινήματος είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει ο Γενικός Ελεγκτής να συνεχίσει να ελέγχει διαχειριστικά και οικονομικά τις δαπάνες της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εξέφρασε την άποψη πως τα όσα αφορούν την αυτονομία της Βουλής αφορούν τον εσωτερικό έλεγχο, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, καθώς δεν υπάρχει ούτε υπηρεσία, ούτε διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, εξήγησε. «Κάνουμε τους δασκάλους σε άλλους ενώ δεν έχουμε εφαρμόσει αυτά που θα έπρεπε», είπε τέλος.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.