ΥΠΕΞ:Η Λευκωσία υπολογίζει στη στήριξη της Βουλγαρίας

Οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επιζήμιες για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Η Λευκωσία, είπε, υπολογίζει στη στήριξη της Βουλγαρίας για εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ και οριστικοποίηση του καταλόγου φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να επισκεφτεί επίσημα τη Βουλγαρία στα τέλη του επόμενου μήνα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό για την Δικαστική Μεταρρύθμιση και Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Σόφια, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε την ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

«Όπως συμφωνήσαμε όλοι στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, πρέπει να επισπεύσουμε και να οριστικοποιήσουμε την εργασία για την καταγραφή των φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου. Υπολογίζω στην υποστήριξη της Βουλγαρίας για την εφαρμογή των συλλογικών μας αποφάσεων» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Δυστυχώς, συνέχισε «οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας είναι επιζήμιες για τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, ευνοϊκού για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα επανενώνει το νησί στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία και τις εποικοδομητικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ανασκόπησαν όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας και συζήτησαν επί συγκεκριμένων τρόπων για την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων τους, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. «Εντοπίσαμε ορισμένους τομείς, περιλαμβανομένου του εμπορίου, της ενέργειας, των επενδύσεων, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και του πολιτισμού, ως πεδία με ιδιαίτερες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε εξάλλου ότι η καθιέρωση ενός θεσμικού μηχανισμού διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών θα λειτουργούσε ως πλατφόρμα για την προώθηση των συζητήσεων με στόχο την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. «Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλγαρία, που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του επόμενου μήνα, θα χτίσει πάνω στις εξαιρετικές βάσεις που θέσαμε σήμερα, συνδράμοντας την ήδη ισχυρή ώθηση στις προσπάθειές μας» συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι οι διαβουλεύσεις άγγιξαν και μια σειρά από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της μετανάστευσης και της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη σημασία που αποδίδουν στη διατήρηση της αξιοπιστίας της ΕΕ έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής. Ταυτόχρονα, είπε, είναι εξίσου σημαντικό για τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια να παραμείνουν δεσμευμένοι και επικεντρωμένοι στην προώθηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεών τους.

Καταληκτικά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ανέφερε στην κ. Ζαχαρίεβα ότι προσβλέπει στην ανταπόδοση της φιλοξενίας, καλωσορίζοντας την στην Κύπρο με την πρώτη ευκαιρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.