Μαυρογιάννης:Η ΚΔ συνεργάζεται για εδραίωση του ρόλου του Καταστατικού Χάρτη ΟΗΕ

Η Κύπρος είναι απόλυτα δεσμευμένη στη συνεργασία για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της συλλογικής δράσης, έτσι ώστε ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ να εδραιώσει περαιτέρω τον κεντρικό ρόλο του, ουσιαστικά, ως το Σύνταγμα της διεθνούς κοινότητας και ως οδηγός για τις μελλοντικές γενεές, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε παρέμβασή του χθες στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, υπό την Προεδρία του Βιετνάμ, με θέμα «Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας: Προασπίζοντας το Χάρτη του ΟΗΕ», ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής ασφάλειας και το Συμβούλιο Ασφαλείας το κύριο θεσμικό όργανο του συστήματος του ΟΗΕ για τη διασφάλιση ή/και την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι από το 1945 που έχει υιοθετηθεί ο Χάρτης μέχρι σήμερα, ο κόσμος έχει μεταβληθεί με τις συγκρούσεις να έχουν σταθερά αυξηθεί και με την ίδια τη φύση των συγκρούσεων να αλλάζει επίσης.

Μεταξύ άλλων, θέματα όπως η κλιματική κρίση και ο εκτοπισμός των ανθρώπων που αυτή προκαλεί, η ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τις πολιτικές και κοινωνικές δομές, έχουν καταστεί πλέον μείζονες προκλήσεις μέσα στο πλαίσιο της πρόληψης και της επίλυσης των διεθνών συγκρούσεων, είπε.

Επεσήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλείται να προσαρμόσει τα εργαλεία και τα μέσα του σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο και να υιοθετήσει μια πιο περιεκτική προσέγγιση όσον αφορά στη διεθνή ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους δείκτες σύγκρουσης, χωρίς την ίδια στιγμή να αποκλίνει από την κύρια προσοχή του που είναι η ασφάλεια με ένοπλα μέσα.

Παρόλες τις εξελισσόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αποτελεσματική πολυμέρεια, ο ΟΗΕ κατάφερε, γενικά, να βρει τα εργαλεία αντιμετώπισης αυτού του περίπλοκου περιβάλλοντος ασφάλειας, είπε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται περισσότερη συνέργεια, συμπληρωματικότητα και προσθετικότητα μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλων οργάνων, και μεταξύ των κρατών και των διεθνών οργανισμών.

Καταλήγοντας, είπε ότι η Κύπρος είναι απόλυτα δεσμευμένη στην συνεργασία, και όχι στον ανταγωνισμό, για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της συλλογικής μας δράσης, έτσι ώστε ο Καταστατικός Χάρτης να εδραιώσει περαιτέρω τον κεντρικό ρόλο του, ουσιαστικά, ως το Σύνταγμα της διεθνούς κοινότητας και ως οδηγός για τις μελλοντικές γενεές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:25

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.